De ware oorsprong van NCIS

Inhoudsopgave:

De ware oorsprong van NCIS
De ware oorsprong van NCIS
Anonim

Van alle gescripte, live-action-series die nog steeds op Amerikaanse primetime-televisie worden uitgezonden, hebben alleen NBC's Law & Order en de spin-off Law & Order: Special Victims Unit langer geduurd dan CBS' NCIS.

Oorspronkelijk getiteld Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service, is het politieproceduredrama sinds 23 september 2003 in de lucht. Bijna twee decennia later zijn in totaal 435 afleveringen van de show uitgezonden, verspreid over de loop van 19 seizoenen.

In die tijd heeft NCIS ook drie eigen spin-offshows opgeleverd: NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleans en meest recentelijk NCIS: Hawai'i.

Na 13 seizoenen en 302 afleveringen gaat NCIS: Los Angeles nog steeds goed, hoewel een aantal fans niet zo onder de indruk zijn van de dynamiek tussen enkele van de hoofdrolspelers.

NCIS: New Orleans had ook zijn eigen problemen, waarbij sommige castleden klaagden dat er een giftige cultuur op de set was. De show werd in 2021 geannuleerd, zij het na zeven seizoenen en 155 afleveringen.

Het is nogal passend dat NCIS succes heeft gehad met zijn spin-offs, aangezien de show zelf is ontstaan uit een andere CBS-serie.

'NCIS' is een spin-off van een oud juridisch drama genaamd 'JAG'

CBS introduceerde NCIS voor het eerst via een achterdeurpiloot in twee afleveringen van de juridische dramaserie JAG.

In het Amerikaanse leger staat het acroniem JAG meestal voor Judge Advocate General's Corps, gedefinieerd als 'de militaire justitieafdeling of specialiteit van de Amerikaanse luchtmacht, leger, kustwacht, marinierskorps en marine'.

Ambtenaren die dienst doen in het korps van de rechter-advocaat-generaal worden gewoonlijk rechter-advocaten genoemd, waarbij hun hoofdofficier de rechter-advocaat-generaal wordt genoemd.

Op IMDb staat een samenvatting van het plot voor de serie JAG: 'Commandant Harmon Rabb, Jr. en luitenant-kolonel Sarah MacKenzie zijn JAG-advocaten, die samen misdaden onderzoeken en procederen die zijn gepleegd door marine- en marinierspersoneel.'

'Af en toe ondernemen ze avontuurlijke activiteiten om hun zaken op te lossen', vervolgt de korte samenvatting. 'Met de achtergrond van Rabbs gevechtspiloot en het knappe uiterlijk van MacKenzie zijn ze een hot team, zowel in de rechtszaal als daarbuiten.'

JAG ging voor het eerst in première op CBS in september 1995 en duurde tien seizoenen en 227 afleveringen in tien jaar op het netwerk. De show sleepte ook drie Primetime Emmy Awards in de wacht.

Was 'NCIS' geïnspireerd door gebeurtenissen uit het echte leven?

Hoewel in NCIS een JAG-spin-off is in strikte, structurele zin, geeft de maker van beide shows er de voorkeur aan dat ze niet met elkaar verbonden zijn.

"Dit is waarschijnlijk de enige keer dat je de maker van een show tegenkomt die zegt: 'Zet mijn naam niet op het billboard. Zet niet 'van de maker van' in je advertenties", co-creator en uitvoerend producent Donald P. Bellisario zei in een interview in 2015.

"JAG heeft een ouder publiek", vervolgde hij."[NCIS] wordt een hippe show, voor een jonger publiek, en dat is wat je wilt, " vervolgde hij." [Maar als] je het aan JAG koppelt, gaan de jongere mensen zeggen: 'Het is gewoon een andere versie van JAG, ' en ze gaan er niet naar kijken."

Het ongelooflijke succes van beide shows is echter terug te voeren op de genialiteit van Bellisario, evenals zijn ervaring bij het United States Marine Corps zelf.

Volgens een profiel van de producent door de New York Times, diende hij als marinierssergeant in de jaren '50, en dit vormde inspiratie voor elementen van de verhalen die hij uiteindelijk zou creëren.

Wat heeft 'NCIS' zo succesvol gemaakt?

Voor de eerste 19 seizoenen van NCIS was acteur Mark Harmon het gezicht van de show, als NCIS Supervisor Special Agent Leroy Jethro Gibbs. Uiteindelijk verliet hij de rol in oktober 2021, hoewel hij nog steeds aan boord blijft als uitvoerend producent.

In een interview in 2014 met Larry King betoogde Harmon dat de belangrijkste reden voor het blijvende succes van NCIS eenvoudig was: de dagelijkse inspanningen van de cast en de crew.

"Weet je, ik denk dat we heel hard hebben gewerkt", zei Harmon. "[De show] was niet altijd zo succesvol als nu, en ik denk dat veel mensen daar verantwoordelijk voor zijn. Ik denk dat het belangrijk is in deze show hoe mensen worden behandeld, en je moet de eer geven aan de cast en crew."

Zelfs na zijn vertrek uit NCIS suggereerde showrunner Steven D. Binder dat Harmon altijd terug kon keren naar zijn rol in de serie.

"Onze noordster is altijd trouw gebleven aan onze karakters", zei Binder. "Dus wat betreft de toekomst van Gibbs - zoals oude fans van de show in de loop der jaren misschien hebben gemerkt - tel Leroy Jethro Gibbs nooit mee."

Aanbevolen: