De echte oorsprong van Aqua's iconische 'Barbie Girl'-muziekvideo

Inhoudsopgave:

De echte oorsprong van Aqua's iconische 'Barbie Girl'-muziekvideo
De echte oorsprong van Aqua's iconische 'Barbie Girl'-muziekvideo
Anonim

Een muziekvideo kan een artiest maken of breken. Hoewel Rihanna's video voor "Pon de Replay" misschien niets spectaculairs was, heeft het zeker geholpen om haar eerste single naar de grote competities te stuwen, waardoor ze uiteindelijk een van de meest indrukwekkende carrières in de muziekindustrie heeft kunnen worden. Hetzelfde kan gezegd worden van Aqua's "Barbie Girl".

Hoewel velen Aqua beschouwen als een one-hit-wonder uit de late jaren 1990, heeft de Deens-Noorse Europop-band eigenlijk genoeg nummers gemaakt om tot op de dag van vandaag de wereld rond te toeren. Maar het lijdt geen twijfel dat hun hit "Barbie Girl" uit 1997 is waar ze het meest bekend om staan. Ondanks dat het nummer kritiek kreeg vanwege de ongepaste elementen, werd het een volkslied van een hele generatie. En dan nog een pakkende. Zelfs mensen die het lied haten, kennen de meeste woorden. En de videoclip van Aqua is nog steeds populair. Op het moment van schrijven heeft het meer dan 1 miljard (ja, met een 'B') views op YouTube. Hier is de waarheid over hoe ze de muziekvideo hebben gemaakt …

De regisseur haatte het nummer "Barbie Girl"

Ondanks het feit dat ze een zeer openbare rechtszaak aanspannen met Mattel (de eigenaren van Barbie en Ken), besloot Aqua om de premisse van hun hit in de videoclip te verdubbelen. Een paar maanden nadat het nummer uitkwam, als onderdeel van hun debuutalbum "Aquarium", huurden Aqua's leden René Dif, Lene Nystrøm, Søren Rasted en Claus Norreen Peder Pederson in om de video te regisseren. Grappig genoeg was Peder een van de mensen die het nummer echt, echt niet leuk vond toen het uitkwam.

"Ik begon net als regisseur en het was moeilijk", zei Peder Pedersen in een oral history van "Barbie Girl" van Rolling Stone."De avond voordat ik het verzoek kreeg om 'Barbie Girl' te doen, deed ik wat korrelige zwart-wit kunstdingen in een kelder. Terwijl we aan het opzetten waren, kwam 'Barbie Girl' op de radio. Ik herinner me dat ik zei [boos], 'Wat is dit in vredesnaam?' De volgende dag werd ik gebeld met de vraag of ik de video ervoor wilde maken. Ik zei [vrolijk]: 'Ja, natuurlijk!'"

Ondanks dat hij geen liefde voor het lied had, behandelde Peder de muzikanten en hun muziek met respect. Zozeer zelfs dat hij werd ingehuurd om een paar van hun muziekvideo's te regisseren, waaronder voor "Doctor Jones" en "Around The World".

Waar kwam de muziekvideo met het nummer "Barbie Girl" vandaan?

Peder Pedersen was de belangrijkste achter het concept van de "Barbie Girl"-muziekvideo, die in slechts twee dagen werd gefilmd in een magazijn in Kopenhagen.

"Naar mijn mening moest de video op het nummer lijken, cartoonachtig, dat soort gevoel", legt regisseur Peder Pedersen uit."Dat was ook wat de groep in gedachten had. We hadden een sessie waarin we gingen, 'Wat doet Barbie? Wat voor rekwisieten heeft ze? Nou, ze heeft een huis, een auto, een paard, een haardroger, een telefoon, een hond …' Toen ging ik terug en maakte er een compleet storyboard voor. En we hadden een tijdlijn die zei: 'Barbie doet veel dingen, en het eindigt in een feest.'"

Hoewel het leven van een Barbie uiteindelijk de inspiratie vormde voor de muziekvideo, haalde Peder ook ideeën uit een aantal ongelooflijk verrassende bronnen.

"We hadden de video van Spike Jonze voor 'Sabotage' van de Beastie Boys bekeken. Ik ben dol op die misdaadfilms en uitbuitingsfilms waarnaar ze verwezen. Het was een inspiratie omdat de Beastie Boys personages speelden, " vervolgde Peder. "Dat was een goede referentie voor mij om te zeggen: 'Als we deze kant op kunnen gaan en een soort ironie hebben, kunnen we een heel eind komen.' Onze referenties voor de looks waren Hanna-Barbera-cartoons zoals The Flintstones en Scooby-Doo. Daardoor zag het er anders uit dan alle andere video's."

Wie zong "Barbie Girl"?

De belangrijkste stemmen in het nummer "Barbie Girl" zijn René Dif en Lene Nystrøm. De laatste speelde het titulaire personage in de videoclip, maar ze wilde er absoluut niet uitzien als een Barbie. Dit is wat Peder oorspronkelijk wilde, maar Lene was echt tegen het idee. Dit veroorzaakte uiteindelijk conflicten op de set.

"Ik word niet vaak boos. Je kunt me ver rekken", zei Aqua's zanger Lene Nystrøm in een interview met Rolling Stone. "Maar daar had ik mijn eigen mening over. Ik wilde er niet uitzien als Barbie. Dat is tegen het hele punt van het lied. Ik kwam de kleedkamer binnen en de stylisten waren daar. We hadden een lange, harde ruzie Universal kwam binnen. De regisseur kwam binnen. En ik bleef gewoon mijn mannetje staan."

Ondanks enkele conflicten kwam de muziekvideo tot stand volgens de visie van de regisseur. En zelfs hij was verrast door het succes van de video.

"We waren allemaal vrij jong," zei Peder. "Het is niet zoals tegenwoordig, waar je aan alles moet denken. We wisten niet dat het zo vaak zou worden bekeken."

Aanbevolen: