Waarom fans denken dat Mr. Bean eigenlijk niet de grootste rol van Rowan Atkinson is

Inhoudsopgave:

Waarom fans denken dat Mr. Bean eigenlijk niet de grootste rol van Rowan Atkinson is
Waarom fans denken dat Mr. Bean eigenlijk niet de grootste rol van Rowan Atkinson is
Anonim

Of hij het nu leuk vindt of niet, Rowan Atkinson zal altijd geassocieerd worden met Mr. Bean. Dankzij de succesvolle tv-series, de geanimeerde versie, de meerdere films en zijn verschijning en verschillende op popcultuur gebaseerde evenementen, is het stempel van Mr. Bean op de geschiedenis van Rowan Atkinson in de industrie onmiskenbaar.

Waarom Rowan het Mr. Bean-personage heeft gemaakt, is hier noch daar, als je het afweegt tegen hoe synoniem de man en het personage zijn geworden. Maar de waarheid is dat de Engelse acteur eigenlijk veel productiever was voordat Bean zo bekend werd in de popcultuur. Veel van Rowan's fans geloven zelfs dat Mr. Bean op geen enkele manier de vorm heeft, of het beste personage vormt dat Rowan ooit heeft gedaan. Die titel is voorbehouden aan een ouder en veel gecompliceerder, bitter en voornaam karakter. Dit is wie en waarom…

Rowan's komische vaardigheid is slechts gedeeltelijk te zien met Mr. Bean

Het lijdt geen twijfel dat Rowan Atkinson een meester is in fysieke komedie. In feite lijkt er in zijn generatie niemand te zijn die hem evenaart, met uitzondering van de iets oudere John Cleese van Monty Python en Fawlty Towers. Net als John lijkt Rowan sterk beïnvloed door iconische fysieke comedians als Buster Keaton en Charlie Chaplin. Hij is een man die het kleinste, meest onbeduidende moment kan nemen en het hysterisch grappig kan maken met een brede sprong of niet meer dan een trek van zijn wenkbrauw.

Rowans liefde voor dit soort komedie komt eigenlijk voort uit zijn liefde voor een personage of, meer specifiek, hun houding in een bepaalde situatie. In een oud interview werd Rowan geciteerd: "Over het algemeen geniet ik meer van de voorstelling dan van de grap. Ik geniet meestal van de artiest en zijn houding. Het is de houding, weet je, waarin humor wordt verteld waar ik van geniet."

Als je naar een van Rowans meest iconische uitvoeringen zou kijken, inclusief zijn geweldige toneelshows, zou je zien dat je bijna altijd lacht om de reacties van zijn personage of om de unieke bijzonderheden ten opzichte van de grap zelf of zelfs de gepresenteerde situatie. Dit is een van de redenen waarom het meestal stomme Mr. Bean-personage zo geliefd is. Bij Bean draait alles om houding. Zijn maniertjes en reacties maken de alledaagse en vaak herkenbare situaties waarin hij zich bevindt zo hilarisch.

De eenvoud van het meestal onschuldige mannelijke kind is iets dat in Rowans voordeel werkt, omdat elk van zijn karakteriseringen zo specifiek lijkt. Neem bijvoorbeeld de desinteresse van Bean. Veel personages in de film- en televisiegeschiedenis hebben de staat van verveling genageld, maar niemand verveelt zich zo als Bean. Het zijn zijn stille ogen. Het opbollen van zijn wangen en het uitademen van lucht. Het is 100% de houding van het personage die ons raakt.

Maar Mr. Bean legt eigenlijk maar een aspect vast van wat Rowan Atkinson zo'n uitstekende artiest maakt. Natuurlijk vinden we de complexiteit van zijn artistieke verdienste binnen de simplistische verhaallijnen, maar wat gebeurt er als je een echt geweldig script en een breder scala aan potentiële attitudes toevoegt?

Rowan is absoluut fantastisch geweest in veel complexere rollen in projecten als Keeping Mum, Maigret en The Thin Blue Line. Maar geen enkel project heeft een manier gevonden om sterk materiaal en Rowans specifieke kijk op komedie te combineren zoals Blackadder.

Waarom Blackadder gemakkelijk Rowans grootste rol aller tijden is

Terwijl het eerste seizoen van Blackadder uit 1983 een tijdje duurde om erachter te komen wat het precies was, waren de seizoenen 2, 3, 4 en de verschillende specials en reünies gericht op een zeer intelligente, egoïstische en uiterst arrogante man die een B-speler in het spel van het leven. Een man die wordt tegengehouden door de vaak dwaze, lompe of ronduit domme upperclass die altijd de dienst uitmaakt.

Ondanks zijn verschillende incarnaties in de wereldgeschiedenis (elk seizoen van de show AKA), bevonden de generaties van Blackadder zich altijd aan het korte eind van de stok. Het is deze eigenschap die ervoor zorgde dat het publiek voorbij de gemene eigenschappen van het personage ging en er zelfs om moest lachen. Er is gewoon niets grappiger dan de afschuwelijke manieren waarop Blackadder zijn zure en sarcastische toon gebruikt om degenen boven hem en onder hem op de sociale pikorde te bespotten, te vernederen of te schaden.

Net zoals in Mr. Bean, gebruikt Rowans Blackadder-personage de 'attitude'-techniek voor elke situatie waarin hij zich bevindt. Aangezien elk seizoen zich echter afspeelt in een andere periode in de geschiedenis (die vaak onze eigen tijd weerspiegelt)), zijn de situaties iets gecompliceerder. Om nog maar te zwijgen, de show wordt bevolkt door enkele van de meest begaafde Britse acteurs aller tijden, waaronder Miranda Richardson, Hugh Laurie, Stephen Fry en, natuurlijk, Tony Robinson.

Dit betekent dat Rowan een heleboel andere 'houdingen' heeft om uit te spelen in een veel gecompliceerder scenario en met, belangrijker nog, een veel gecompliceerder personage.

Koppel dit alles met een buitengewoon slim script waarmee Rowan zijn extreem specifieke intonaties en gezichtsuitdrukkingen kan filteren en je hebt wat fans beschouwen als de beste Rowan Atkinson-uitvoering aller tijden.

Aanbevolen: