The Beatles: Get Back': de meest schokkende onthullingen uit de documentaire van Peter Jackson

Inhoudsopgave:

The Beatles: Get Back': de meest schokkende onthullingen uit de documentaire van Peter Jackson
The Beatles: Get Back': de meest schokkende onthullingen uit de documentaire van Peter Jackson
Anonim

In 1970, het jaar waarin de grootste rockband ter wereld officieel uit elkaar ging, werd de film Let it Be uitgebracht. De film schetste een zeer bevooroordeeld beeld van wat er werkelijk gebeurde terwijl The Beatles hun beroemde album opnamen. Omdat het werd uitgebracht tijdens alle conflicten die plaatsvonden tijdens de scheiding van de band, besloot regisseur Michael Lindsay-Hogg zich te concentreren op de spanningen die uiteindelijk leidden tot de ontbinding van de groep in plaats van op de goede tijd die ze hadden bij het opnemen. Dat is een van de redenen waarom Ringo Starr de film niet leuk vindt. (Terwijl John Lennon, zoals bekend, het titelnummer zelf haatte.) Gelukkig kwam Peter Jackson te hulp met deze nieuwe docuserie, The Beatles: Get Back. Hij bemachtigde de honderden uren aan film en audio van die opnamesessies en stelde een driedelige documentaire samen die het verhaal getrouwer vertelde. Natuurlijk waren er spanningen, maar de liefde van de vier leden voor elkaar overtrof alle problemen die ze hadden. Hier zijn enkele schokkende onthullingen die dit meesterwerk de wereld heeft laten zien.

6 Ze schreven veel 'Abbey Road'-nummers tijdens de 'Let It Be'-sessies

The Beatles: Get Back documenteert de repetities en opnamesessies van wat dan het laatste album van The Beatles zou worden, Let it Be. Maar wat fans onlangs vernamen, is dat de band al veel van de nummers had geschreven van het volgende album dat ze opnamen, Abbey Road. Onder de nummers die in de documentaire verschijnen zijn George Harrison's "Something", Paul McCartney's "Maxwell's Silver Hammer", John Lennon's "I Want You (She's So Heavy)", Ringo Starr's "Octopus's Garden", en nog veel meer. Deze nummers zouden oorspronkelijk deel uitmaken van Let It Be, maar tegen de tijd dat ze klaar waren met opnemen, wisten ze nog steeds niet zeker wat ze met het album en de film wilden doen, dus legden ze het ongeveer een jaar op de plank en gebruikten de liedjes voor Abbey Road.

5 George Harrison had al nummers van zijn eerste soloalbum geschreven

Voor elke superfan is de spanning tussen George Harrison en het songwritingduo Lennon/McCartney niet nieuw. De meeste nummers van de Beatles zijn geschreven door Paul en John vanaf het begin van de groep, dus tegen de tijd dat George zich als songwriter had ontwikkeld, had hij het gevoel dat hij geen plaats had om dat in de band tot uitdrukking te brengen. Dus toen ze uit elkaar gingen, bracht hij All Things Must Pass uit, een drievoudig album dat een enorm succes was en alle nummers bevatte die hij door de jaren heen had geschreven en nooit met The Beatles had kunnen spelen.

In de documentaire zijn er beelden van hem die het titelnummer van zijn debuutalbum speelde met de bedoeling het in Let it Be op te nemen. Er is ook een scène waarin hij met John praat en hem vertelt dat hij zijn solocarrière wilde beginnen omdat hij genoeg liedjes had "voor tien jaar".

4 Ze wisten niet wat ze deden tijdens het grootste deel van de documentaire

Toen de Let it Be-sessies begonnen, wisten The Beatles dat ze iets buitengewoons wilden doen, maar ze wisten niet zeker wat het was. Het oorspronkelijke idee was om een album op te nemen, de opnamesessies te filmen om een tv-special te maken en af te sluiten met een live optreden, wat de eerste keer dat ze in jaren live zouden spelen. Door de drie delen van de documentaire konden kijkers de discussies zien die plaatsvonden toen ze besloten wat ze uit de sessies wilden halen. Ze wisten ook niet goed hoe ze de liveshow wilden doen, en overwogen alles: van een privéshow in de studio tot een dure trip naar Tripoli om op te treden in een amfitheater. Ze besloten uiteindelijk om het beroemde dakconcert te doen, en ze veranderden de tv voor de Let it Be-film die het jaar daarop uitkwam.

3 George Harrison verliet de band een tijdje

Aan het einde van het eerste deel van de documentaire gebeurde een van de meest schokkende dingen: George verliet The Beatles. De spanningen tussen hem en zijn bandleden, vooral Paul en John, gaven hem het gevoel dat hij niet meer met hen wilde spelen, dus toen iedereen na een paar uur werken ging lunchen, kondigde hij aan dat hij naar huis ging en dat hij komt niet terug.

Dit was een klap voor iedereen, en er is een scène nadat de drie overgebleven bandleden terug zijn gekomen waar ze beginnen te schreeuwen en vals te spelen, in een zeer louterende jamsessie.

2 Ze proberen George te overtuigen om terug te komen, maar het gaat niet goed

Er zijn altijd geruchten geweest over Yoko Ono's invloed bij het uiteenvallen van de band, en hoewel het duidelijk is dat dit niet de bepalende factor was, maakt de documentaire duidelijk dat haar aanwezigheid de zaken gespannen maakte. En volgens iets wat Linda McCartney zei, was Ono's invloed ook een van de redenen waarom Harrison niet meteen terugkwam toen ze hem probeerden te overtuigen. Er was een bijeenkomst in het huis van Ringo kort nadat hij was vertrokken, waar Paul Linda bracht en John Yoko, en het ging niet goed. Linda zei in de documentaire dat John Lennon geen woord zei tijdens de ontmoeting en in plaats daarvan Yoko liet spreken, wat George mateloos irriteerde en hem deed vertrekken. Daarna sprak hij met niemand meer en verliet zelfs Londen om terug te gaan naar hun geboorteplaats, Liverpool, en een paar dagen tot rust te komen. De volgende keer dat ze hem zagen, waren ze met z'n vieren en het ging een stuk soepeler, en uiteindelijk overtuigden ze hem om terug te keren naar de band.

1 Een nooit eerder gehoord gesprek tussen John Lennon en Paul McCartney

Toen George de band had verlaten, was Paul ten einde raad, niet alleen over de situatie met George, maar ook over de staat van zijn relatie met John, en hoe ongemakkelijk hij zich voelde als Yoko constant aanwezig was. Hij voorspelde zelfs hoe mensen het zouden waarnemen. Hij zei dat vijftig jaar later iedereen zou zeggen: "Ze gingen uit elkaar omdat Yoko op een versterker zat." Toen John in de studio aankwam, de dag nadat George was vertrokken, besloten hij en Paul om een privégesprek te voeren, waar ze hun problemen en wat hen dwarszat aan elkaar uitpluizen. Buiten het medeweten van hen hadden de producers een microfoon op hun tafel, en nu is het gesprek te horen in de documentaire. Paul sprak echter nooit over zijn zorgen over Yoko, want zoals hij eerder had gezegd, als hij dat deed, zou John het gevoel hebben gehad dat hij moest kiezen tussen de band of haar.

Aanbevolen: