Hier is waarom 'The Da Vinci Code' in meerdere landen werd verboden

Inhoudsopgave:

Hier is waarom 'The Da Vinci Code' in meerdere landen werd verboden
Hier is waarom 'The Da Vinci Code' in meerdere landen werd verboden
Anonim

Een grote film baseren op een succesvolle roman is een verhaal zo oud als de tijd, en Hollywood heeft heel veel succes gevonden door deze bron aan te boren. Soms kunnen deze romans, vooral als ze deel uitmaken van een serie, uitgroeien tot een grote franchise. Kijk maar eens wat de aanpassingen van Harry Potter en James Bond door de jaren heen hebben kunnen doen.

In de jaren 2000 werkten Ron Howard en Tom Hanks samen om The Da Vinci Code tot leven te brengen, en dit leidde tot een vloedgolf van controverse. De film was zelfs zo controversieel dat hij in een aantal landen werd verboden.

Laten we terugblikken op de controversiële film.

'The Da Vinci Code' was gebaseerd op een succesvolle roman

Af en toe kan er een boek langs komen met een ton pers, waardoor het een enorm publiek over de hele wereld aanspreekt. Dit was precies het geval voor The Da Vinci Code, die in 2003 werd uitgebracht. Deze thriller had zijn vingerafdrukken over religieuze onderwerpen en het leek alsof mensen er op dat moment gewoon niet over konden praten.

Hoe geweldig dit ook was voor auteur Dan Brown, hij kreeg nog steeds veel kritiek te verduren op de religieuze thema's in het boek.

"Ik had dit soort media-aandacht nog nooit meegemaakt en het was soms erg moeilijk (vooral de kritiek van christenen). Vaak werd ik bij mijn signeersessies in het openbaar ondervraagd door een boze christelijke geleerde die me ondervroeg over details van de bijbelse geschiedenis uit de roman", deelde de auteur mee.

Desondanks zou Brown doorgaan met schrijven en sindsdien heeft hij andere succesvolle romans gepubliceerd die soortgelijke religieuze thema's hebben aangeraakt. Controversieel, ja, maar op zijn zachtst gezegd lucratief.

Uiteindelijk werd een verfilming van The Da Vinci Code aangekondigd, die de aandacht van het publiek trok. Al snel was het tijd voor de aanpassing om op het grote scherm te verschijnen, en toen dat gebeurde, kon het meer succes boeken dan sommigen hadden verwacht.

De film was een enorme hit

Net als het boek waarop het was gebaseerd, kreeg The Da Vinci Code veel pers voordat het op het grote scherm werd uitgebracht. Veel mensen waren benieuwd hoe de film zou verlopen, en ondanks de vele kritische reacties was de film nog steeds te verleidelijk voor een toevallig publiek om te missen.

Op Rotten Tomatoes heeft de film slechts 26% bij critici en slechts 57% bij fans. Dat klinken niet als cijfers die ertoe zouden leiden dat een film een hoop kassasucces zou vinden, maar $ 760 miljoen later, en The Da Vinci Code was een kolossale hit die succesvol genoeg was voor de studio om de bal aan het rollen te krijgen voor een vervolg.

Hoewel deze film voor fans een absolute must-see leek, veroorzaakte hij nogal wat opschudding bij sommige religieuze groeperingen. Dit leidde er op zijn beurt toe dat de film in meerdere landen een verbod kreeg, iets waar de studio goed mee om moest gaan.

'The Da Vinci Code' werd in meerdere landen verboden vanwege de controversiële verhaallijn

Dus, waarom werd dit fictiewerk in zoveel landen verboden toen het op het grote scherm verscheen? Welnu, groepen vonden het godslasterlijk, en een deel van de inhoud, ondanks dat het fictie was, was te veel voor sommige groepen om te verwerken.

Volgens CBC: "Pakistan heeft zich aangesloten bij zeven van de 29 Indiase staten om de film The Da Vinci Code te verbieden, omdat het beledigend is voor christenen."

Paul Bhuyan, de speciale hoofdsecretaris van Andrew Pradesh, gaf een redenering over het verbod van de film.

"De verhaallijn van de film viel het hart van het Heilige Evangelie aan en vernietigde de goddelijkheid van Jezus Christus", zei hij.

Andere belangrijke locaties waar de film verboden is, zijn onder meer Egypte, Samoa, Libanon, Pakistan, Sri Lanka, Jordanië en meer. De massale verontwaardiging van religieuze gemeenschappen zorgde ervoor dat de film veel pers kreeg, wat er per ongeluk toe had kunnen leiden dat meer mensen hem gingen bekijken. Zoals het oude gezegde luidt, is elke pers een goede pers, en The Da Vinci Code was in staat om alle pers te gebruiken die het kreeg om meer dan $ 750 miljoen binnen te halen aan de kassa.

Het is fascinerend om te zien hoe een fictief werk zoveel mensen van streek maakt, maar uiteindelijk was deze film op zich nog steeds een enorm succes. Natuurlijk, het is niet geliefd bij critici, maar mensen bleven er jaren geleden over praten.

Aanbevolen: