Van Vine Star tot Coachella: een tijdlijn van de muziekcarrière van Rich Brian

Inhoudsopgave:

Van Vine Star tot Coachella: een tijdlijn van de muziekcarrière van Rich Brian
Van Vine Star tot Coachella: een tijdlijn van de muziekcarrière van Rich Brian
Anonim

Er zijn niet veel Aziatische muzikanten die stappen zetten op de Amerikaanse entertainmentmarkt, maar de Indonesische rapper Rich Brian en zijn 88 opkomende filialen lopen enigszins voorop in de beweging. Afkomstig uit Jakarta, de hoofdstad van het land, is Brian, wiens echte naam Brian Imanuel Soewarno is, een van degenen die verantwoordelijk zijn voor de opkomst van 'de Disney van Aziatische hiphop'. Hoewel hij zijn carrière begon met het maken van duistere komedies op Twitter en Vine, groeide Brian uit tot volwassenheid en vond hij zijn plaats in de muziekindustrie in het midden tot eind 2010.

Dat gezegd hebbende, er v alt echter nog zoveel te zeggen over de rijzende ster die zojuist geschiedenis heeft geschreven als een van de eerste Indonesiërs die optrad op het Coachella-festival. Hij had oorspronkelijk een zeer problematische bijnaam, ontdekte zijn liefde voor hiphop na het luisteren naar Tyler, the Creator, en werd de eerste Aziatische artiest die bovenaan de iTunes Hip Hop-hitlijsten stond met zijn debuutalbum. Om alles samen te vatten, hier is een tijdlijn van de opkomst van Rich Brian tot roem.

8 2010: Rich Brian, toen 11 jaar, sloot zich aan bij sociale media en leerde Engels

Geboren Brian Imanuel Soewarno in september 1999 in Jakarta, Indonesië, was de jonge Brian al op zo'n jonge leeftijd gefascineerd door internet. Als zoon van een advocaat bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in de middenklasse van West-Jakarta en kreeg hij het grootste deel van zijn leven thuisonderwijs. Zijn eerste interactie met het World Wide Web leerde hem de Engelse taal - en vooral, hoe Rubiks kubus op te lossen.

7 2012: Rich Brian ontdekte zijn liefde voor hiphop

In 2012 ontdekte Brian hiphop nadat een internetvriend uit de VS hem had voorgesteld aan "Thrift Shop" van Macklemore. In een interview met Highsnobiety zei Brian, die destijds Rich Chigga heette, dat hij niet veel vrienden had in Indonesië, dus hij "dacht echt dat ik de enige was die naar hiphop luisterde."

"Het was het eerste nummer waar ik op probeerde te rappen en mijn Engels was toen zo slecht. En toen begon ik te luisteren naar 2 Chainz en Childish Gambino", herinnert hij zich.

6 2014: Rich Brian schreef zijn eerste rapnummer

Twee jaar later nam Brian zijn allereerste freestyle op onder instrumentals gekookt door de legendarische rapper MF DOOM. In zijn eigen woorden zei hij: "Ik heb nog wat meer gedaan. Ik heb ze geüpload naar een SoundCloud en mijn vrienden vonden het leuk, dus ik dacht:" Verdomme. Ik zou dit serieus moeten gaan doen." Ik weet nu dat je referenties meer lijken op Tyler, The Creator, $uicideboy$, Awful Records en zo."

"Voor de mainstream dingen nu, Kanye, Drake en al die dingen, veel mensen luisteren hier naar. Maar de mensen die luisteren naar de zeldzame dingen, de meer underground dingen, zijn erg klein. Hiphop is hier nog steeds super klein, maar ik kan zien dat het zeker groter wordt ", herinnerde hij zich verder over de hiphopscene in zijn thuisland.

5 2016: Rich Brian bracht zijn baanbrekende nummer 'Dat $tick' uit

Rich Brians grote doorbraak kwam echter pas in 2016 toen hij een roze poloshirt droeg en een heuptasje om zijn middel vastmaakte in "Dat $tick". Geproduceerd door zijn oude vriend Ananta Vinnie, bespreekt het nummer zware thema's zoals geweld en armoede in zijn geboortestad ("Mensen doden voor voedsel met die crack en die lepel / Maar deze rijke moeders blijven ze goed eten" in een tegenstrijdige komische manier. Het nummer ging in korte tijd viraal en bezorgde hem een platencontract bij 88rising.

4 2018: Na te hebben getekend bij 88rising, bracht Rich Brian zijn debuutalbum 'Amen' uit

Op het moment dat Rich Brian bij het label tekende, begon 88rising net als een uitlaatklep voor Aziatische artiesten om zich te uiten op de Amerikaanse markt. Hij werd daar gezien als een perfect voorbeeld en bevond zich in een selectie bestaande uit Joji (voorheen bekend als Filthy Frank), Keith Ape, Dumbfoundead, Jackson Wang, Guapdad 4000 en meer. Zijn debuutalbum, beïnvloed door neo-G-funk, Amen, werd uitgebracht in 2018 en het hielp hem geschiedenis te schrijven als de eerste Aziatische artiest die bovenaan de iTunes Hip Hop Albums-hitlijst stond.

"Ik denk dat het een introductie zal zijn voor een serieuzere rap. Er zullen nog steeds grappige dingen zijn. Als je ernaar luistert, kun je nog steeds lachen en zo, dat is cool. Dat is wat ik ga doen voor too, "vertelde hij XXL over zijn debuutalbum en voegde eraan toe: "Maar het is geen grap. Als mensen ernaar luisteren, zullen ze zeggen: 'Het is die echte st.'

3 2019: het tweede vervolg, 'The Sailor', verkent diepe thema's in zwaardere tonen

In zijn tweede album van 2019, The Sailor, brengt Brian zijn volwassenheid met zich mee. De belangrijkste zelfkritische ballad-single, "Yellow", beschrijft zijn haat-liefdeverhouding van zijn ervaring toen hij op 17-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten kwam om zijn muzikale carrière voort te zetten. Hij rapt: "Rock 50 podia in alle 50 staten, bh / Ik deed het allemaal zonder burgerschap / Om de hele wereld te laten zien dat je je maar moet voorstellen."

"Op dit album schrijf ik over dingen die echt, heel persoonlijk voor mij zijn. Ik probeer gewoon zo kwetsbaar mogelijk te zijn. Ook qua productie werk ik veel meer samen tegen mezelf doe het allemaal alleen. Op dit album leer ik de dingen een beetje los te laten, zonder mijn creatieve vrijheid op te offeren ", vertelde hij Complex over het creatieve proces van het album.

2 2020: Rich Brian bracht een EP uit met de titel '1999'

Hoewel The Sailor het laatste volledige studioalbum van Rich Brian is tot nu toe, schrijft hij nog steeds muziek en brengt hij hier en daar een paar EP's uit. Een jaar later werkte hij samen met Day6's eaJ voor zijn zeven-track EP getiteld 1999.

"De afgelopen maanden hebben gevoeld als een enorme reis en we hebben allemaal zoiets van: 'Wat is er in godsnaam aan de hand?' En we proberen het allemaal gewoon te verwerken, zoals, collectief als mensen", zei de rapper over de EP tijdens een aflevering van Verified by Genius.

1 Wat biedt de toekomst voor Rich Brian?

Het lijkt erop dat de rijzende ster geen teken van vertraging vertoont. Het nieuwste project van Rich Brian, Brightside, is net eerder dit jaar uitgebracht en sindsdien promoot hij de EP. Deze zomer waren hij en zijn labelgenoot, NIKI, net de eerste Indonesische soloartiesten die het Coachella Festival headlinen, en het is zeker een moment om trots op te zijn. Hij manifesteert het in "Slow Down Turbo" van The Sailor, "Je zult paraplu's moeten kopen, je zult me zien op Coachella."

Aanbevolen: