Wat is er gebeurd met het meisje in de rode jas in 'Schindler's List'?

Inhoudsopgave:

Wat is er gebeurd met het meisje in de rode jas in 'Schindler's List'?
Wat is er gebeurd met het meisje in de rode jas in 'Schindler's List'?
Anonim

Schindler's List zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van Leopold "Poldek" Pfefferberg, een overlevende van de Holocaust die veel betrokken was bij het onderzoek voor de film en er bij Spielberg op aandrong om door te gaan met het maken van Schindler's List, met de belofte "een Oscar voor Oscar."

Schindler's List is een meesterwerk dat regisseur Steven Spielberg zijn eerste twee Oscars voor beste film en beste regisseur opleverde, waardoor Schindler's List zowel een klassieker als een van Spielbergs meest succesvolle films werd. Schindler's List vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler, een held die 1200 Joden redde door ze in zijn fabrieken in dienst te nemen om te voorkomen dat ze werden vermoord in de nazi-vernietigingskampen.

Liam Neeson en Ralph Fiennes schitteren, met Neeson in de rol van Schindler, en Ralph Fiennes geeft een angstaanjagend en huiveringwekkend optreden als Płaszów kampcommandant Amon Goeth. Maar een van de meest iconische scènes van de zwart-witfilm waarvoor Spielberg het salaris weigerde, is de enige kleur die je aandacht trekt - "The Girl In The Red Coat".

Wie is "The Girl In The Red Coat"?

De opvallende rode jas van het kind vormt een schril contrast met de zwart-witte achtergrond terwijl ze alleen rondloopt en getuige is van de omringende verwoesting. Schindler, die haar vanaf de top van een heuvel in de gaten houdt, ziet haar als een symbool van de onschuld van de Joden die worden afgeslacht.

Ze wordt omringd door gewelddadige scènes terwijl ze er doorheen loopt en negeert alles om haar heen terwijl mensen worden geëvacueerd en de realiteit van de oorlog Schindler raakt. De meest huiveringwekkende scène met het krachtige symbool dat "The Girl In The Red Coat" is geworden in Schindler's List, is wanneer Schindler haar ziet in een stapel opgegraven lichamen, wat de dood van onschuld symboliseert.

Steven Spielberg liet 'The Girl In The Red Coat' hem beloven dat ze 'Schindler's List' niet zou kijken

De actrice die 'The Girl In The Red Coat' speelde, Oliwia Dabrowska, was slechts drie jaar oud toen ze Schindler's List opnamen en moest beloven dat ze Schindler's List niet zou kijken tot ze achttien was. Maar Oliwia brak haar belofte en keek voor het eerst naar Schindler's List toen ze nog maar elf jaar oud was, en de film traumatiseerde haar en vervulde haar met spijt.

"Ik schaamde me dat ik in de film zat", gaf Dabrowska later toe, jaren na het zien van de film. "En heel boos op mijn moeder en vader toen ze iemand over mijn rol vertelden. Ik heb het lange, lange tijd geheim gehouden, hoewel mensen op de middelbare school het via internet leerden kennen."

Oliwia keek de film opnieuw toen ze achttien was en realiseerde zich dat ze haar belofte had moeten houden. "Spielberg had gelijk", zei Oliwia. "Ik moest opgroeien in de film."

Dabrowska onthulde in 2020 ook op Instagram dat haar moeder niet wist dat "The Girl In The Red Coat" zou sterven in de film. "Het was een grote schok voor mijn moeder", schreef Dabrowska.

Handelt Oliwia Dabrowska nu nog steeds?

"The Girl In The Red Coat" is nu 31 jaar oud en niet langer een actrice. Ze had nog twee andere rollen na haar symbolische rol in 1993 in Schindler's List; Lijst van geliefden (1994) en The Seventh Room (1995). Maar nu is Oliwa's leven heel anders dan de jeugd die ze als actrice had.

Oliwia Dabrowska woont in Krakau, Polen en heeft haar eigen bedrijf als copywriter. Ze is ook getrouwd en beschrijft zichzelf als een dierenliefhebber. Dabrowska waagde de sprong om in 2021 haar eigen baas te worden en zei daarvoor haar baan als bibliothecaris op.

2021 was een "heel moeilijk jaar" voor Oliwia

Dabrowska's laatste Instagram-bericht van 2021 was ongelooflijk eerlijk en zou veel mensen hebben geholpen om zich minder alleen te voelen.

"Dus ik kies de laatste foto die ik in 2021 zal publiceren", schreef Dabrowska. "Ik ben het. Haar gedaan, volledige make-up, glimlach op mijn gezicht. Ik ga iets doen en ik zal het perfect doen, zoals altijd. Sterke, zelfverzekerde vrouw, denk je. Maar dit is slechts een dekmantel. Binnen in mij wil ik gewoon schreeuwen. Er is zoveel angst en twijfels en alles is donker…"

"Ik wil het nu vertellen: ik heb een psychische aandoening, angst en depressie", schreef Dabrowska eerlijk aan haar volgers. "Vroeger bedekte ik het, omdat ik me meestal schaamde. Maar dit jaar realiseerde ik me dat ik me nergens voor hoef te schamen! En ik wil het praten over psychische aandoeningen normaliseren!"

Het was ongelooflijk moedig van Oliwia om over haar worstelingen te schrijven, iets waar veel mensen zich mee zullen identificeren. Oliwia heeft gezegd dat 2021 een ongelooflijk moeilijk jaar voor haar was, maar dat ze de steun heeft van haar liefhebbende echtgenoot. Het is ook duidelijk dat Dabrowska is uitgegroeid tot een aardige, succesvolle en intelligente vrouw, nu ze 2022 ingaat met haar eigen bedrijf en hoopt op een beter 2022 voor iedereen.

"Alles wat je wilt! Blijf sterk en onthoud - je hoeft niet altijd op dezelfde plek te zijn, als je het niet wilt", zei Dabrowska. "Je verdient zoveel meer! Pak het in 2022!"

Aanbevolen: