Waarom is Farkle uit 'Girl Meets World' trending, en wat heeft het te maken met autisme?

Waarom is Farkle uit 'Girl Meets World' trending, en wat heeft het te maken met autisme?
Waarom is Farkle uit 'Girl Meets World' trending, en wat heeft het te maken met autisme?
Anonim

Een gedenkwaardig personage gespeeld door Corey Fogelmanis is de laatste tijd trending op Twitter om redenen die groter zijn dan Girl Meets World.

Als spin-off van de hitshow Boy Meets World, vertelt Girl Meets World het verhaal van Riley Matthews - de dochter van eerdere hoofdpersonen Corey en Topanga Matthews - en haar vrienden. Riley Matthews werd gespeeld door actrice Rowan Blanchard, en haar beste vriendin Maya Hart werd gespeeld door actrice en zangeres Sabrina Carpenter.

Veel fans van de populaire Disney Channel-show Girl Meets World, een vervolg op de razend populaire hit Boy Meets World uit de jaren 90, kennen het populaire personage Farkle Minkus (gespeeld door Corey Fogelmanis), de slimme student die volgens sommigen is onderschat."Farkle" bracht de aflevering "Girl Meets Farkle" van seizoen 2 naar voren.

In de aflevering moet Farkle Minkus een reeks tests ondergaan om te bepalen of hij het Asperger-syndroom heeft, een autismespectrumstoornis (ASS). Hoe meer "Farkle" groeide als een trending topic op Twitter, en hoe meer mensen hun verdriet uitten over hoe die aflevering was geschreven.

Aan het einde van de aflevering wordt onthuld dat het personage van Farkle Minkus geen ASS heeft. Er wordt echter onthuld dat een ander personage uit de show, genaamd Isadora Smackle (Cecilia Balagot), dat wel doet.

Na deze aflevering wordt de discussie over Asperger of autisme als geheel niet meer ter sprake gebracht voor de rest van de serie, tussen de personages van de show.

Asperger-syndroom is een milde vorm van autisme waardoor een persoon sociale signalen niet volledig kan begrijpen, waardoor ze moeite hebben met communicatie. Omdat het als een milde vorm van de aandoening wordt beschouwd, kan het lang duren voordat iemand de diagnose krijgt. Symptomen van Asperger zijn onder meer worstelen met routinematige verandering, moeite met praten en het concept empathie, en extreme spraakzaamheid, Fans op sociale media hebben ook de aflevering besproken en hoe ze bang waren om mensen te vertellen dat ze autistisch zijn vanwege de reacties die de personages op de stoornis hadden. Asperger is een ernstige neurodivergentie (verschil in de structuur van de hersenen) die de manier waarop een mens handelt en voelt kan veranderen, maar het is geen stoornis die een mens ervan weerhoudt een gelukkig en gezond leven te leiden.

Hoewel de aflevering een doel had en Asperger in het publieke gesprek bracht, zijn veel fans nu boos om te zien dat de aflevering mensen met autisme of andere ziekten bang maakte om zichzelf te zijn, in plaats van te omarmen wie ze zijn als individuen.

Hoewel er geen andere klachten over deze show zijn, heeft Disney Channel in het verleden kritiek gekregen voor hun afleveringen over andere serieuze onderwerpen. Shake It Up, The Suite Life of Zack & Cody en Boy Meets World zijn in het verleden allemaal bekritiseerd omdat ze in hun shows eendimensionale, ontoereikende afbeeldingen hadden van zaken als eetstoornissen, dyslexie en drinken door tieners.

Zowel Boy Meets World als Girl Meets World kunnen nu worden gestreamd op Disney+.

Als je meer informatie wilt over het Asperger-syndroom en ASS, is dit een goede plek om te beginnen.

Aanbevolen: