Waarom is de Marilyn Monroe-jurk die Kim Karadashian zo belangrijk droeg?

Inhoudsopgave:

Waarom is de Marilyn Monroe-jurk die Kim Karadashian zo belangrijk droeg?
Waarom is de Marilyn Monroe-jurk die Kim Karadashian zo belangrijk droeg?
Anonim

Het 2022 Met Gala stond in het teken van Amerikaanse glitter en glamour, iets wat Kim Kardashian ter harte nam toen ze op het evenement aankwam in de oogverblindende jurk van Marilyn Monroe uit 1962. Zelfs na haar overlijden wordt Marilyn Monroe nog steeds herinnerd als een icoon en blijft ze een inspiratie voor anderen. Hoewel Monroe algemeen bekend staat om haar werk in films als 'Gentlemen Prefer Blondes' en 'Seven Year Itch', hebben haar mode-looks zichzelf gecementeerd in de popcultuur. Verwijzingen naar Monroe's beroemde looks, zoals bijvoorbeeld haar opvallende roze jurk en iconische witte korte jurk, zijn constant verschenen in muziekvideo's, films en tv-shows.

Van alle beroemde outfits van Monroe leek de met strass bedekte jurk Kim Kardashian echter zo aan te trekken dat ze hem naar het Met Gala droeg. Sindsdien heeft ze gemengde reacties ontvangen en zelfs beschuldigingen over het beschadigen van Monroe's jurk.

Wat is de geschiedenis achter de Marilyn Monroe-jurk?

Omdat Monroe een model was, werd verwacht dat ze in het vak in aanraking zou komen met de modewereld. In de loop der jaren droeg Monroe veel outfits, waarvan sommige vandaag de dag nog steeds in het geheugen gegrift zullen staan. Veel van de looks van Monroe zijn gemaakt en op maat gemaakt door gerenommeerde ontwerpers, zoals het geval van de jurk die Kim Kardashian droeg op het Met Gala van 2022.

Volgens Antique Trader werd de jurk van Monroe uit 1962 op maat gemaakt door de Franse modeontwerper en Academy Award-winnaar voor beste kostuumontwerp, Jean Louis. Het ontwerp voor de jurk zelf was gebaseerd op een schets van een andere modeontwerper, Bob Mackie. De bodycon-jurk met schede, die was gemaakt om bij Monroes lichaam en huidskleur te passen, was met de hand gestikt en bedekt met strass-steentjes die in alle richtingen schitterden.

In mei 1962 droeg Monroe de jurk op de verjaardag van president John F. Kennedy in Madison Square Garden in New York. Zowel de glimmende jurk van Monroe als haar uitvoering van 'Happy Birthday, Mr. President' boeiden het publiek en droegen bij aan de speculatie dat zij en de voormalige president een affaire hadden.

Na de dood van Monroe werd de jurk uit 1962, samen met haar andere persoonlijke memorabilia, doorgegeven aan verschillende eigenaren. Volgens de NY Times zou de jurk pas in 2016 worden verkocht aan de uiteindelijke eigenaar, Ripley's Believe It Or Not!, voor $ 4,8 miljoen. Monroe's jurk uit 1962 was te zien in Ripley's museum in Orlando, Florida, voordat het werd verhuurd aan Kim Kardashian voor het 2022 Met Gala.

Waarom droeg Kim Kardashian de iconische Marilyn Monroe-jurk?

Net als Monroe heeft Kim Kardashian ook haar positie binnen de modewereld gemarkeerd als mede-oprichter van haar eigen shapewear- en kledingmerk, SKIMS. Bovendien is dit niet de eerste keer dat Kim Kardashian inspiratie heeft gekregen van Monroe. Voor het Met Gala van 2018 deed Kim Kardashian de iconische ster na door een gouden jurk te dragen die lijkt op die van Monroe in 'Gentlemen Prefer Blondes'.”

Volgens Billboard vertelde Kim Kardashian VANDAAG dat ze Monroe's jurk uit 1962 wilde dragen omdat ze de omringende geschiedenis van de kleding vond die past bij het thema van het 2022 Met Gala, Gilded Glamour, de beste.

Heeft Kim Kardashian de jurk van Marilyn Monroe beschadigd?

In de dagen na het Met Gala was er veel geroezemoes over de vraag of Kim Kardashian de jurk van Monroe had moeten dragen. Hoewel Kim Kardashian niet de eerste beroemdheid is die probeert de mode en elegantie van de oude ster te evenaren, hebben sommigen beweerd dat de jurk verwant is aan een belangrijk historisch artefact en dat er daarom niet mee mag worden geknoeid. Verdere argumenten brengen het feit naar voren dat de 'Happy Birthday, Mr. President'-jurk uit 1962 was ontworpen om exclusief voor Monroe te passen, waardoor er een mogelijk risico op beschadiging bestond.

Argumenten over de vraag of Kim de jurk had moeten dragen, kwamen echter allemaal naar voren toen er beschuldigingen naar buiten kwamen over het ontbreken van strass-steentjes in het kledingstuk.

Het eerste nieuws over de vermeende schade van Kim Kardashian aan de beroemde jurk van Monroe uit 1962 veroorzaakte zeker een storm van emoties op sociale media. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de reality-tv-ster en Ripley's de aantijgingen zouden aanpakken, waarbij beiden ontkenden dat er schade aan de jurk was, volgens berichtgeving van BuzzFeed.

Volgens Kim Kardashian waren begeleiders van Ripley's er bij elke stap om haar te helpen bij het passen. Bovendien verloor de reality-tv-ster gewicht in de aanloop naar het Met Gala om ervoor te zorgen dat Monroe's gewaardeerde sprankelende jurk veilig aan- en uitgetrokken kon worden. Ripley's heeft ook een eigen verklaring uitgegeven waarin staat dat ze niet de eerste eigenaren van de jurk waren, en een eerder rapport van de vorige eigenaren in 2017 vermeldde getrokken naden die te wijten waren aan de delicate stof van het kledingstuk.

Hoe blijft de erfenis van Marilyn Monroe voortleven?

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Monroe's 'Happy Birthday, Mr. President'-jurk uit 1962 is sindsdien teruggebracht naar Riley's op de Hollywood-locatie van het museum. De iconische historische jurk van Monroe zal nog steeds te zien zijn, volgens een verklaring van Ripley's zelf.

Ongeacht de gemengde reacties, trok Kim Kardashian de aandacht voor de ster en modemagnaat Marilyn Monroe. De erfenis van Marilyn Monroe zal blijven voortleven in de modewereld en de popcultuur. Met Netflix' geplande release in september 2022 van "Blonde", een biopic met Ana de Armas als de bomster, zal de impact die Monroe op de geschiedenis heeft achtergelaten nooit worden vergeten.

Aanbevolen: