Dit was volgens Peter Jackson de sleutel tot het aanpassen van 'The Lord of the Rings

Inhoudsopgave:

Dit was volgens Peter Jackson de sleutel tot het aanpassen van 'The Lord of the Rings
Dit was volgens Peter Jackson de sleutel tot het aanpassen van 'The Lord of the Rings
Anonim

Het winnen van 11 Academy Awards, waaronder een voor Beste Film van het Jaar, zegt zeker iets, nietwaar? En dat was nog maar de laatste film in Peter Jacksons epische Lord of the Rings-trilogie. Elk van de verbluffende films wordt bijna universeel gezien als de beste in hun genre en emotioneel getrouwe aanpassingen van J. R. R. Tolkiens geliefde boekenreeks.

Hoewel diehard fans van de films van Peter Jackson vrijwel alles weten over het maken van deze projecten, inclusief welke acteurs gewond zijn geraakt op de set, weten ze misschien niet wat de beroemde regisseur beschouwde als het geheime ingrediënt van het project. In feite waren er twee dingen waarvan Peter dacht dat deze projecten boven de rest uit zouden steken…

Lord of the rings peter jackson terugkeer van de koning
Lord of the rings peter jackson terugkeer van de koning

Veranderen wat mensen dachten over fantasyfilms

Tijdens een interview met de nu in ongenade gevallen Charlie Rose na de release van The Fellowship of the Ring, besprak Peter Jackson de twee dingen die volgens hem hebben geholpen om Lord of the Rings zo speciaal te maken.

"Je zei hierover dat je wilde dat de kostuums en de acteurs het publiek een gevoel van authenticiteit zouden geven," zei Charlie Rose, Peter Jackson naar het onderwerp leidend over het geheime ingrediënt van zijn aanpassingen. "Maak het echt."

"Ik denk dat dat belangrijk was omdat het fantasy-genre, in termen van films, volgens mij nooit echt geweldig goed is gelukt", vertelde Peter Jackson aan Charlie Rose. "Er zijn enkele films geweest die goed waren. Maar Hollywood lijkt om de een of andere reden geen vertrouwen te hebben in dit specifieke genre."

Peter's punt is dat je op elk ander genre kunt terugkijken en een heleboel ongelooflijke films uit Hollywood kunt noemen. Dit geldt met name voor westerns, spionagefilms en musicals. Maar dat kan niet gezegd worden van fantasiefilms. Natuurlijk zien veel fans Peter's Lord of the Rings-trilogie nu als het ultieme voorbeeld van een geweldige fantasiefilm. Maar toen Peter The Fellowship of the Ring uitbracht, zou het moeilijk zijn om voorbeelden te vinden van fenomenale fantasiefilms die uit Hollywood zijn gekomen.

Uiteindelijk kwam de sleutel om het genre opnieuw uit te vinden en er iets heel speciaals van te maken van J. R. R. Tolkien zelf. Zoals Peter zei: "Het staat in het boek". Dus, wat heeft Peter precies opgegraven dat zijn Lord of the Rings-films zo geweldig geweldig maakte?

Het behandelen alsof het geschiedenis is

Ja, de sleutel om van Lord of the Rings een succesvol filmverhaal te maken, volgens Peter Jackson, was het behandelen als een historische film boven een fantasiefilm.

"[J. R. R. Tolkien] schreef geen fantasie", beweerde Peter. "Ik geloof geen minuut dat hij een fantasieverhaal aan het schrijven was. Geen minuut. Hij was een professor in Oxford die zijn leven wijdde aan de liefde voor mythologie. Oude mythologie. Wat geen fantasie is. Het is heel anders. Mythologie is anders dan fantasie. En Tolkien rouwde altijd om het feit dat de Engelse mythologie was uitgeroeid door de Normandische invasie in 1066. Mythologie is gebaseerd op mondelinge verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven voordat de drukpers er was. mythologie gaat over het paard van Troje en Achilles en zo. Ze hebben het overleefd door de jaren heen. De grote Noorse sagen hebben het overleefd door de jaren heen. Maar Engeland… Toen de Noormannen binnenvielen, waren alle verhalen die waren gekoesterd uitgeroeid. Dus de Engelse mythologie was als middeleeuws Dingen zoals Robin Hood en King Arthur."

Daarom besloot Tolkien een mythologie voor Engeland te creëren… en die mythologie was The Lord of the Rings. In zekere zin was het zijn manier om een achtergrondverhaal voor zijn land te creëren dat net zo fantastisch en mooi was als dat van de Grieken of de Noormannen.

"Hij zei: 'Ik stel me voor dat dit zo'n zeven- of achtduizend jaar geleden in Engeland plaatsvond, in Europa'", zei Peter over Tolkien.

Daarom benaderden Peter en zijn creatieve team het maken van deze films alsof ze een deel van de geschiedenis maakten.

"[We benaderden het] alsof we een oude Romeinse film aan het maken waren. Of Braveheart aan het maken," legde Peter uit. "We zullen doen alsof deze jongens bestonden, het is geschiedenis, het is echt. 'Laten we de film maken met dat gewicht van authenticiteit.' In de ontwerpen. De looks. De uitvoeringen. Alles. Dus dat was onze mantra."

Lord of the rings peter jackson gandalf
Lord of the rings peter jackson gandalf

Tolkiens berichten respecteren

Hoewel er veel verhaalveranderingen en toevoegingen waren aan de Lord of the Rings-aanpassingen van Peter Jackson, zorgde de regisseur ervoor dat hij trouw bleef aan de berichten van Tolkien. Hij vertelde Charlie Rose dat hij geen van zijn eigen boodschappen of ideeën in de films wilde opdringen en zich in plaats daarvan alleen wilde concentreren op de thema's die in de romans van Tolkien worden behandeld. Dit omvatte het verkennen van het idee van gemeenschap door oorlog en het verlies van onschuld en het verlies van vrije wil dat daarmee gepaard gaat. Deze thema's kwamen voort uit Tolkiens eigen ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

"Hij zag vrienden sterven. Hij zag vriendschap onder vuur liggen. Hij begreep hoe dat was", legde Peter uit. "En de relatie van Frodo en Sam is daarop gebaseerd."

Er was ook een afkeer van machines en de gevaren van de vernietiging van de natuur in Tolkiens werk. En, misschien wel het belangrijkste, een boodschap over hoe slecht het kan zijn om de lessen uit het verleden de rug toe te keren. En dit was iets wat Peter prachtig heeft vastgelegd.

Samen met het idee dat hij een historische film aan het maken was en op authentieke wijze de boodschappen vastlegde die Tolkien wilde overbrengen, heeft Peter Jackson iets heel bijzonders gemaakt. Helaas werden deze hoofdingrediënten niet gebruikt in Peter's Hobbit-films. Maar de Lord of the Rings-trilogie blijft in ieder geval een van de beste fantasiefilms aller tijden.

Aanbevolen: