Star Trek: Zo was de tijd van William Shatner als kapitein James T. Kirk

Inhoudsopgave:

Star Trek: Zo was de tijd van William Shatner als kapitein James T. Kirk
Star Trek: Zo was de tijd van William Shatner als kapitein James T. Kirk
Anonim

Al meer dan 50 jaar is William Shatner een icoon van de popcultuur. Bekend om het opfleuren van tv-advertenties, met in de hoofdrol T. J. Hooker, en met een Emmy-winnende uitvoering als Denny Crane in Boston Legal, is Shatner geliefd om zijn charisma en gevoel voor humor.

Ondanks succes in veel projecten, zal Shatner voor altijd bekend blijven als Captain James Tiberius Kirk. Zijn rol als deze kapitein van het Starship USS Enterprise maakte van Star Trek de meest iconische sci-fi tv-serie aller tijden. In drie seizoenen, een geanimeerde spin-off en zeven Star Trek-films, gaf Shatner uitvoeringen die vaak werden nagebootst… maar nooit werden gedupliceerd.

Shatner sprak graag over zijn ervaringen door de jaren heen, inclusief zijn herinneringen aan de tv-serie. Hij crediteert Kirk voor het veranderen van zijn leven en het maken van hem een megaster. Toch voelde Shatner zich vaak "gevangen" door de manier waarop Kirk zo'n groot deel van zijn publieke persoonlijkheid is geworden.

Het is leuk om te lezen over de vele verhalen die Shatner heeft verteld over zijn tijd als Kirk, van frivoliteit op de set tot donkere momenten. Hoewel er genoeg verhalen zijn voor meerdere boeken, springen er een paar uit.

17 Hij heeft spijt van het regisseren van Star Trek V: The Final Frontier

William Shatner Star Trek V
William Shatner Star Trek V

Fans vinden dat The Final Frontier de slechtste Star Trek-film is… en Shatner is het daarmee eens. In zijn memoires erkent Shatner dat hij gewoon niet bereid was om een film op groot scherm te regisseren, en dat de constante scriptherschrijvingen en bezuinigingen niet hielpen.

Shatner heeft het gevoel dat hij zichzelf heeft 'gecompromitteerd' door het verhaal te veel aan te passen, en als hij iemand anders had toegestaan om te regisseren, zou het een betere film hebben opgeleverd. The Captain was gewoon niet de juiste keuze om deze film te regisseren.

16 Hij haatte het uniform

William Shatner in Kirk-uniform
William Shatner in Kirk-uniform

Kirk's gouden 'Captain-shirt' is misschien een iconisch uniform voor cosplayers, maar verwacht niet dat Shatner het opnieuw zal dragen. Toevallig waren de shirts groen op de set, maar zagen ze er goud uit op de camera. Shatner ook vond het niet leuk hoe strak ze waren. Het is moeilijk om vrij te bewegen in echt knusse kleding!

Hij hield van afleveringen waarin Kirk een ander kostuum kon dragen. De latere filmuniformen waren iets beter, maar Shatner was nooit een fan van verkleden.

15 Shatner was contractueel verplicht om de meeste lijnen te hebben

William Shatner als Kirk in Star Trek II
William Shatner als Kirk in Star Trek II

Een reden waarom co-sterren Shatner niet leuk vonden, was zijn aandrang om de grootste naam in de show te zijn … letterlijk. Het contract van Shatner eiste dat zijn naam in grotere letters zou worden weergegeven dan de rest van de cast, tijdens de openingscredits,.

Natuurlijk moest Kirk ook de meeste regels hebben, wat soms betekende dat hij de dialoog van andere personages moest nemen. Het is geen wonder dat Shatner een slechte reputatie kreeg - wie zou deze egoïstische eisen waarderen?

14 Eén aflevering was letterlijk oorverdovend voor Shatner

William Shatner en Leonard Nimoy in Star Trek Arena aflevering
William Shatner en Leonard Nimoy in Star Trek Arena aflevering

"Arena" is een beroemde aflevering waarin Kirk vecht met een hagedis-alien. Het filmen van deze aflevering was een echte oorlog voor Shatner. In een vroege scène wordt de bemanning aangevallen op een planeet, met explosies om hen heen.

Eén ontploffing ging te dichtbij en liet Shatner, Leonard Nimoy en DeForest Kelley met dovemansoren achter. Shatner ontwikkelde tinnitus, een aandoening waar hij jarenlang last van had. Hij praat niet graag over deze aflevering.

13 Dingen kunnen gespannen zijn tussen Shatner en Roddenberry

Gene Roddenberry met Star Trek Cast
Gene Roddenberry met Star Trek Cast

Gene Roddenberry was misschien een visionair schepper, maar als tv-producent kon hij een gedoe zijn. Roddenberry wreef veel mensen de verkeerde kant op, dus het is geen verrassing dat hij en Shatner veel botsen.

De twee zouden ruzie maken over verhalen, het gedrag van Kirk en meer. Het ging door met de films, en hoewel Shatner het werk van Roddenberry prijst, geeft hij ook toe dat hij soms klaar was om de man te wurgen.

12 Kirk's vechtstijl was gebaseerd op Pro Wrestling

Kirk vs the Gorn in Star Trek
Kirk vs the Gorn in Star Trek

Shatner deed graag veel van zijn eigen stunts op de set, inclusief vechtscènes. Shatner zou professionele worstelaars nabootsen tijdens het uitvoeren van enkele van Kirk's bewegingen, waaronder een leuke "springkick" die fans graag kopiëren.

Toch was één gevecht teveel voor hem. Toen hij hoorde dat er een levende tijger in een aflevering zou zijn, stelde Shatner kort voor dat Kirk ermee zou vechten… totdat een blik op het beest Shatner (verstandig) terugdeed.

11 Fans hebben de Evil Kirk bijna terug

Star Trek's MIrror Universe Kirk en Spock
Star Trek's MIrror Universe Kirk en Spock

Star Trek: Enterprise is misschien de minder geliefde serie, maar het had een fantastisch Kirk-uiterlijk kunnen hebben. Een voorgestelde Star Trek: Enterprise-verhaallijn zou de bemanning laten ontmoeten wat lijkt op een 'verloren tijd' Kirk. In een enorme draai is het echt de kwaadaardige Mirror Universe-versie die het schip overneemt.

Shatner hield van het idee om 'Kirk as Khan' te spelen. Helaas begon Shatner net aan zijn rol als Denny Crane, dus ze konden het niet in zijn schema passen. Jammer, want dit zou een geweldige aflevering zijn geweest.

10 Hij haatte het om Kirk te moeten vermoorden

William Shatner en Patrick Stewart als Kirk en Picard
William Shatner en Patrick Stewart als Kirk en Picard

Afscheid nemen van een personage is nooit gemakkelijk. In de film Generations komt Kirk aan zijn einde door een gek te stoppen die een planeet probeert te vernietigen. De originele versie had Kirk uitgeschakeld door een phaser-explosie, maar het werd veranderd in een meer nobele dood.

In zijn memoires en een dvd-extra merkte Shatner op dat hij er een hekel aan had om het te moeten doen en drong hij er zelfs op aan dat Kirk op de een of andere manier zou overleven. Shatner vond een manier om Kirk terug te brengen in sommige boeken, omdat hij het niet kon verdragen om deze rol achter zich te laten.

9 Hij wilde nooit de rol in de eerste plaats

William Shatner als Kirk in Star Trek
William Shatner als Kirk in Star Trek

Het is onmogelijk om iemand anders dan William Shatner voor te stellen als Kirk, maar toch is het bijna niet gebeurd. Jack Lord was de eerste keus, maar eiste te veel geld… en een producentenkrediet.

Shatner kreeg de rol aangeboden, maar was ongemakkelijk - hij wist niet zeker of de serie zou werken en hij had de verkeerde indruk dat hij een ander personage speelde. Hij nam een kans, en de rest is geschiedenis. Shatner maakte van Kirk een icoon.

8 De bemanning van Kirk hield van hem, maar niet van Shatner

Cast van Star Trek IV einde
Cast van Star Trek IV einde

Bij het schrijven van Star Trek Memories moest Shatner erkennen hoe zijn ego uit de hand liep op de set. Hij botste vaak met anderen. Terwijl hij en Leonard Nimoy goed met elkaar overweg konden, hebben Shatner en George Takei een vete voortgezet die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Evenzo weigerde James Doohan deel te nemen aan het boek, en Doohan en Shatner herstelden nooit hekken voor Doohans dood. Shatner lijkt spijt te hebben van het feit dat zijn gedrag decennialang een wig dreef tussen zijn co-sterren.

7 Kirk had een lift nodig op de set

William Shatner en Leonard Nimoy in Star Trek VI
William Shatner en Leonard Nimoy in Star Trek VI

Shatner heeft toegegeven dat zijn ego op de set uit de hand kan lopen, maar dit is iets anders. Shatner vond dat hij letterlijk boven de rest van de cast moest staan. Het probleem was dat Shatner 5'10 was, terwijl Leonard Nimoy 1.80 meter lang was.

Zo droeg Shatner liften in zijn schoenen - door deze liften leek hij langer. Hij zorgde er ook voor dat er scènes waren waarin Kirk stond terwijl Spock zat, en Nimoy kreeg zelfs te horen dat hij een beetje voorover moest buigen om Shatner niet te overschaduwen. Dat drijft het ego enorm.

6 Shatner drong aan op een historische kus

De historische kus van Kirk en Uhura op Star Trek
De historische kus van Kirk en Uhura op Star Trek

"Plato's Stepchildren" was een historisch moment, toen Kirk en Uhura een van de eerste interraciale kussen op televisie delen. Maar hoe het gebeurde, is opmerkelijker. In zijn memoires zegt Shatner dat het altijd het plan was en dat hij erin meeging.

Weer anderen beweerden dat het oorspronkelijke idee was dat Uhura Spock kuste, en Shatner eiste dat hij degene was die het deed. Hoe dan ook, het was nog steeds een baanbrekend moment op televisie dat bijdroeg aan de erfenis van Shatner.

5 Shatner heeft de show zelfs nooit bekeken

William Shatner op spreekbeurt
William Shatner op spreekbeurt

Iedereen kent de beroemde kit van Saturday Night Live, waar Shatner het beu is dat fans om details vragen over afleveringen en explodeert: "Get a life!" Toch zit er een kern van waarheid in, aangezien Shatner nog nooit een enkele aflevering van Star Trek heeft gezien.

Voor een man die bekend staat om zijn ego, voelt Shatner zich verrassend ongemakkelijk bij het zien van zijn eigen optredens. Hij heeft ook nooit naar T. J. Hooker of Boston Legal. Ja, Captain Kirk weet minder over Star Trek dan bijna elke fan.

4 Kirk en Spock hadden een grapoorlog gaande

De lange vriendschap van William Shatner en Leonard Nimoy
De lange vriendschap van William Shatner en Leonard Nimoy

William Shatner en Leonard Nimoy hadden hun ups en downs, maar hadden nog steeds een vriendschap die duurde tot Nimoy's overlijden in 2015. Op de set zouden de twee zich overgeven aan wat grappen. Shatner ergerde zich bijvoorbeeld aan de manier waarop Nimoy zijn fiets zou gebruiken om de studiocommissaris voor iedereen te bereiken.

Dus Shatner plaatste eerst een hangslot op Nimoy's fiets, stal het toen openlijk en stopte het in zijn kleedkamer … met een Dobermann. De twee zouden elkaar ook op de set uit elkaar halen. Ze hadden een echte band waardoor hun kameraadschap op het scherm werkte.

3 Hij vond het heerlijk om met zijn borst te pronken…Soms

William Shatner vecht tegen Kirk in Star Trek
William Shatner vecht tegen Kirk in Star Trek

"Kirk-kijken" is een favoriet spel van Trekkies. Aan het begin van elk seizoen was Shatner in geweldige vorm en moedigde hij scènes aan waarin Kirk zijn shirt uittrekt om met zijn torso te pronken.

Naarmate het seizoen vorderde, had Shatner minder tijd om te trainen, zodat zijn buik groter werd en die shirtloze scènes minder werden. Het is altijd gemakkelijk te zien wanneer een aflevering is gefilmd door hoe groot Shatner eruitziet.

2 De show hielp hem door een tragedie

Kirk en Spock in Star Trek TOS-aflevering Devil in the Dark
Kirk en Spock in Star Trek TOS-aflevering Devil in the Dark

"Devil In the Dark" is Shatners favoriete aflevering van de serie, om een unieke reden. Op de tweede dag van de opnames ontving Shatner het verwoestende nieuws dat zijn vader was overleden.

Natuurlijk was de bemanning klaar om de productie stop te zetten, maar omdat zijn vlucht pas later zou vertrekken, stond Shatner erop zoveel mogelijk te blijven om te filmen. Shatner heeft de show bedankt voor het helpen focussen in een moeilijke tijd. Hij won het respect van cast en crew voor het doorzetten tijdens een moeilijk moment.

1 Hij zal vandaag nog steeds de rol spelen

William Shatner als Kirk in Star Trek Generations
William Shatner als Kirk in Star Trek Generations

Shatner lijkt te hebben ingesloten en gehuild over het feit dat hij weer Kirk is. In maart 2020 maakte hij opmerkingen dat hij helemaal klaar was met het onderdeel. Slechts enkele maanden later wijzigde Shatner zijn opmerkingen om te zeggen dat als het juiste verhaal langs zou komen, hij graag nog een keer Kirk zou willen zijn.

Het lijkt erop dat hij het eerder zal doen als Kirk een aanzienlijke rol heeft in plaats van een cameo, maar het is duidelijk dat Shatner nooit is vergeten dat Kirk hem tot een ster heeft gemaakt. Hij zou graag nog een laatste keer in de stoel van die kapitein willen zitten.

Aanbevolen: