Waarom Rowan Atkinson het personage Mr. Bean heeft gemaakt

Inhoudsopgave:

Waarom Rowan Atkinson het personage Mr. Bean heeft gemaakt
Waarom Rowan Atkinson het personage Mr. Bean heeft gemaakt
Anonim

Rowan Atkinson staat bekend om zijn werk in comedy, zowel in de wereld van film als televisie. Britse lezers van een bepaalde leeftijd zullen hem herinneren voor zijn werk in de sketchshow Not The Nine O'Clock News, waar hij zijn tv-debuut maakte in 1979. Maar tegenwoordig is hij meer bekend om zijn karakterwerk, dat tot op heden inclusief de gemene (maar hilarisch onhandige) Blackadder, en de heroïsche (vaak per ongeluk zo) superspion Johnny English.

Zijn andere beroemde personage is natuurlijk Mr. Bean, de hansworst van een man die Atkinson hielp zijn nettowaarde van $ 130 miljoen te bereiken. Atkinson speelde de kinderlijke Mr. Bean in 14 tv-afleveringen en bracht hem naar het grote scherm in twee populaire films.

Als je naar Mr. Bean kijkt, kun je denken aan die stomme filmkomedies van weleer. Dit is niet alleen omdat de komische creatie van Atkinson niet spreekt, maar omdat zijn slapstick-capriolen lijken op die van Charlie Chaplin, Stan Laurel, Buster Keaton, et al. Of hij nu ronddwa alt met een kalkoen op zijn hoofd geïmplanteerd of probeert wakker en ontworteld in zijn stoel te blijven tijdens een bijzonder saaie kerkpreek, hij is er altijd in geslaagd om mensen aan het lachen te maken.

Mr. Bean is universeel geliefd en vanwege het (meestal) stille karakter van het personage, kan hij worden aanbeden door comedyfans uit alle landen en talen. Maar waar kwam hij vandaan? Wat inspireerde Rowan Atkinson om het hilarische mannelijke kind tot leven te brengen? Laten we eens kijken.

De oorsprong van Mr. Bean

Atkinson
Atkinson

Mr. Bean maakte zijn televisiedebuut in 1990, maar Atkinson had het personage al meer dan tien jaar ontwikkeld voordat hij voor het eerst verscheen. De stimulans voor hem om de rol te creëren kwam toen hij in de jaren 80 aan de universiteit van Oxford studeerde.

Over het personage op de dvd van The Whole Bean gesproken, Atkinson onthulde de waarheid over de creatie van Mr. Beans. Hij zei:

"Ik werd in mijn eerste termijn in Oxford gevraagd om een schets te maken voor deze eendaagse show in het Oxford Playhouse, en ik had nog nooit iets geschreven. Ik ben van nature niet echt een schrijver, dus ik moest een soort van vijf minuten van iets verzinnen met een opzegtermijn van 48 uur. Ik stond gewoon voor de spiegel en begon met mijn gezicht te rotzooien. En dit vreemde, surrealistische, soort niet-sprekende karakter evolueerde."

Na dat eerste optreden in Oxford nam de acteur zijn (destijds) naamloze Mr. Bean-personage mee naar het Edinburgh Fringe Festival en vervolgens naar het comedyfestival 'Just For Laughs' in Quebec in 1987.

Tijdens het ontwikkelen van het personage legde Atkinson uit dat hij werd geïnspireerd door de Franse komiek Jacques Tati. Sprekend over de dvd-documentaire zei hij:

"Mijn interesse in fysieke komedie kwam door het ontdekken van een film van Jacques Tati genaamd Mr. Hulot's Holiday. Het raakte me gewoon. Ik bewonderde het zo, omdat het een compromisloze komische houding en setting was die ik echt bewonderd."

Het is interessant om op te merken dat de film, Mr. Bean's Holiday, veel referentiepunten uit de klassieke Tati-film ha alt, vooral in de manier waarop het sentiment met humor combineert bij het vertellen van Bean's reis door het land. Mr. Bean deelt ook veel overeenkomsten met M. Hulot als personage, zowel onhandig en naïef ten opzichte van de wereld om hen heen, en beide goedbedoelend, ondanks hun vermogen om rampen te veroorzaken.

Atkinson werd ook geïnspireerd door een andere beroemde komediecreatie bij het ontwikkelen van Mr. Bean. Inspecteur Clouseau, het slapstick-personage dat op beroemde wijze tot leven werd gebracht door Peter Sellers, was ook verantwoordelijk voor het soort komedie dat Mr. Bean zo populair maakte.

Nadat Mr. Bean zijn leven op het podium begon, bereikte hij uiteindelijk zijn weg naar de Britse televisie en was hij geliefd bij velen. Ondanks dat de serie van korte duur was, bracht het twee films voort, een geanimeerde televisieserie en een aantal boeken, waaronder Mr. Bean's Definitive and Extremely Marvelous Guide to France, die rond de tijd van zijn Franse film uit 2007 werd gelanceerd.

Mr. Bean is blijvend populair gebleken, ondanks zijn relatief rustige begin al die jaren geleden tijdens een comedy-optreden van één nacht in Oxford.

Lang leve meneer Bean

Mr Bean
Mr Bean

Mr. Bean, zijn liefde voor zijn teddybeer en zijn slapstick-komische capriolen zullen nooit worden vergeten. Een personage dat letterlijk ter plekke door Atkinson voor zijn spiegel werd gecreëerd, werd een wereldwijd fenomeen en gaf ons een van de grappigste tv-shows aller tijden.

Atkinson ging met Mr. Bean in 2012 met pensioen, daarbij verwijzend naar zijn behoefte om afstand te doen van fysieke komedie vanwege zijn voortschrijdende jaren, maar bracht het personage later nog een laatste keer tot leven ter ere van Mr. Bean's 25e verjaardag in 2015.

Toch, hoewel het onwaarschijnlijk is dat het karakter van Mr. Bean binnenkort weer tot leven zal worden gewekt, zal hij nog steeds voortleven in de herinneringen van het publiek. We zullen nooit de tijd vergeten Mr. Bean kwam met zijn hand vast te zitten in een afvalbak terwijl hij in de rij stond te wachten in het ziekenhuis of op het moment dat hij door een enge film zat met een popcorndoos op zijn hoofd om hem te beschermen tegen de angstaanjagende verschrikkingen op het scherm. En we zullen zeker nooit het moment vergeten waarop Mr. Bean de koningin een kopstoot gaf aan het einde van een zeer veelbewogen koninklijke première.

Lang leve meneer Bean!

Aanbevolen: