Ip Man: wat is waar en wat is nep in de Martial Arts-quadrilogie?

Inhoudsopgave:

Ip Man: wat is waar en wat is nep in de Martial Arts-quadrilogie?
Ip Man: wat is waar en wat is nep in de Martial Arts-quadrilogie?
Anonim

Donne Yen schittert als Ip Man, ook bekend als Yip Man, in een quadrilogie van films over een legendarische vechtsportmeester die nu op Netflix wordt gestreamd. De serie made in Hong Kong begon met Ip Man in 2008, gevolgd door Ip Man 2 (2010), Ip Man 3 (2015) en Ip Man 4: The Finale (2019).

Een groot deel van de bekendheid kwam aanvankelijk naar de Ip Man-serie door zijn connecties met Bruce Lee, wiens eigen legende blijft groeien door een nieuwe documentaire.

Hoewel de Ip Man-films zijn gebaseerd op een echte vechtsportheld, is het geen verrassing dat de filmversie hier en daar zou afdwalen van een strikt feitelijk verslag. Hier is een blik op wat waar is en wat niet over de vier films.

De basisfeiten

De basisfeiten van het verhaal zijn in wezen waar. Ip Man was een echt persoon. Hij werd geboren op 1 oktober 1893 en zijn familie woonde in Foshan. Zijn ouders waren Yip Oi-dor en Wu Shui, en hij was de derde van hun vier kinderen. Zoals de film laat zien, was de familie rijk en begon hij zijn training in vechtsporten op 12-jarige leeftijd. Ip Man werd de eerste persoon die Wing Chun-lessen in het openbaar gaf.

In het echte leven blijft de man achter de legende een mysterie, en dat is waarschijnlijk hoe hij het wilde. In de films wordt zijn leven echter ingevuld door de verbeeldingskracht van de schrijvers. Er zijn veel scènes en feiten gemaakt voor de filmische Ip Man-legende, waaronder dat geweldige gevecht waarbij Ip Man het opnam tegen 10 Japanse zwarte gordels in karate. Ip Man heeft ook nooit gevochten tegen een Japanse generaal.

In het echte leven werkte hij ook als politieman voordat hij Foshan verliet. De chronologie van de Chinees-Chinese oorlog was verward voor de films, en hoewel hij Foshan ontvluchtte, was dat omdat de communistische Chinese strijdkrachten de oorlog hadden gewonnen. Later opende hij een school in Hong Kong, zoals de film laat zien.

Wing Chun – Een vechtkunst

Ip-man 2
Ip-man 2

Ip Man beoefent een krijgskunst die bekend staat als Wing Chun, die gebruikmaakt van lichaamsstructuur om kracht te genereren, en de neiging heeft om veel cirkelvormige bewegingen te gebruiken, waarbij de stoten worden verdraaid. Donnie Yen was al bedreven in andere vechtsporten en bestudeerde het negen maanden onder Ip Ching voordat hij de eerste film opnam.

Sommige bewegingen die Donnie Yen in de rol maakt, zijn trouw aan die kunst. In Ip Man 3 bijvoorbeeld, vecht Ip Man tegen een Britse bokser en wint hij nadat hij van buitenaf een scherpe stoot op de biceps heeft gegeven. Dat is een klassieke Wing Chun chi sao-trainingstactiek genaamd "attack the attack", wat vrij duidelijk is als alternatief voor een blokkering.

Later vecht hij tegen een andere bokser en blokkeert hij met zijn ellebogen, wat een andere Wing Chun-techniek is. Het landen van een stoot op de harde rand van een elleboog kan ernstige schade veroorzaken. In veel andere scènes wijkt de filmische versie af van de werkelijkheid, of wordt overdreven voor een maximaal effect. Het daadwerkelijke gevecht tegen de bokser was bijvoorbeeld pure fictie.

Het grootste deel van Ip Man 4, waar de meester naar San Francisco komt, is volledig fictief. Ip Man heeft nooit voet op Amerikaanse bodem gezet. Kleine details, zoals de scène waarin het iconische personage zijn zoon vraagt om een video van hem op te nemen waarin hij Wing Chun-bewegingen op een houten pop demonstreert, zijn rechtstreeks overgenomen uit zijn waargebeurde levensverhaal.

De waarheid over Bruce Lee

Bruce Lee in Ip Man 4
Bruce Lee in Ip Man 4

Ip Man trainde onder een paar verschillende instructeurs, maar het is in de rol van instructeur zelf dat hij - in het echte leven - Bruce Lee ontmoette, die zijn student werd, en in alle opzichten zijn mentee. Bruce Lee studeerde privé Wing Chun bij hem, hoewel Lee nooit een Wing Chun-meester werd zoals Ip Man.

In de films had Bruce Lee, wiens vader Han-Chinees was en moeder van Euraziatische afkomst, problemen met puristen die Chinese vechtsporten wilden beperken tot Chinese studenten. De details in het verhaal, met name in Ip Man 4, zijn verfraaid in de filmversie, maar de essentie van het conflict was echt. Daarom moest Lee privé trainen met Ip Man.

In de film Bruce Lee: The Man, The Myth (1976) speelt Ip Mans zoon Ip Ching een kleine rol als zijn vader. Het is waarschijnlijk geen toeval dat Lee zelf, als een icoon van vechtsporten, het onderwerp was van minder dan waarheidsgetrouwe afbeeldingen in de films, inclusief die gedenkwaardige scène waarin hij vocht tegen een Hollywood-stuntman in Once Upon A Time In Hollywood.

Persoonlijk leven

IP-man 3
IP-man 3

Wat de persoonlijke kant betreft, stierf zijn vrouw, net als in Ip Man 3, eerder aan kanker dan hij. Maar toen ze stierf, waren ze negen jaar gescheiden geweest. Ze was teruggekeerd naar China, maar kwam vast te zitten aan de Chinese kant van de grens nadat de Japanners Hong Kong hadden verlaten, toen nog een Brits grondgebied.

Ip Man had eind jaren vijftig een minnares en een onwettige zoon die nooit in de films wordt genoemd, samen met een geruchtenverslaving aan opium.

Vandaag de dag zijn er artefacten en tentoonstellingen over het leven van Ip Man op het terrein van de Foshan Ancestral Temple en in het Yip Man Tong-museum in China.

Aanbevolen: