Sidney Poitier, eerste zwarte man die een Oscar wint voor beste acteur, dood op 94

Inhoudsopgave:

Sidney Poitier, eerste zwarte man die een Oscar wint voor beste acteur, dood op 94
Sidney Poitier, eerste zwarte man die een Oscar wint voor beste acteur, dood op 94
Anonim

Sidney Poitier, een acteur en activist die bekend stond om het doorbreken van raciale barrières in Hollywood, is op 94-jarige leeftijd overleden. De geliefde acteur speelde in klassieke Hollywood-films zoals A Raisin in the Sun, Guess Who's Coming to Dinner, en Lilies In The Field, waarvoor hij een Oscar verdiende voor beste acteur, de eerste die werd toegekend aan een zwarte man.

Bekend als een TrailBlazer, besloeg Poitier's carrière 71 jaar

Geboren in Miami, maar opgegroeid in de Bahama's, de carrière van Poiter besloeg een verbazingwekkende zeven decennia en kenmerkte doorbrekende momenten.

De acteur zou in 1959 zijn eerste Academy Award-nominatie verdienen voor zijn rol in The Defiant Ones. Het moment was historisch, want Poitier werd de eerste Afro-Amerikaan die een nominatie voor de prijs ontving. Hij werd ook genomineerd voor een BAFTA Award voor de rol, die hij won.

Een van de beslissende momenten in Poitiers carrière kwam met de release van zijn film Lilies Of The Field uit 1963. Zijn rol, het spelen van een klusjesman die een groep Duitstalige nonnen helpt bij het bouwen van een kapel, die critici prezen. In 1964 werd hij de eerste zwarte man die een Oscar voor beste acteur voor de rol won. Poitier liep ook weg met een Academy Award en de Golden Globe Award voor Beste Acteur voor zijn rol.

Denzel Washington prees de acteur nadat hij de tweede zwarte man was die de prijs won voor zijn film Training Day uit 2001. Hij zei toen: “Ik zal je altijd achtervolgen, Sidney. Ik zal altijd in je voetsporen treden. Er is niets dat ik liever zou doen, meneer.'

Washington vertelde Variety dat hij graag in een film had willen spelen met Poitier, die in 2001 stopte met acteren. "God zegene hem - hij is nog steeds hier, maar ja, ik heb die kans gemist."

Tributes voor Sidney zijn begonnen binnen te stromen van over de hele wereld terwijl het nieuws zich verspreidt

Tributes begonnen over de hele wereld binnen te stromen nadat de minister van Buitenlandse Zaken, Fred Mitchell, het nieuws aankondigde.

"We hebben een geweldige Bahamaanse verloren en ik heb een persoonlijke vriend verloren", zei Mitchel.

Bahama's premier, Chester Cooper, zei dat hij "met grote droefheid en een gevoel van feestvreugde was toen ik hoorde van het overlijden van Sir Sidney Poitier."

“Verdriet dat hij niet langer hier zou zijn om hem te vertellen hoeveel hij voor ons betekent, maar een feest dat hij zoveel heeft gedaan om de wereld te laten zien dat degenen die vanaf het allereerste begin de wereld kunnen veranderen en dat we hem hebben gegeven zijn bloemen terwijl hij bij ons was, vervolgde hij.

President Barack Obama erkende Poitier's werk als burgerrechtenactivist in 2019 door hem een Presidential Medal of Freedom toe te kennen.

Vorige maand werd aangekondigd dat er een Broadway-toneelstuk zou komen over de legendarische carrière van Poitier.

Aanbevolen: