Het ware verhaal achter The Branch Davidians in 'Waco' van Netflix

Inhoudsopgave:

Het ware verhaal achter The Branch Davidians in 'Waco' van Netflix
Het ware verhaal achter The Branch Davidians in 'Waco' van Netflix
Anonim

De true-crime-serie Waco, nu beschikbaar op Netflix, geeft kijkers een kijkje in de 1993 belegering van de Branch Davidian-compound in Waco, Texas.

Het jaar 2018 markeerde de 25e verjaardag van de Waco-belegering. De miniserie Waco, die oorspronkelijk in hetzelfde jaar in première ging op het Paramount Network, probeerde de verhalen en mensen rond dat moment in de geschiedenis nieuw leven in te blazen. Nu beschikbaar op Netflix, kan de show meer kijkers bereiken dan ooit tevoren. Waco staat momenteel in de top tien van meest bekeken categorie van Netflix, wat aantoont dat de interesse in dit waargebeurde evenement groter is dan ooit.

Foto van Waco Siege
Foto van Waco Siege

Hoewel Waco, Texas nu misschien het meest wordt genoemd met betrekking tot Chip en Joanna Gaines van Opknapper in de jaren 90, was Waco berucht om iets veel sinisters. In 1993 was Waco het decor voor de dodelijke 51-daagse belegering van de Branch Davidian-compound. Nu kan het publiek de tragedie opnieuw bekijken en misschien zelfs nieuw inzicht krijgen in de betrokken religieuze groep.

The Branch Davidians begon als een verre sekte van de Zevende-dags Adventisten. In de loop der jaren werden hun opvattingen extremer en gingen ze steeds meer afwijken van hun Zevende-dags Adventistische wortels. Met de hulp van de leider die bekend staat als David Koresh, werden de fanatieke en apocalyptische idealen van de groep echter donkerder dan ooit. De vestiging van Branch Davidian in Waco veranderde al snel in een sekte en de politie besloot dat ze moesten ingrijpen.

Voor het beleg

The Branch Davidians begon met Benjamin Roden. Hij was ongelukkig met de mislukte profetieën van de religieuze leider van de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten. Roden nam de controle over het Mount Caramel Centre net buiten Waco, de thuisbasis van de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten in 1959. Deze gebeurtenissen waren de aanleiding voor Roden om zijn sekte op te richten, de Branch Davidians genaamd.

Roden leidde de Branch Davidians tot aan zijn dood in 1978. Na het overlijden van Roden nam zijn vrouw Lois het stokje over. Hierover ontstond enige onenigheid in de groep. Sommigen waren van mening dat het leiderschap naar de zoon van Rodens, George, zou moeten gaan, maar uiteindelijk zou hij de leiding niet overnemen tot Lois' overlijden in 1986. Op dit punt begonnen de zaken te escaleren.

Taylor Kitsch als David Koresh in Waco
Taylor Kitsch als David Koresh in Waco

Vernon Howell, die later bekend zou worden als David Koresh, verhuisde in 1981 naar Waco en voegde zich onmiddellijk bij de Branch Davidians. Destijds was hij muzikant en zanger voor de kerkdiensten, maar het duurde niet lang voordat Howell meer macht wilde. Hij beweerde de gave van profetie te hebben en voorspelde dat Lois, die toen in de zestig was, zijn zoon zou baren, die de messias zou zijn. Lois stond hem toe zijn boodschap aan hun volgelingen te prediken, wat spanningen veroorzaakte tussen George en Howell.

Na de dood van Lois ging Howell de strijd om het leiderschap aan met George Roden, de veronderstelde opvolger. In 1989, na jaren van verhitte vetes tussen de twee mannen, werd Roden krankzinnig verklaard nadat hij zijn kamergenoot had vermoord, en hij werd vervolgens naar een psychiatrisch ziekenhuis in Texas gestuurd. Het was toen dat Howell de juridische controle over het Mount Caramel Center overnam. Howell veranderde in 1990 zijn naam in David Koresh, wat het begin zou markeren van zijn officiële regering als leider van de Branch Davidians.

The Waco Siege

In 1993 werden vernietigende artikelen gepubliceerd door de Waco Tribune-Herald met betrekking tot kindermishandeling en verkrachting door Koresh gepleegd in het Branch Davidian-complex. Dit in aanvulling op de beweringen dat hij wapens aan het aanleggen was op de Branch Davidian compound, zorgde ervoor dat de politie een onderzoek startte. De ATF (Bureau of Alchohol, Tobacco, and Firearms) kreeg uiteindelijk een bevel dat leidde tot het beleg. Toen de ATF echter op 28 februari 1993 verscheen om het pand te doorzoeken, ging het niet zoals gepland.

Geweervuur brak uit toen de regeringsagenten probeerden de afdeling Branch Davidian te overvallen. Dit leidde tot de dood van vier agenten en zes Branch Davidians. 51 dagen lang vond er een belegering door de FBI plaats. Er werden pogingen ondernomen om contact op te nemen met Koresh en zijn volgelingen, maar uiteindelijk werden onderhandelingen onmogelijk. Op 19 april 1993 zond de FBI traangas het terrein in, wat leidde tot een brand en de dood van 76 Branch Davidians.

FBI-agenten in Waco
FBI-agenten in Waco

Al met al hebben slechts negen leden van de Branch Davidians de belegering van Waco overleefd. Sommigen zijn doorgegaan met het vertellen van hun ervaringen, maar van die negen hebben velen gezwegen. De miniserie, die nu op Netflix wordt gestreamd, geeft het publiek een gezichtspunt dat velen nog niet eerder hebben gezien. David Thibodeau, een van de negen overlevenden, was een adviseur voor Waco en helpt de show een authentieke kijk te geven op beide kanten van het beleg.

Velen hebben beweerd dat Koresh de naam Branch Davidians heeft gestolen, en dit heeft tot op de dag van vandaag de kijk op de religie beïnvloed. De Branch Davidians zijn nog steeds een praktiserende religie, maar niet op de manier die je misschien denkt. Terwijl Koresh een sekte leidde, keuren de Branch Davidians van vandaag zijn praktijken niet goed. In plaats daarvan nemen ze spirituele overtuigingen over van de stichter van de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten. De Kerk van de Zevende-dags Adventisten blijft echter de Branch Davidians verwerpen en waarschuwt vaak voor hun leringen.

Aanbevolen: