Hoe 'Bend It Like Beckham' racistische wegversperringen versloeg en een wereldwijde sensatie werd

Inhoudsopgave:

Hoe 'Bend It Like Beckham' racistische wegversperringen versloeg en een wereldwijde sensatie werd
Hoe 'Bend It Like Beckham' racistische wegversperringen versloeg en een wereldwijde sensatie werd
Anonim

Weinig films hadden in 2002 zo'n impact op een wereldwijd publiek als Bend It Like Beckham. De door Gurinder Chadha geregisseerde film, die ze ook mede schreef, lanceerde Kiera Knightley's ongelooflijke carrière, waardoor ze de hoofdrol speelde tegenover Johnny Depp in Pirates Of The Caribbean. Het was ook een duidelijk eerbetoon aan de grootste voetballer van Groot-Brittannië, David Beckham. Maar de film vertegenwoordigde zoveel meer dan dat.

De reden dat het een publiek vond in bijna elk land ter wereld, een kritieke hit was en een sensatie aan de kassa was omdat het meerdere waarheden tegelijk sprak. Het was een verhaal over mensen die zich als buitenstaanders voelden. Het was een verhaal over het overstijgen van gepercipieerde culturele beperkingen met respect en eerbied voor wat elk ras en elke religie speciaal maakt. En het was ronduit leuk. Terwijl Gurinder het immense racisme moest overwinnen om haar film gemaakt te krijgen, vond ze uiteindelijk een manier om zowel haar familie als haar cultuur te eren terwijl ze een film maakte waar mensen nog steeds dol op zijn.

6 Buig het alsof Beckham bijna niet gemaakt is vanwege racisme

Gurinder Chadha werd geconfronteerd met hindernis na hindernis toen ze probeerde haar script in een film te laten verfilmen. Sommige waren normale worstelingen waar de meeste filmmakers mee te maken hebben, maar één studio-aantekening in het bijzonder bewees dat ze ook racisme moest bestrijden.

"Het was een grote strijd en veel mensen gaven het door. Ik bleef teruggaan naar Channel 4 en zei 'je moet het echt doen'. En ze zeiden: 'oh we hebben het gedaan, Oost is Oost, we doen het niet' 'hoeft niet'. Dat was waar ik op dat moment tegenaan liep', zei Gurinder in een interview met Gal-Dem.com. "Ik bleef maar duwen en duwen en toen legde ik het voor aan wat nu de loterij wordt genoemd. Een producent vertelde me dat ze een rapport over mijn script hadden gezien met de tekst 'don't fund it', want je zult nooit een Indiaas meisje vinden dat kan voetballen die een bal kan buigen zoals David Beckham. Ik had zoiets van, 'what the fing f?' Dus toen belde ik John Woodward, die op het punt stond het nieuwe hoofd van de Film Council te worden. En eigenlijk was John geweldig, hij vroeg me de problemen en ik zei: 'ze zijn allemaal nep. Het is puur racisme.'

Hoewel dit er eigenlijk voor zorgde dat Gurinder wilde stoppen met filmen, overtuigde John haar van het belang van de film en vocht om het gefinancierd te krijgen.

5 De cast van Bend It Like Beckham voelde als familie

Er zijn zoveel casts die een sterke band opbouwen. Dit omvat de diva-loze cast van Scrubs en dan is er natuurlijk de cast van The Lord Of The Rings die allemaal bijpassende tatoeages hebben. Maar er was iets bijzonders aan de band tussen de acteurs van Bend It Like Beckham. Een deel hiervan was volgens Shaheen Khan (mevrouw Bhambra) te wijten aan het feit dat veel van de Aziatische acteurs al op de een of andere manier hadden samengewerkt. En voor deze film werden ze allemaal samengebracht.

Door de plot van de film konden de jongere castleden ook gewoon spelen en zich gedragen als kinderen.

"Wat toen euforisch was, was toen we helemaal aan het einde [filmden] in Hamburg, dat was de laatste keer dat ze allemaal als een team gingen spelen. En plotseling, Parminder [Nagra] en Keira [Knightley] waren voetballers," zei Gurinder. "Toen we die scène opnamen, werd het plotseling Engeland versus Duitsland. Ik zou zeggen cut en ze zouden doorgaan met spelen, ik herinner me dat Keira naar me toe kwam en zei: 'Oh alsjeblieft, kunnen we dit gewoon spelen, we moeten gewoon krijgen dit doelpunt. En ik had zoiets van 'uh, het is geen echte voetbalwedstrijd, weet je'."

4 De cast van Bend It Like Beckham was eigenlijk familie

Gurinder verloor haar vader twee jaar voordat ze Bend It Like Beckham maakte en haar eigen emotionele reis in het verhaal verwerkte. In symbolische zin was ze omringd door familie tijdens het maken van de film. Maar Gurinder was ook fysiek omsingeld.

"De helft van de figuranten waren familieleden van [Gurinder]. Ik herinner me gewoon dat mensen altijd zo opgewonden raken dat ze in een film gaan spelen, maar ze beseffen niet wat voor een slog het is, " Shaheen Khan legde het uit aan Gal-Dem.

3 Buig het alsof Beckham een stem gaf aan een stemloze gemeenschap

Als het ging om de reguliere Britse en Amerikaanse cinema, waren er in 2002 gewoonweg geen Indiase stemmen aanwezig. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Gurinder de film wilde maken. En het is er ook een waar velen naar toe trokken omdat het hen een stem gaf.

"Het was waarschijnlijk een van de weinige scripts die ik had gelezen, waar ik erg enthousiast over was, gewoon vanwege wat het vertegenwoordigde," zei Preeya Kalidas (Monica) tegen Gel-Dam. "Ik voelde gewoon dat het echt resoneerde met mijn ervaring en opvoeding in Londen. En het feit dat jij de hoofdrolspeelster had, was de hoofdpersoon die een droom had en haar tegenslagen moest verwerken om daar te komen en dat was ook een beetje mijn reis."

2 Buig het alsof Beckham humor vindt in cultuur

Bend It Like Beckham heeft een gevoel voor humor over zichzelf. Hoewel het elke individuele cultuur respecteert die in de film wordt gepresenteerd, probeert het je ook niet neer te halen met intense berichten. Zoals Shaznay Lewis (Mel) tegen Gal-Dem zei: "Ik denk dat wat ik het leukst vind aan [Gurinder] waarschijnlijk is hoe ze humor in haar cultuur weet te vinden. En ons ook allemaal een beetje een voorproefje te geven van een cultuur als nou."

Shaznay zei verder dat, omdat Gurinder de film vanuit een waarheidsgetrouw en goed afgerond perspectief benaderde, het verhaal aansloeg bij een meer divers publiek.

"Als je een culturele achtergrond hebt, is Gurinder zo'n voorstander van het erkennen van je wortels, het spreken van je waarheid en het zijn van zo'n kracht voor je cultuur, wie je ook bent, uit welke cultuur je ook komt, en, en daar hou ik van. Ze heeft er niets van verdoezeld. Ze was in haar waarheid. En we kregen het allemaal en we omarmden het allemaal en vonden het geweldig."

1 Waarom het buigen zoals Beckham een wereldwijd publiek vond

Gurinder gelooft dat de toestand van de wereld in 2002 uiteindelijk heeft bijgedragen aan het succes van Bend It Like Beckham. Met andere woorden, het sprak met de tijd terwijl het publiek eraan kon ontsnappen.

"9/11 was net gebeurd terwijl ik de film aan het afmaken was. Hier was een wereld die daardoor totaal gekneusd was. Dus hier komt deze film die heel open en toegankelijk is, en die gaat over cultuur en ras, en de pijn om er niet bij te horen, maar ook dat gevoel van hoop om vooruit te komen en je rechten op te eisen. En groter zijn dan alleen maar ras. Manieren vinden om de wereld te verenigen door middel van tradities, maar ook door gebruik te maken van voetbal, een wereldtaal." Gurinder uitgelegd.

"De film heeft één statistiek die geen enkele andere film ter wereld deelt: het is de enige film die officieel in elk land ter wereld is gedistribueerd, inclusief China en Noord-Korea. Dat is de verbazingwekkende kracht van cinema en de kracht van culturele uitwisseling wanneer het mag gebeuren op pure, eerlijke en waarheidsgetrouwe voorwaarden."

Aanbevolen: