Hier is waarom Thrift Shop Rapper Macklemore niet langer de ster is die hij ooit was

Inhoudsopgave:

Hier is waarom Thrift Shop Rapper Macklemore niet langer de ster is die hij ooit was
Hier is waarom Thrift Shop Rapper Macklemore niet langer de ster is die hij ooit was
Anonim

In 2012, bijna van de ene op de andere dag, stonden de rapper Macklemore en zijn producer Ryan Lewis aan de top van de hitlijsten met hun hitsingle "Thrift Shop" en later met hun hitalbum The Heist.

Macklemore heeft een paar controverses doorstaan op het hoogtepunt van zijn roem en is sindsdien minder van de concertkaartverkoopmagneet die hij ooit was. Maar dat betekent niet dat de in Seattle geboren muzikant in totale vergetelheid is geraakt. Zijn muziek wordt nog steeds veel gestreamd, zijn muziekvideo's waren enkele van de meest bekeken op YouTube en hij heeft nog steeds een nettowaarde van bijna $ 25 miljoen.

8 Wie was Macklemore voordat hij beroemd werd?

Voordat hij Macklemore was, was hij Benjamin Hammond Haggerty, een jongen geboren en getogen in de wijk Capitol Hill in Seattle, Washington. Capital Hill staat bekend als ongelooflijk vooruitstrevend en omdat het een bloeiende tegencultuur heeft. Het was hier waar Macklemore zou worden blootgesteld aan de underground hiphopartiesten die zijn stijl beïnvloedden. Hij heeft artiesten en groepen zoals Wu-Tang Clan, Mobb Deep, Nas en Talib Kwali genoemd als enkele van zijn invloeden.

7 Hij blies eerst op in de indiescène

Op de middelbare school hield hij erg van kunst en nam hij de bijnaam 'Professor Macklemore' aan voor een project over een verzonnen superheld. Hij nam de naam Professor Macklemore aan als zijn rapnaam toen hij samen met enkele van zijn klasgenoten een hiphopgroep oprichtte genaamd Elevated Elements. Ze brachten in 2000 één album uit genaamd Progres s. Het was geen groot succes, maar hij zag meer succes toen hij zijn eerste solo-mixtape Open Your Eyes uitbracht, nog steeds opnemend onder de naam Professor Macklemore. Nadat hij Professor van zijn naam had laten vallen, ontmoette hij Ryan Lewis, die zijn meest frequente en succesvolle medewerker zou zijn.

6 Kringloopwinkel werd een hit

Zowel Macklemore als Ryan Lewis werkten samen terwijl ze hun soloprojecten nastreven, maar zouden het meeste succes boeken als ze samen schreven en optraden als het duo Macklemore en Ryan Lewis. Ze werden officieel het duo in 2009, toen ze hun eerste EP uitbrachten, The VS. ep. Ze begonnen een reeks redelijk succesvolle nummers op te nemen, waaronder 'Can't Hold Us' met zanger Ray D alton in 2011. Het nummer zou een van hun meest succesvolle tweede worden, na 'Thrift Shop'. "Thrift Shop" was een groot succes toen het uitkwam, waardoor het bijna de top van de Billboard-hitlijsten bereikte. Volgens Billboard was het nummer ook de eerste Top 40-hit die op de lijst kwam die niet van een groot label was sinds 1994.

5 Macklemore's muziekvideo's werden enkele van de meest bekeken op YouTube

Samen met 'Thrift Shop' en andere hitnummers zoals 'Wings', 'White Walls', 'Same Love' en 'Can't' Hold Us' reden Macklemore en Ryan Lewis tegen het einde hoog in het vaandel van 2012. Ze werden ook grote hits toen hun muziekvideo's een van de meest bekeken video's op YouTube werden met bijna 2 miljard hits.

4 Macklemore en Ryan Lewis-nummers worden nog steeds gebruikt in films

Het is waar, geen van de vervolgnummers en albums van Macklemore en Ryan Lewis is bijna zo veel veranderd als "Thrift Shop". Maar tot op de dag van vandaag zijn tracks van The Heist en hun andere albums te horen in verschillende Hollywood-films. "Can't Hold Us" was bijvoorbeeld het nummer dat werd gebruikt voor de trailer van de Bryan Cranston-film Jerry And Marge Go Large uit 2022.

3 Hij verdroeg verzet voor "Culturele toe-eigening"

Eén ding waar Macklemore en alle blanke rappers zware kritiek op krijgen, is culturele toe-eigening. Blanke rappers worden er vaak van beschuldigd 'cultuurgieren' te zijn, omdat hiphop oorspronkelijk een door zwarten geleid muziekgenre was. Macklemore kreeg met dezelfde kritiek te maken, en die volgt hem tot op de dag van vandaag. Maar het concept en de nuance van een blanke rapper zijn niet verloren op Macklemore. Hij en Ryan Lewis brachten in 2016 een nummer uit genaamd "White Privilege II", dat hun poging was om hun eigen privilege aan te pakken en steun te betuigen aan de Black Lives Matter-beweging. Recensies van het nummer waren gemengd, sommigen in de zwarte gemeenschap vonden het performatieve onzin, terwijl anderen blij waren te zien dat een blanke rapper erkende dat ze zichzelf invoegden in een door zwart geleide kunstvorm.

2 Macklemore verdiende miljoenen dankzij 'Thrift Shop'

Voordat "Thrift Shop" ontplofte, waren Macklemore en Ryan Lewis geen rijke mannen. Ze toerden voornamelijk in de indie-scene, ze speelden zelfs in cafetaria's, zoals deze ene plaats genaamd "The Depot", een schoolcafetaria aan de Humboldt State University (nu Cal Poly Humboldt genoemd). Tegen het einde van 2012 waren Macklemore en Ryan Lewis uitverkochte stadions en traden ze op op grote muziekfestivals zoals Sasquatch en Outside Lands.

1 Macklemore maakt nog steeds muziek

Macklemore ging trouwens nergens heen. Hij schrijft en neemt nog steeds regelmatig op, meestal met Ryan Lewis, hoewel de twee van 2017 - 2020 afzonderlijk werkten. In 2021 bracht Macklemore een nieuwe single uit met de titel "Next Year". Hij heeft sinds 2017 geen nieuw studioalbum meer opgenomen, maar brengt nog steeds vrijwel regelmatig singles uit. Terwijl de golf die na "Thrift Shop" kwam misschien terug in zee is getrokken, surft Macklemore nog steeds op de getijden van de muziekindustrie en hij doet het met veel succes.

Aanbevolen: