Parks en Rec gaven ons Galentine's Day Nu roepen sommigen op tot 'Malentine's Day

Inhoudsopgave:

Parks en Rec gaven ons Galentine's Day Nu roepen sommigen op tot 'Malentine's Day
Parks en Rec gaven ons Galentine's Day Nu roepen sommigen op tot 'Malentine's Day
Anonim

Zoals iedereen weet, is Valentijnsdag een feestdag om de liefde te vieren. De vakantie van het stel heeft in de loop der jaren kritiek gekregen omdat het een "Hallmark Card"-vakantie was, of omdat ze te veel druk uitoefenen op stellen om op dure of materialistische manieren "Ik hou van jou" te zeggen - en omdat ze te veel belang hechten aan romantische relaties in algemeen.

Desalniettemin is Valentijnsdag overal een gevierde feestdag gebleven en wordt het nog steeds gekenmerkt door stijgingen in de verkoop van bloemen, chocolaatjes en restaurantreserveringen.

In een nieuwe reactie op Valentijnsdag is er echter een oproep gedaan om andere soorten liefde te vieren. In 2010 gaf Leslie Knope, van de geliefde NBC-komedie Parks and Recreation, ons Galentine's Day.

Wat is Galentine's Day? Nou, zoals Knope het zegt:

"Oh, het is alleen de beste dag van het jaar. Elke 13 februari laten mijn vriendinnen en ik onze echtgenoten en onze vriendjes thuis, en we komen gewoon en trappen erop, ontbijtstijl. Dames die dames vieren. Het is als Lilith Fair, minus de angst. Plus frittata's."

Kortom, het is een dag om vrouwelijke vriendschappen te vieren, tijdens een brunch of op een andere manier waar jij en al je vriendinnen van genieten. Het gaat over vrouwen die van vrouwen houden en hen sterker maken: elkaar opbouwen, elkaar ondersteunen en oprecht om elkaar geven. Het was een nep-feestdag gemaakt voor de show, maar het sloeg snel aan in de echte wereld, en in de tien jaar sinds het een populaire en bekende feestdag is geworden.

De reden dat het zo snel aansloeg, was dat het, net als Friendsgiving ervoor, een leegte vulde in onze rotatie van jaarlijkse vieringen. In een samenleving waar de romantische relatie vaak wordt gewaardeerd als het ideaal van menselijke verbondenheid, wordt het belang van hechte, oprechte vriendschappen soms vergeten, de banden worden op de een of andere manier als minder beschouwd. Galentine's Day is het antwoord van Leslie Knope op dit gebrek aan idealen, want als er iemand is die echt waarde hecht aan vriendschappen, dan is zij het wel.

Als je een meid bent die nog geen Galentine's Day heeft gehad, moet je zeker proberen een late te plannen of er volgend jaar een te organiseren. Maar als je een man bent, lijkt het erop dat er geen vakantie is voor jou en je vrienden… nog niet.

Hoe zit het met de jongens?

Tweets over Malentine's Day
Tweets over Malentine's Day

In het licht van al deze vieringen van vrouwelijke vriendschap, meer kreten van "hoe zit het met ons?" van mannen lijkt misschien vervelend, maar het is eigenlijk een zeer geldige vraag, en een vraag die veel mannen de laatste tijd stellen. Mannen op Twitter voeren nu campagne voor "Malentine's Day", en de feestdag zou een belangrijke leegte kunnen opvullen.

Tot voor kort werd het als vreemd (of zelfs beledigend voor sommigen) beschouwd dat mannen openlijk platonische genegenheid jegens elkaar zouden tonen. De reden, zoals uitgelegd door Alistair King in "Lexiculture: Papers on English Words and Literature", is homofobie en giftige mannelijkheid. Zoals King het uitdrukte:

"Voorheen werden mannen die als te close werden beschouwd soms belachelijk gemaakt door dwepers en beschuldigd van homoseksualiteit. Mannen werden aangemoedigd om hun emoties onderdrukt te houden en zelfs een platonische liefde voor een andere man was taboe. De macho-houding was wijdverbreid, en hoewel mannen vrienden konden zijn, werd het als ongebruikelijk beschouwd als twee mannen zo close waren als twee vrouwen."

Kortom, omdat onze cultuur mannen viert die stoïcijns zijn en niet zoveel complexe emoties uiten als vrouwen, worden mannen die liefde voor elkaar tonen vaak simpelweg als homo beschouwd, en daarom (door de verdraaide logica die dit argument volgt) minder.

Deze houding begon te veranderen toen de film I Love You Man in 2009 uitkwam. In de film realiseert de hoofdpersoon, Peter, zich dat hij tussen zijn baan en zijn verloofde geen tijd heeft vrijgemaakt in zijn leven voor eventuele hechte vriendschappen. Wat oorspronkelijk begon als zijn zoektocht naar een snelle getuige toen zijn huwelijk naderde, werd de oorspronkelijke bromance van de moderne samenleving.

Peter vindt Sydney, een vriend met wie hij echt graag tijd doorbrengt en die een gat in zijn leven vult waarvan hij zich nooit had gerealiseerd dat het er was. De vriendschap op het scherm tussen Peter en Sydney vertoont veel gedragingen die voorheen niet werden toegekend aan man-op-man-vriendschappen in de media: ze bespreken hun diepe gevoelens, ze geven elkaar advies, ze bewijzen elkaar gunsten en ze doen openlijk toon oprechte genegenheid en vertrouwen voor elkaar.

Het woord bromance nam een grote vlucht in ons lexicon na die film omdat, net als Peter, mannen het overal zagen en beseften dat ze iets misten: de oprechte liefde van hun mannelijke vrienden.

Deze kwestie is belangrijk: onderzoeken hebben aangetoond dat mannen het moeilijker hebben om hechte vriendschappen te vinden en te behouden dan vrouwen, en dat deze strijd direct schadelijk is voor hun gezondheid. Hechte vriendschappen worden geassocieerd met een lagere bloeddruk, een langere levensduur en een lager risico op ernstige psychische stoornissen, zoals depressie.

Mensen zijn sociale wezens, ongeacht hun geslacht. We zijn geprogrammeerd om banden met anderen op te bouwen. Vroeger hadden we die banden nodig om te overleven, en op een andere manier hebben we dat vandaag nog steeds.

Goede vrienden zijn net zo belangrijk voor mannen als voor vrouwen, en onze overdreven machocultuur is pas begonnen met het omleiden van de sociale bedrading die hen verhinderde. Dus ja, Twitter-broeders, kom maar op Malentine's Day. Als het belangrijk is voor vrouwen om een dag te hebben om hun platonische vriendschappen te vieren - zoals Knope ons al heeft laten zien - dan is het net zo belangrijk voor mannen.

Dus jongens, ga je gang: kies een dag in februari, verzamel je beste vrienden en doe wat je graag doet - sporten, wat bier drinken, bordspellen spelen of gewoon gek doen - maar doe het zonder te doen alsof je niet echt van elkaar houdt…omdat je weet dat je dat wel doet.

Aanbevolen: