Waarom werd de film 'The Profit' uit 2001 verboden?

Inhoudsopgave:

Waarom werd de film 'The Profit' uit 2001 verboden?
Waarom werd de film 'The Profit' uit 2001 verboden?
Anonim

Controverse is een snelle manier om de krantenkoppen te halen in de entertainmentindustrie, en soms kunnen dingen voor veel opschudding zorgen om te worden verboden. Of het nu gaat om tekenfilms, specifieke afleveringen of zelfs een artiest die wordt verbannen uit een project, het is altijd interessant om te horen dat de banhamer is gevallen.

In 2001 bereidde The Profit zich voor om opschudding te veroorzaken met zijn thema's van sekten en oplichters, maar deze kleine film beet veel meer af dan hij kon kauwen toen hij in het vizier van een major kwam organisatie.

Laten we de film in kwestie eens bekijken en zien hoe deze werd verboden.

Verboden films zijn niet al te gewoon

9FD44074-5C03-4B75-9D7D-EA527F1ABC1F
9FD44074-5C03-4B75-9D7D-EA527F1ABC1F

Voor het grootste deel kan zowat elke film worden gemaakt en uitgebracht zonder dat het publiek de kans krijgt om hem te zien, maar af en toe zorgt een film ervoor dat een voldoende grote opschudding om te rechtvaardigen dat het in een of meer landen wordt verboden. Dit gebeurt niet altijd, en het duurt meestal lang voordat een film van het publiek wordt verwijderd.

In de geschiedenis van de VS zijn er niet veel films geweest die zijn verboden, en vaak worden deze films uiteindelijk vrijgegeven nadat het verbod is opgeheven. Film zelf bestaat al eonen, en het spreekt voor zich dat een film die verbannen wordt binnen de kortste keren de krantenkoppen ha alt, gezien hoe zelden dit voorkomt. Sinds de jaren 1910 is er in bijna elk decennium een film die werd verboden, maar desondanks komt het nog steeds niet vaak voor.

Er zijn een aantal redenen waarom een film een verbod kan krijgen, hoewel religie en politiek zeker een rol hebben gespeeld in een aantal films die aan het publiek werden onthouden. In 2001 stond een film op het punt om uit te brengen die voor opschudding zorgde in een specifieke religieuze gemeenschap en al snel onder vuur kwam te liggen.

'The Profit' duikt in sektes en oplichters

123634C2-0E8D-4935-A531-FFCC48C7B962
123634C2-0E8D-4935-A531-FFCC48C7B962

Nooit gehoord van The Profit uit 2001? Welnu, de film zelf was een klein projectje van Peter Alexander, en het was bedoeld om een fictieve blik te werpen op sekten en oplichters. Lijkt onschuldig genoeg, toch? Nou, deze film heeft misschien beweerd dingen te veralgemenen, maar er was één groep waar hij echt op leek aan te scherpen.

Volgens CMU, " is The Profit geschreven en geregisseerd door Peter Alexander, die 20 jaar in de Scientology-cultus heeft doorgebracht en meer dan $ 1 miljoen aan de organisatie heeft gegeven. Alexander is een voormalig executive bij Universal City Studios en was de maker van verschillende beroemde themaparkattracties, waaronder Back to the Future, Jaws en ET."

Nu, gezien zijn achtergrond bij de kerk, zou je kunnen veronderstellen dat Alexander zou proberen wat voorzichtiger te zijn met zijn verhalen, maar hij dacht duidelijk dat hij genoeg had gedaan om de personages en thema's van de film in een bredere betekenis. Helaas voor hem werden de mensen niet voor de gek gehouden.

Ondanks wat de film probeerde te doen, merkten veel mensen op dat er hier een aantal overeenkomsten waren met de Scientology Kerk. De religieuze groep verspilde absoluut geen tijd met het voorbereiden van een zaak tegen de film. Plotseling kreeg dit kleine project over oplichters en sektes het tegen een groot religieus orgaan met namen als Tom Cruise en John Travolta.

De Scientology Kerk had het verboden

7D7B812C-32E7-4589-805E-AB3FFC10FCDA
7D7B812C-32E7-4589-805E-AB3FFC10FCDA

Dus, hoe is de verbodshamer op The Profit gevallen? Nou, de overeenkomsten waren gewoon te duidelijk om te negeren.

Zelfs de St. Petersburg Times kon het niet helpen, maar identificeerde de smilairiteiten in hun recensie en zei: "The Profit is een tirade tegen Hubbard en Scientology, ongeacht hoeveel sekten de filmmakers beweren te hebben onderzocht en opgenomen in het verhaal."

Een interessante rimpeling om hier op te merken is dat de kerk ervan overtuigd was dat deze film hen ongunstig zou laten overkomen in de ogen van juryleden voor een aparte zaak waarbij een vrouw betrokken was die stierf onder de zorg van de kerk.

Dankzij hun pak werd de film voor onbepaalde tijd uit de distributie geweerd. In 2007 werd het verbod eindelijk opgeheven, maar de verbodshamer werd opnieuw gezwaaid, waardoor de film niet kon worden verspreid. Het is sindsdien online gelekt, maar tot op heden heeft deze controversiële film nooit een echte bioscooprelease op grote schaal gehad.

The Profit heeft in de jaren 2000 zeker de verkeerde veren verstoord, en de film is een zeldzaamheid van een verboden film die misschien nooit een goede release zal zien.

Aanbevolen: