Hoe 'Smallville'-ster Allison Mack van buurmeisje naar veroordeelde misdadiger ging

Inhoudsopgave:

Hoe 'Smallville'-ster Allison Mack van buurmeisje naar veroordeelde misdadiger ging
Hoe 'Smallville'-ster Allison Mack van buurmeisje naar veroordeelde misdadiger ging
Anonim

In de jaren 2000, voor degenen die van Smallville hielden, was dinsdagavond een viering van ongebreidelde tiener-sci-fi. Elke week stemden fans af om de geboorte van een schurk te vangen - meestal een impopulair kind aan de rand van de middelbare schoolmaatschappij die een appeltje te schillen had met de jocks. Dan was er een tiener Superman die zijn nieuwe buitenaardse krachten gebruikte om de eerste te confronteren; willekeurige tussenwerpsels van de Luthers - die een beetje slecht waren, maar niet echt …

Allemaal verbonden door nostalgische achtergrondnummers van onder meer Lifehouse en Evanescence. En natuurlijk was er de seizoenslange dans van 'zullen ze, zullen ze niet' tussen Lana Lang (Kristin Kreuk) en Clark Kent (Tom Welling).

Een alomtegenwoordig maar zelden besproken kenmerk van de show was de beste vriend en sidekick van Clark, Chloe Sullivan. In tegenstelling tot de eerste wiens rol Tom Welling moest worden overtuigd om te spelen, bestond Allison Mack's 'Chloe'-personage niet in de strips en werd speciaal gemaakt voor Smallville. Zonder medeweten van iedereen zou deze eervolle vermelding in het Smallville-jaarboek later in het echte leven grotere krantenkoppen halen dan al haar medesterren… maar om de verkeerde redenen.

Allison Mack, geboren als vader van een operazangeres, begon op zevenjarige leeftijd met acteren. In de meeste van haar optredens speelde ze de rol van een onschuldig braaf meisje. Ze speelde in de iconische Honey, We Shrunk Ourselves en speelde zelfs in het familiedrama 7th Heaven. Op Smallville was Mack het typische 'buurmeisje' en nadat de show was afgelopen, speelde ze een gastrol als politieagente in een aflevering van The Following.

Wie was Allison Mack in het echte leven?

In een bijna perfecte ode aan Rihanna's 'Good Girl Gone Bad', was het leven van de actrice buiten het scherm de antithese van alles waar haar personages op het scherm voor stonden. Terwijl haar mede-sterren uit Smallville hun neus schoon hebben gehouden, zit Mack nu gevangen bij FCI Dublin dankzij een reeks aanklachten variërend van sekshandel tot dwangarbeid en afpersing.

Allison Mack's verval in de duisternis liet weinig sporen na. Het is moeilijk te traceren hoe de neerwaartse spiraal begon. Een lezer van de blog van de actrice zocht mogelijke aanwijzingen in haar schrijven tijdens haar Smallville-dagen. De lezer beschreef Macks blogberichten als vaak "rare" mijmeringen over zelfconcepten.

In 2006, na een tweedaagse kennismaking met Jness, een mentorschapsgroep voor vrouwen, trad Mack toe tot NXIVM. Het is niet ongebruikelijk dat celebs in de war raken met sekten. Vooral de scientology kerk is betrokken geweest bij een aantal behoorlijk ernstige gevallen van beroemdheden. Maar de dingen worden een stuk duisterder als de MO van de sekte sekshandel omvat.

Hoe raakte Allison Mack betrokken bij NXIVM

NXIVM was gevestigd in New York en opereerde als een multi-level marketingbedrijf. De New York Times meldde later dat het bedrijf slechts een dekmantel was. Overlopers van de groep beweerden dat NXIVM eigenlijk een rekruteringsplatform was voor een geheim genootschap genaamd "Dominus Obsequious Sororium" (DOS) waarin vrouwen onbewust werden gehersenspoeld, fysiek gebrandmerkt en uiteindelijk gedwongen tot seksuele slavernij.

Aan nietsvermoedende rekruten beweerde de groep 'vrouwelijk mentorschap' aan te bieden via haar 'Executive Success Programs'.

Er wordt gezegd dat de betrokkenheid van Allison Mack bij NXIVM actief en zeer intens was. Ze werd blijkbaar gelokt door de belofte van zelfverbetering. Als zodanig zou kunnen worden betoogd - en dat was door de advocaten van de verdediging - dat ook zij het slachtoffer was van de psychologische manipulatie van de oprichter van de groep.

Maar volgens de aanklagers heeft de voormalige ster van Smallville zich wel opgewerkt tot een van de hoogste handhavers van NXIVM.

Allison Mack Acteren in smallville
Allison Mack Acteren in smallville

In de woorden van Nicholas Garaufis, de federale rechter die haar zaak voorzat, heeft Mack “gewillig vrouwen tot slaaf gemaakt, gedestabiliseerd en gemanipuleerd, waarbij ze haar status als publieke figuur gebruikte om op bedrieglijke wijze geloofwaardigheid en invloed te verwerven bij DOS-rekruten, terwijl ze fundamentele feiten over de organisatie.”

Hoe lang zat Allison Mack in de gevangenis?

In de aanloop naar haar proces stond Mack op het punt van een gevangenisstraf van 17 tot 40 jaar, naar goeddunken van de rechtbank. Haar enige goedmaker was schuld bekennen en samenwerken met de aanklager om de leider van de sekte, Keith Raniere, ten val te brengen. Als gevolg daarvan kreeg ze een veel lichtere gevangenisstraf van drie jaar bij de laagbeveiligde FCI Dublin. Dit bleek een beslissende slag te zijn voor Keith, die in oktober 2020 uiteindelijk werd veroordeeld tot 120 jaar gevangenisstraf.

Allison Mack met Keith Raniere
Allison Mack met Keith Raniere

Het verhaal wekte zoveel publieke belangstelling dat het aanleiding gaf tot verschillende docuseries over de sekte, waaronder HBO's The Vow en Seduced: Inside the NXIVM Cult geproduceerd door Lionsgate.

Aanbevolen: