De echte reden waarom Prince de muziek deed voor 'Batman' van Tim Burton

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom Prince de muziek deed voor 'Batman' van Tim Burton
De echte reden waarom Prince de muziek deed voor 'Batman' van Tim Burton
Anonim

Gezien het feit dat Nirvana zo'n groot onderdeel was van The Batman uit 2022, lijkt het volkomen gepast om je te verdiepen in de muziek die is gekoppeld aan het iconische DC-personage. Van het eigenzinnige en komische thema van de televisieserie Adam West tot de operamuziek van Danny Elfman uit 1989 en Hans Zimmer uit 2005, de muziek van Batman heeft zijn stempel gedrukt op de showbizz. Maar net als Nirvana hebben enorm populaire artiesten ook hun bijdrage geleverd aan de films en televisieseries van de Caped Crusader. Er is "Kissed By A Rose" van Seal uit Batman Forever, "Face To Face" van Siouxsie And The Banshees uit Batman Returns en natuurlijk de soundtrack van Prince bij de originele Batman-film van Tim Burton.

Liedjes als "Partyman", "Lemon Crush" en "Batdance" werden enorm populair nadat de kaskraker was uitgebracht. Hoewel sommigen debatteren of dit het beste werk van Prince was, lijdt het geen twijfel dat het enorm memorabel was. Maar ondanks de sterrenkracht van Prince en de buitensporige verhalen om hem heen, vroegen velen zich af waarom hij om te beginnen zou willen deelnemen aan een superheldenfranchise. Dit is de echte reden waarom Prince de Batman-soundtrack uit 1989 maakte…

Waarom zit de muziek van Prince in Batman?

Prince's "Batman" stond maar liefst zes weken helemaal bovenaan de Billboard-hitlijst toen het voor het eerst werd uitgebracht. En "Batdance" was de veelgeprezen eerste hit sinds "Kiss" in 1986. Ondanks dat Batman een commercieel succes was (evenals een commercieel eigendom), slaagde Prince erin om het album uniek te maken met de hulp van regisseur Tim Burton. Volgens een interview met Rolling Stone uit 1990 was Prince blij om samen te werken met de filmmaker, die een grote fan van hem was.

Destijds had Prince het moeilijk nadat hij zichzelf in de schulden had gestoken. Volgens een interview met Variety beweerde Prince's manager Albert Magnoli dat Prince veel te veel geld uitgaf om werk te produceren. Niet alleen werk dat nooit het daglicht zag, maar werk dat wel en "vereist" veel extra attributen om te laten gebeuren. Met andere woorden, Prince was buitengewoon bijzonder en buitengewoon weelderig. Vanuit Alberts perspectief heeft Prince dit nooit willen toegeven. Maar hij droeg wel de financiële operaties over aan Albert. En hij was het die de 'Batman'-soundtrack tot stand bracht.

"Ik deed onmiddellijk een forensisch soort financieel onderzoek naar wat er werkelijk aan de hand was, en het was verschrikkelijker dan iemand dacht. Dus [het plan] ging over het proberen om inkomsten in de operatie te brengen zonder hem te veel te belasten met het punt waarop niemand geïnteresseerd zou zijn om betrokken te raken bij alles wat hij wilde doen, "legde Albert Magnoli uit, volgens Variety.

In 1988 had Prince zijn vijfde studioalbum, "Lovesexy", uitgebracht, dus er was gewoon geen manier dat de platenmaatschappij erop gebrand was om minstens een paar jaar geld uit te geven aan een andere Prince-plaat. Volgens Albert hadden platenlabels minstens twee jaar nodig om "het potentieel" van een album volledig te benutten, daarom hadden ze er meer tijd voor nodig. Het maken van een filmsoundtrack was echter niet echt de taak van het platenlabel. Het was in handen van de filmstudio.

"Het 'Batman'-album kwam tot stand toen ik werd benaderd door ['Batman'-producer] Mark Canton, ' vervolgde Albert. "Ik ging naar Prince en zei: 'Dit zal ons helpen inkomsten in het systeem te brengen zonder je bloot te stellen aan een ander album.'"

Albert wist dat Prince een contract had met Warner Brothers na zijn werk aan "Purple Rain". En Gary LeMel, het hoofd van Warner Brothers Music, wist dat het beroemde paarse imago van Prince net visueel gestileerd was met Jack Nicholsons vertolking van Batmans antagonist, The Joker. De kers op de taart was het feit dat Jack Nicholson (die een absoluut fortuin kreeg om Batman te headlinen) een gigantische Prince-fan was.

Hoe Prince samenwerkte met The Batman Filmmakers

Toen Prince meewerkte aan de soundtrack van The Batman, deden veel artiesten hetzelfde. In feite waren de jaren tachtig en negentig gevuld met groot talent dat de hoofdrol speelde in de muziek voor enkele van de grootste films in de sector. Maar Prince en zijn vertegenwoordigers wilden dat de dingen een beetje anders zouden werken …

"Toen ik [Batman-regisseur] Tim [Burton] ontmoette, zei ik: 'Oké, filmmaker tegen filmmaker, je wilt geen 12 nummers in deze film. Je hebt Danny Elfman die een filmmuziek maakt, '", legde Albert Magnoli uit in een interview met The Ringer. "En Tim zei: 'Ja, dat is waar. Waar zetten we al die liedjes?' Ik zei: 'Laten we de telefoon pakken en met Danny praten.' We hadden een telefonische vergadering met Danny en Danny bevestigde een filmscore die groot was. Hoe verweven jullie nummers daarin? Het zou te gek zijn. Bijna onmogelijk. Ik stelde voor: 'Wat als het Batman-album van Prince is geïnspireerd op de film? Zo doet Danny zijn ding voor de film. Prince kijkt naar de film en hij is geïnspireerd om liedjes te schrijven. Iedereen krijgt wat ze willen.'"

Het resultaat hielp Batman niet alleen om een enorm succes te worden aan de kassa, maar zorgde er ook voor dat Prince uit de schulden kwam en uiteindelijk zijn hele carrière vernieuwd.

Aanbevolen: