De echte reden waarom Aqua's 'Barbie Girl' zo ongepast is

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom Aqua's 'Barbie Girl' zo ongepast is
De echte reden waarom Aqua's 'Barbie Girl' zo ongepast is
Anonim

Er is geen tekort aan one-hit wonders die eigenlijk miljoenen waard zijn. Als een nummer groot genoeg is, kan het geld dat ermee wordt gegenereerd een leven lang meegaan. Tenminste, als de muzikant een vooruitziende blik heeft en de juiste financieel adviseur. Net als eendagsvliegen zoals Vanilla Ice, vragen veel fans zich af wat er is gebeurd met Aqua, de Deens-Noorse band die verantwoordelijk is voor "Barbie Girl".

"Barbie Girl" was meteen een hit toen het in 1997 werd uitgebracht. Hoewel geen enkele muziekcriticus leek te geloven dat "Barbie Girl" hoge kunst was, kon de overgrote meerderheid van hen zien dat het een popcultuursensatie was. Het bubblegum-popnummer was leuk, goed in elkaar gezet en waanzinnig pakkend. In 2022 toert de band er nog steeds mee terwijl ze proberen hun muziek aan een grotere markt te verkopen dan alleen hun diehard en uiterst loyale fanbase. Maar "Barbie Girl" kwam in grote problemen toen het werd uitgebracht. Een van de redenen was dat sommige critici een hekel hadden aan de openlijk seksuele aard van de inhoud en betekenis van het lied. Toen waren natuurlijk de eigenaren van het product dat de band schijnbaar aan het parodiëren was positief woedend …

Is "Barbie" van Aqua ongepast?

Het antwoord op deze vraag ligt natuurlijk helemaal in het oog van de toeschouwer. In de ogen van Mattel (het bedrijf dat eigenaar is van Barbie en Ken) was het lied ronduit losbandig, en ze waren woedend toen het een succes werd. Natuurlijk zou hun ontevredenheid en eventuele rechtszaak tegen Aqua niets betekenen voor de fans. Vanaf 2017 zijn er meer dan 8 miljoen exemplaren van de geweldige hit verkocht en heeft het wonderen gedaan voor het debuutalbum "Aquarium".

Zes maanden nadat het nummer was uitgebracht, klaagde Mattel Aqua aan via MCA Records, dat hun Noord-Amerikaanse rechten bezat. In hun rechtszaak beweerden ze dat het lied "hun handelsmerk schond" en het gezonde Barbie-speelgoed in een seksobject veranderde. Deze rechtszaak duurde jaren en leidde tot een tegenvordering van Aqua tegen Mattel. Beiden werden in 2022 door een rechter weggegooid. Volgens Medium verklaarde rechter Alex Kozinski dat het lied werd beschermd onder het Eerste Amendement omdat het duidelijk een parodie was. Het is gemeld dat hij zelfs zei: "[Beide] partijen wordt geadviseerd om te relaxen".

In een interview met Bulon beweerde Aqua's zanger, Lene Nystrøm, dat Mattel de betekenis van het nummer verdraaide en het veel seksueler maakte dan het in werkelijkheid was. Natuurlijk waren er een paar suggestieve teksten, maar dat was niet hun boodschap. Ze wilden ook niet vrouwonvriendelijk klinken. Volgens Lene is deze interpretatie volledig gemaakt door Mattel.

"Ik geloof echt dat Mattel een kans zag om wat aandacht te krijgen. Omdat het nummer vrij onschuldig was, en het was helemaal niet seksistisch; het was niet onze bedoeling om het nummer seksistisch te maken, tenminste, ' legde Leen uit."Het was een beetje meer grappen maken over het Pamela Anderson-achtige meisje dat op dat moment bestond, en natuurlijk nog steeds is. Maar het is een super onschuldig nummer als je luistert naar alle andere shit die uit is daar, weet je?"

Wat is de betekenis van "Barbie Girl"?

Hoewel Lene Nystrøm Mattel de schuld geeft van de verkeerde voorstelling van de betekenis van het lied, verklaarden de schrijver van het Medium-artikel en de interviewer bij Rolling Stone die Aqua's recente mondelinge geschiedenis deed, beiden dat het lied enkele seksueel suggestieve teksten bevatte. Ze omvatten: "Ik ben een blond bimbo-meisje in een fantasiewereld", "Dress me up, make it tight, I'm your dolly", evenals het ietwat iconische: "Je kunt mijn haar borstelen, me overal uitkleden."

Maar volgens Aqua's René Dif was dit helemaal niet de betekenis van het nummer.

"De boodschap is dat het oké is om de persoon te zijn die je bent en eruit te zien zoals je eruitziet en daar vertrouwen in te hebben", zei René tegen Rolling Stone."Je hoeft niet per se een plastische operatie te ondergaan om een beter mens te zijn. Al deze metaforen in het lied waren taboe om over te praten, maar we kwamen naar buiten met een ironische manier om ons lied te presenteren. Het is een popsong, maar het is ook een lied over hoe het oké is om te zijn wie je bent, te houden van wie je bent en jezelf te zijn."

Ondanks dit gaf een ander lid van Aqua, Søren Rasted, toe dat sommige delen een beetje seksueel waren.

"Het was natuurlijk een lied over plastische chirurgie. Andere delen van het lied waren gewoon seksueel", zei Søren. "Toen we de rechtszaak van Mattel kregen, die later kwam, dwongen de advocaten ons het verhaal te veranderen. Ze zeiden: 'Zeg alsjeblieft niet dat het iets seksueels is.' Maar we probeerden niet echt een statement te maken. We probeerden gewoon een leuk nummer te schrijven."

Terwijl veel muziekfans altijd proberen de betekenis te ontcijferen van one-hit wonders zoals "Barbie Girl", gelooft de zanger van de band dat dit het punt mist…

"Het is ironisch. Het is popmuziek", voegde Lene Nystrøm eraan toe. "Als je de lagen wilt zien, zijn er alle lagen die je wilt. Maar we hebben de p uit de perfecte foto van Pamela Anderson Baywatch gehaald met siliconen bbs. We wilden de pvan dat soort perfecte meisje. Dat was het belangrijkste waar we het over hadden. We zeiden het niet vaak, maar dat was het belangrijkste erachter."

Aanbevolen: