Madonna's Pepsi-advertentie leidde tot een boycot en reactie van de paus

Inhoudsopgave:

Madonna's Pepsi-advertentie leidde tot een boycot en reactie van de paus
Madonna's Pepsi-advertentie leidde tot een boycot en reactie van de paus
Anonim

Het maken in de muziekindustrie is het doel van elke muzikant, maar met fans en fortuin komt er een golf van media-aandacht. Sterren als Britney Spears en Lady Gaga weten maar al te goed wat de prijs is die komt kijken bij het waarmaken van dromen, en dat kan meer zijn dan waar sommigen op onderhandelen.

Madonna is een icoon van de muziekbusiness en staat al tientallen jaren in de krantenkoppen. In de jaren 80 sloot de zangeres zich aan bij Pepsi in een massale endossementdeal, die de zanger onbedoeld in heet water zette.

Laten we terugkijken naar hoe Madonna en Pepsi tegenwerking en boycots ontvingen!

Madonna is een icoon in entertainment

Als je de geschiedenis van de popmuziek doorzoekt, is het moeilijk om iemand te vinden die net zo'n culturele impact had als Madonna tijdens haar grootste jaren in entertainment. We hebben zeker veel grote popsterren gezien, maar Madonna was een wereldwijd fenomeen dat de entertainmentwereld volledig overnam terwijl ze aan de top van haar spel was.

Met naar schatting 300 miljoen verkochte platen over de hele wereld, zijn er niet veel artiesten in de geschiedenis die in de buurt komen van haar succes. Madonna kon niet alleen platen verkopen als geen ander tijdens haar grootste jaren in de industrie, maar de zangeres had ook absoluut geen problemen met ruige veren. Zeggen dat ze in een behoorlijk deel van de controverse verkeerde, zou nogal een understatement zijn.

Ongeacht de controverses die ze had, merken wisten nog steeds hoe waardevol de zangeres was, waardoor ze een hot item was om mee te werken. Dit leidde er op zijn beurt toe dat een groot frisdrankbedrijf haar miljoenen uitgaf voor een goedkeuring.

Madonna kreeg een enorme goedkeuring van Pepsi

Tijdens haar campagne in 1989 wist Madonna een enorme deal van $ 5 miljoen van Pepsi te scoren. De frisdrankgigant betaalde de zangeres een enorm bedrag om haar nieuwe nummer "Like a Prayer" te gebruiken in een commercial, die vooraf zou gaan aan haar videoclip voor het nummer.

Toen ze met Rolling Stone sprak over de lopende commercial, zei Madonna: "Ik hou van de uitdaging om kunst en commercie te laten samensmelten. Wat mij betreft is het maken van een video ook een commercial. Maar de behandeling voor de video is veel controversiëler. Het zal waarschijnlijk veel zenuwen raken bij veel mensen. En de behandeling voor de commercial is… ik bedoel, het is een commercial. Het is heel, heel lief. Het is heel sentimenteel. De Pepsi-spot is een geweldige en andere manier om de plaat bekend te maken. Platenmaatschappijen hebben gewoon niet het geld om dat soort publiciteit te financieren."

Onnodig te zeggen dat er een behoorlijke hype was voor het nieuwe nummer, en de commercial zou worden uitgebracht tijdens de Grammy Awards, die zeker veel kijkers zou trekken.

Volgens Today In Madonna History, "naar schatting 250 miljoen kijkers in meer dan 40 landen stemden af om de enige uitzending van "Make A Wish" te zien - wat de eerste keer was dat een reguliere artiest een hoofdsingle lanceerde in een promotiecampagne vóór de officiële release op radio of MTV."

Dit klinkt geweldig, maar vanaf daar ging het snel.

Madonna's video was veel te controversieel voor Pepsi en de paus

Een maand nadat de commercial debuteerde, liet Madonna haar videoclip vallen, wat meteen een golf van controverse veroorzaakte. De video bevatte een aantal dingen die destijds als schokkend werden beschouwd, en in een oogwenk raakte de zanger verwikkeld in controverse.

Volgens ET: "Openend met Madonna die getuige is van een moord op een jonge vrouw, ziet de video vervolgens een onschuldige Afro-Amerikaanse man die door de politie wordt opgesloten voordat Madonna uiteindelijk naar een kerk vlucht. Daar ziet ze een wassen heilige die lijkt op de gearresteerde man, die uiteindelijk tot leven komt en haar kust. Door de hele video heen zie je Madonna zingen voor brandende kruisen, in een kerk met een kinderkoor en op momenten van erotische omhelzing met een Afro-Amerikaanse religieuze figuur."

De verontwaardiging die ontstond leidde tot boycots en massale reacties van grote groepen en machtige mensen, waaronder de paus. Het was een terugslag die Pepsi zeker niet verwachtte mee te maken, en slechts een paar dagen nadat de videoclip voor hevige kritiek zorgde, stopte Pepsi met Madonna.

Ondanks alles wat er gebeurde, was het nummer een enorme hit en ook het album was een groot succes. Madonna's commercial is maar één keer uitgezonden, maar de beruchte erfenis is nog niet verdwenen.

Aanbevolen: