Heeft muziek uit de jaren 90 een comeback gemaakt vanwege de Super Bowl?

Inhoudsopgave:

Heeft muziek uit de jaren 90 een comeback gemaakt vanwege de Super Bowl?
Heeft muziek uit de jaren 90 een comeback gemaakt vanwege de Super Bowl?
Anonim

De Super Bowl is een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld. En het is niet alleen het spel waar mensen op afstemmen; de rustshow is net zo iconisch als de wedstrijd zelf.

De gelegenheid vindt plaats op de tweede zondag van februari en is een enorme aantrekkingskracht voor kijkers over de hele wereld. Hoewel de artiesten die deelnemen niet worden betaald, zijn er op andere manieren enorme uitbetalingen voor hen.

Het grootste publiek dat het evenement heeft gezien, was in 2015, toen een recordaantal van 111,4 miljoen Amerikaanse fans enthousiast waren over zowel de game als Katy Perry's optreden. In die tijd was het de meest bekeken tv-geschiedenis. Maar de Super Bowl van 2022 maakte een reis terug in de tijd, waardoor kijkers zich afvroegen of muziek uit de jaren 90 terug zou komen om te blijven.

De Half-Time Show bevatte niet altijd beroemdheden

Opgevoerd sinds 1967, bevatte de rustperiode aanvankelijk universiteitsbands. En hoewel de eerste shows misschien lang niet zo groot waren als de extravaganza's van vandaag, vermaakten ze fans op spectaculaire wijze.

De allereerste rustshow omvatte het oplaten van duizenden ballonnen en honderden duiven. Er waren zelfs entertainers met jetpacks die in de lucht werden gelanceerd en later op de 50-yardlijn landden.

De line-up voor Superbowl 2022 was recordbrekend

De Super Bowl 56 van dit jaar zag de Cincinnati Bengals en de Los Angeles Rams het tegen elkaar opnemen. Het concert tijdens de rust was niet minder spannend, met een line-up van hiphop-roy alty's met een vleugje nostalgie.

Grote namen die in de jaren negentig op het toneel verschenen, stonden bovenaan de lijst. Snoop Dogg, Eminem, Dr Dre, Mary J. Blige en Kendrick Lamar brachten liedjes ten gehore die het publiek 2 decennia terugbrachten. En het werkte een charme. Nummers als 'In Da Club', 'No More Drama' en 'Lose Yourself' maakten het publiek gek.

Het was de allereerste Super Bowl Halftime Show die niets anders dan rap en hiphop opleverde, en miljoenen millennials hebben het opgepikt.

De artiesten krijgen geen cent betaald voor hun optredens

Gezien de aantallen die het evenement trekt en de bekendheid van de entertainers, is het verrassend om te horen dat, behalve dat hun reiskosten worden gedekt, artiesten niets worden betaald voor hun deelname. Gelukkig maar dat sommige van de artiesten die in de schijnwerpers staan topverdieners zijn.

Volgens de NFL kunnen de productiekosten astronomisch zijn. In 2020 kostte het optreden van Jennifer Lopez en Shakira $ 13 miljoen om op te voeren. Momenten zoals Katy Perry die het stadion binnenrijdt op een mechanische gouden leeuw van 5 meter hoog, of Lady Gaga's hoogvliegende toegang tot de halftimeshow van de Super Bowl zijn niet goedkoop.

Er zijn ook 3.000 medewerkers nodig om de productie te laten draaien, en de kosten van de audioapparatuur dragen bij aan de rekening.

Komt muziek uit de jaren 90 terug?

Sommigen vragen zich misschien af wat de loting is voor onbetaalde artiesten bij de Super Bowl. In één woord: blootstelling.

Het is een woord dat vaak een doorn in het oog is van artiesten die niet voor hun waarde worden betaald, maar de realiteit is dat het gigantische publiek het potentieel heeft om de muziekverkoop enorm te verhogen.

Toen Justin Timberlake in 2018 optrad, steeg zijn muziekverkoop op dezelfde dag met maar liefst 534%. In 2017 zag Lady Gaga een nog grotere beloning: een gigantische piek van 1000% in de verkoop van haar digitale catalogus.

Het is logisch dat de artiesten van dit jaar soortgelijke pieken zullen zien, ondanks dat de hits die ze hebben uitgevoerd al tientallen jaren oud zijn.

'90s muziek kwam terug in de Super Bowl

Super Bowl LVI werd bekeken door 112,3 miljoen kijkers. Sommigen hoorden liedjes waar ze twintig jaar geleden dol op waren, en bleven nostalgisch achter. Sommigen hoorden ze voor het eerst en werden op dezelfde manier beïnvloed als de originele fans al die jaren geleden.

Hoewel er achter de schermen wat controverses waren, was de show een hit.

De downloads begonnen net na de show, en verbazingwekkend genoeg klommen nummers die twintig jaar geleden hits waren op Spotify, iTunes Charts. Niet alle nummers waren uit de jaren '90 (sommige waren begin 2000), maar de nostalgische wolk bedekte nog steeds alles.

'90s en '00s muziek komt terug

Na de show bleek uit de iTunes-lijst met nummers van Apple Inc dat niet minder dan zeven van de nummers die in de show op zondag waren uitgevoerd, de Top Tien-lijst hadden gehaald.

De hoogste score werd behaald door de twee artiesten die een speciale band hebben; Dr. Dre en Snoop Dogg's "The Next Episode" kwam op nummer 2 terecht.

Zelfs 50 Cent, die verrassend optrad in de show, scoorde. Zijn "In Da Club" ging naar nummer 11 op de iTunes-hitlijst.

The Halftime Show heeft ook nog een spin-off voor hiphop

De verhoogde exposure van de show heeft een dubbele boost voor Snoop Dogg. Onlangs werd gemeld dat Snoop Death Row Records heeft gekocht, het label dat hem voor het eerst tekende op 21-jarige leeftijd. De hernieuwde interesse die de show heeft gegenereerd rond hiphop zal de verkoop zeker helpen.

Dr Dre, de man die verantwoordelijk was voor de kickstart van de carrière van Slim Shady en Snoop Dogg, sprak op een persevenement voorafgaand aan Super Bowl Sunday. Hij zei: "We gaan in de toekomst meer deuren openen voor hiphopartiesten."

En zoals miljoenen fans, oud en jong het erover eens zouden zijn, daar is niets mis mee.

Aanbevolen: