Ranking van de beste rollen van Jake Gyllenhaal, volgens IMDb

Inhoudsopgave:

Ranking van de beste rollen van Jake Gyllenhaal, volgens IMDb
Ranking van de beste rollen van Jake Gyllenhaal, volgens IMDb
Anonim

Jake Gyllenhaal heeft een carrière waar hij trots op kan zijn. Geboren in een artistieke familie van regisseur Stephen Gyllenhaal en scenarioschrijver Naomi Foner, begon zijn weg naar het sterrendom van Hollywood op zeer jonge leeftijd. Hij had zijn acteerdebuut in 1991 in Ron Underwood's City Slickers, waar hij Danny Robbins speelde ondanks dat hij niet al te veel schermtijd had.

Fast-forward naar 2022, Gyllenhaal, nu 41 jaar oud, heeft een overvloed aan geweldige filmtitels in zijn portefeuille. Hij is het gezicht van vele iconische rollen door de jaren heen, waaronder Mysterio in Marvel's Spider-Man-serie, een onrustige 'journalist' in Nightcrawler en een ingewikkelde cowboy uit het Westen in Oscar- genomineerd optreden op Brokeback Mountain. Samenvattend rangschikken we de beste uitvoeringen van Gyllenhaal volgens zijn IMDb-beoordelingen.

6 'Brokeback Mountain' (2005) - 7.7

Voor Jake Gyllenhaal was Brokeback Mountain een cruciale hoeksteen van zijn carrière. Gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal uit 1997 van Annie Proulx, beschrijft de neo-westerse film uit 2005 twee cowboys en hun verbijsterende romantische reis in het Amerikaanse Westen in de jaren zestig. Hij speelde samen met wijlen Heath Ledger, die later zijn legendarische status als The Joker bevestigde in The Dark Knight uit 2008.

"Een deel van het medicijn van verhalen vertellen is dat we twee heteromannen waren die deze rollen speelden", vertelde hij The Sunday Times via Insider. "Er hing een stigma op het spelen van zo'n rol, weet je, waarom zou je dat doen? En ik denk dat het voor ons allebei heel belangrijk was om dat stigma te doorbreken.”

5 'Zodiac' (2007) - 7.7

Zodiac ziet Jake Gyllenhaal samenwerken met zijn toekomstige Marvel-vrienden Robert Downey Jr.en Mark Ruffalo. De film uit 2007, die was gebaseerd op Robert Graysmith's Zodiac non-fictie boekenreeks, draait om de klopjacht op de beruchte Zodiac Killer eind jaren zestig en begin jaren zeventig. De acteur speelt de waargebeurde cartoonist, naast onder meer Anthony Edwards, Zach Grenier, John Caroll Lynch en meer. Ondanks dat het door de BBC werd genoemd als een van de grootste films van de 21e eeuw, was Zodiac vreemd genoeg een teleurstelling aan de kassa, met "slechts" $ 84,7 miljoen van zijn budget van $ 65 miljoen.

4 'Oktober Sky' (1999) - 7.8

October Sky is een biografische film die het publiek meeneemt in het leven van een voormalige NASA-ingenieur Homer Hickam, gespeeld door Jake Gyllenhaal, die opgroeide in een kolenmijnstad en graag een raketwetenschapper wilde worden tegen zijn vaders wil. Gyllenhaal was toen pas 17, en eigenlijk zat hij nog op school en volgde hij geavanceerde lessen op de set. Ondanks zijn jonge leeftijd bewees de jonge Gyllenhaal dat hij een van Hollywood's meest gevierde acteurs zou worden, waardoor deze film tot de top 5 van zijn uitvoeringen behoorde.

3 'Nightcrawler' (2014) - 7.9

Nightcrawler is het verhaal van de door misdaad geteisterde straten van Los Angeles waar het personage van Jake Gyllenhaal, Lou Bloom, zijn camera tevoorschijn ha alt om enkele van de meest gewelddadige gebeurtenissen van de nacht op te nemen en de banden verkoopt aan een lokale tv station. De prestatie van Gyllenhaal, die gedurende de looptijd van 117 minuten als een antiheld diende, was uitstekend. De film zelf werd uiteindelijk een van de meest gevierde films van het jaar, met een Oscar-nominatie voor Beste Originele Scenario en Uitstekende Prestaties door een Mannelijke Acteur in een Hoofdrol van de Screen Actors Guild Award.

2 'Donnie Darko' (2001) - 8.0

Donnie Darko is een ander geval van een box office-flop die verandert in een cultklassieker. De film uit 2001 slaagde er slechts in $ 7,5 miljoen te verdienen van zijn budget van $ 4,5 miljoen dankzij de toondove marketingcampagne met een neerstortend vliegtuig in de nasleep van de aanslag van 11 september. Jake Gyllenhaal speelt een lastige tiener die gemene misdaden begaat nadat hij verleid is door zijn eigen 'visioenen'.' Het was een kritische succesfactor tot het punt waarop een vervolg, S. Darko, werd uitgebracht in 2009. De regisseur van de film, Richard Kelly, heeft ook gezinspeeld op de mogelijkheid van een volgend vervolg in 2021, dus we zullen zien waar het ons naartoe leidt.

"Het vatte de ervaring van het volwassen worden prachtig samen: de wereld die zo solide aanvoelde, werd beweeglijk en vloeibaar", vertelde hij aan The Guardian. "Ik dacht: 'Dit is hoe mijn adolescentie voelde', hoewel ik geen konijnen spreek en nog nooit heb gesproken… Het duurde lang voordat de film werd gevonden. Het begon in het VK. Ik was net klaar een toneelstuk in Londen en begon de pers te doen voor Donnie Darko. De reacties waren zo anders dan thuis."

1 'Gevangenen' (2013) - 8.1

In de film Prisoners uit 2013 speelt Jake Gyllenhaal Hugh Jackman in een spannende twee uur durende rit van een detective, gespeeld door Gyllenhaal, terwijl hij op zoek is naar de waarheid over de ontvoering van twee jonge meisjes. De vader van een van de twee, gespeeld door Jackman, besluit vervolgens het heft in eigen handen te nemen. Tot aan dit schrijven is Prisoners volgens IMDb nog steeds de best beoordeelde film in de discografie van Gyllenhaal, met een Oscar-nominatie voor Beste Cinematografie.

Aanbevolen: