10 geweldige films die werden geregisseerd door acteurs

Inhoudsopgave:

10 geweldige films die werden geregisseerd door acteurs
10 geweldige films die werden geregisseerd door acteurs
Anonim

In de Gouden Eeuw van Hollywood stonden sterren bekend om het gebruik van hun vele talenten. Mensen zoals muzieklegende Gene Kelly konden zingen, dansen, acteren en regisseren, soms tegelijkertijd. Moderne Hollywood-acteurs krijgen vaak een slechte reputatie, gezien als verwend en verwend, wat voor het grootste deel oneerlijk is. Die gouden Hollywood-magie is op veel hedendaagse sterren terechtgekomen, zoals blijkt uit de acteurs-regisseurs in deze lijst.

Er zijn een aantal Hollywood-acteurs die ook scenarioschrijvers zijn, maar er zijn ook veel sterren die op de stoel van de regisseur hebben gezeten. Deze acteurs hebben bewezen dat ze zoveel meer zijn dan performers in films; ze kunnen ook films van hoge kwaliteit regisseren. Dus, van klassiekers tot moderne juweeltjes, hier zijn 10 geweldige films geregisseerd door acteurs.

10 'Whip It' (2009) - geregisseerd door Drew Barrymore

Een scène uit Whip It
Een scène uit Whip It

Drew Barrymore neemt momenteel een pauze van acteren, maar op basis van haar regiedebuut zouden we het geweldig vinden als ze terugkeert naar de regisseursstoel. In Whip It speelt Elliot Page een gefrustreerde tiener die zich aansluit bij een roller derby-team. Het is een lieve en grappige coming-of-age-film die de veelzijdigheid van Page als acteur benadrukt, evenals de filmtalenten van Barrymore, die ook schittert als de komische bijnaam Smashley Simpson.

9 'Good Night, And Good Luck' (2005) - Geregisseerd door George Clooney

Een scène uit Good Night, and Good Luck
Een scène uit Good Night, and Good Luck

George Clooney's tweede film als regisseur, Good Night, and Good Luck speelt zich af tijdens het hoogtepunt van het McCarthyisme in de VS. Senator Joseph McCarthy speelde een belangrijke rol bij het op de zwarte lijst zetten van vermoedelijke communisten in de jaren vijftig en de film gaat over zijn spanningen met televisiejournalist Edward R. Murrow, gespeeld door David Strathairn. Nadat hij het verhaal uitzendt van een luchtmachtluitenant die zijn baan is kwijtgeraakt vanwege vermeende communistische sympathieën, wordt ook Murrow een doelwit. Gefilmd in zwart-wit, legt Clooney vakkundig het sinisterisme van het McCarthy-tijdperk vast.

8 'The Night Of The Hunter' (1955) - Geregisseerd door Charles Laughton

Robert Mitchum in De nacht van de jager
Robert Mitchum in De nacht van de jager

Helaas heeft de Britse acteur Charles Laughton maar één keer geregisseerd, maar de film die hij ons gaf zal voor altijd voortleven als een filmisch meesterwerk. Dominee Harry Powell van Robert Mitchum zit achter twee jonge kinderen aan, terwijl hij probeert 10.000 dollar op te graven die door hun vader is achtergelaten. De stille filmlegende Lillian Gish speelt een stoere oudere vrouw die vastbesloten is om de kinderen koste wat kost te beschermen. De opname van Mitchums getatoeëerde knokkels met de woorden 'liefde' en 'haat' blijft een van de meest iconische en invloedrijke scènes in de filmgeschiedenis. Spike Lee verwees beroemd naar de scène in Do the Right Thing.

7 'Unicorn Store' (2017) - Geregisseerd door Brie Larson

Brie Larson en Samuel L Jackson in Unicorn Store
Brie Larson en Samuel L Jackson in Unicorn Store

Brie Larsons vergeten muziekcarrière was het onderwerp van veel intriges, maar naast dat ze zowel acteur als zangeres is, heeft ze ook een film geregisseerd, Unicorn Store. De doordachte Netflix-dramedy is gebaseerd op een onderwerp dat ongetwijfeld bij zoveel kijkers resoneert: niet-gerealiseerde dromen en potentieel. In de hoofdrol speelt Larson Kit, een jonge vrouw wiens ambities om een succesvolle artiest te worden zijn ontspoord en ze trekt weer in bij haar ouders. Er zijn een aantal fantastische verrassingen in petto dankzij de verkoper van Samuel L. Jackson, die beweert dat hij Kit het enige kan geven wat ze altijd al wilde: een eenhoorn als huisdier.

6 'Stir Crazy' (1980) - geregisseerd door Sidney Poitier

Richard Prior en Gene Wilder in Stir Crazy
Richard Prior en Gene Wilder in Stir Crazy

Hollywood-legende Sidney Poitier speelde in klassieke films zoals The Defiant Ones, In the Heat of the Night en Lilies of the Field, waarvoor hij de eerste Afro-Amerikaan werd die de Oscar voor beste acteur won. Maar hij is ook een productief regisseur. Stir Crazy schittert in iconische comedy-combinaties en echte beste vrienden Richard Pryor en Gene Wilder in een van hun verschillende samenwerkingen op het scherm. Het dynamische duo speelt vrienden die een gevangenisstraf van 125 jaar krijgen voor een misdaad die ze niet hebben begaan, en vervolgens op hilarische wijze proberen te ontsnappen uit de gevangenis.

5 'Booksmart' (2019) - Geregisseerd door Olivia Wilde

Een scène uit Booksmart
Een scène uit Booksmart

Olivia Wilde's regiedebuut schittert het charmante duo Beanie Feldstein (zus van Jonah Hill) en Kaitlyn Dever als besties die vastbesloten zijn om de tijd van hun leven te hebben op hun laatste dagen van de middelbare school. Het is een vernieuwende en verfrissende draai aan de typische komedie op de middelbare school, aangezien het hoofdpersonage een out-lesbienne is en de twee vrienden gewoon op zoek zijn naar plezier tijdens hun laatste dagen op school, in plaats van bevestiging te zoeken bij jongens.

4 'Easy Rider' (1969) - Geregisseerd door Dennis Hopper

Dennis Hopper en Peter Fonda in Easy Rider
Dennis Hopper en Peter Fonda in Easy Rider

Geregisseerd door Dennis Hopper, die ook samen met Peter Fonda en Jack Nicholson schittert, heeft Easy Rider een legendarische status verworven als een bepalende film van de anti-establishmentbeweging uit de jaren 60. Hopper en Fonda spelen twee motorrijders die op roadtrip door Amerika gaan op zoek naar vrijheid. De soundtrack is een klassiek stukje van de tegencultuur uit de jaren 60 en de film stelt een aantal belangrijke vragen over vrijheid die vandaag de dag nog steeds zeer belangrijk zijn.

3 'Fences' (2016) - geregisseerd door Denzel Washington

Denzel Washington en Viola Davis hernemen hun Broadway-rollen als Troy en Rose Maxson in 'Fences&39
Denzel Washington en Viola Davis hernemen hun Broadway-rollen als Troy en Rose Maxson in 'Fences&39

Gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende toneelstuk van de productieve August Wilson, is dit de derde film van Denzel Washington als regisseur. In Fences speelt Washington een ontevreden man die klaagt over de onvervuldheid van zijn jeugddromen. Hij heeft een gecompliceerde relatie met zijn ambitieuze zoon, Cory (Jovan Adepo), en zijn vrouw, Rose, gespeeld door de ongelooflijke Viola Davis. Washington heeft sindsdien gezegd dat hij van plan is om alle 10 Wilson's 'Pittsburgh Cycle'-toneelstukken aan te passen.

2 'Lady Bird' (2017) - Geregisseerd door Greta Gerwig

Een scène uit Lady Bird
Een scène uit Lady Bird

Voordat ze Lady Bird regisseerde, was Greta Gerwig vooral bekend om haar rollen in verschillende indiefilms, waaronder die in het 'mumblecore'-genre. Lady Bird, een aangrijpend coming-of-age-drama, is gebaseerd op de tienerjaren van Gerwig. Centraal in de film staat Lady Bird's (Saoirse Ronan) tumultueuze relatie met haar hardwerkende moeder en de klassenpolitiek die daarin schuilt. De film bezorgde Gerwig een onvoorziene bekendheid als filmmaker en het leverde haar een nominatie op voor Beste Regisseur bij de Oscars.

1 'A Quiet Place' (2018) - Geregisseerd door John Krasinski

Emily Blunt en John Krasinski in een stille plek
Emily Blunt en John Krasinski in een stille plek

Geregisseerd door The Office-acteur John Krasinski, A Quiet Place is een unieke en spannende horrorfilm die ook dienst doet als familiedrama. Krasinski speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar niemand geluid kan maken uit angst voor overgevoelige monsters die hen aanvallen. Krasinski speelt een vader die er alles aan doet om zijn gezin te beschermen. De film werd geprezen om zijn weergave van handicaps, aangezien Millicent Simmonds, die de dochter van Krasinski speelt, in het echte leven doof is.

Aanbevolen: