Hier is wat J.K. Rowling getweet op Internationale Vrouwendag

Inhoudsopgave:

Hier is wat J.K. Rowling getweet op Internationale Vrouwendag
Hier is wat J.K. Rowling getweet op Internationale Vrouwendag
Anonim

Beroemde auteur JK Rowling heeft tot controverse geleid en opnieuw van streek gemaakt nadat ze meer opmerkingen had geplaatst die als transfobisch werden beschouwd.

De Harry Potter-auteur is vaak bekritiseerd vanwege haar opmerkingen over de transgemeenschap en hield zich niet in op Internationale Vrouwendag.

Rowling bekritiseerde Britse politicus voor definitie van vrouw

Anneliese Dodds, minister van schaduwgelijkheid van Labour, verscheen dinsdag op de BBC Woman's Hour, waar ze werd ondervraagd door presentatrice Emma Barnett over hoe je een vrouw definieert.

Haar reactie maakte de 56-jarige auteur boos. Dodds worstelde om te definiëren wat een vrouw eigenlijk is, en zei dat er een verschil was tussen de wettelijke en de biologische definitie.

Mevrouw Dodds tweette later een bericht voor Internationale Vrouwendag waarin ze zei: 'Labour zal vrouwen opbeuren, niet tegenhouden. Omdat wij de partij van gelijkheid zijn IWD2022.’

Rowling twitterde haar reactie: 'Vanmorgen vertelde je het Britse publiek dat je letterlijk niet kunt definiëren wat een vrouw is. Wat is het plan, willekeurige voorwerpen optillen tot je er een vindt die rammelt?'

De auteur twitterde ook: ‘Stuur iemand alstublieft de Shadow Minister for Equalities een woordenboek en een ruggengraat. HappyInternationalWomensDay.

‘Blijkbaar, onder een Labour-regering, wordt het vandaag We Who Must Be Named Day.’

Rowling maakt fans van streek met tweets over geslacht

Haar tweets over gender zijn vaak bekritiseerd omdat ze transfoob zijn. Veel fans en acteurs die betrokken zijn bij de Harry Potter-franchise hebben een stap terug gedaan en wilden niet geassocieerd worden met de controversiële auteur.

Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint hebben in juni 2020 allemaal verklaringen afgelegd ter ondersteuning van de transgemeenschap. De studio achter de Harry Potter-films gaf ook een reactie op de meningen van Rowling en promootte inclusie.

Sommige gebruikers hebben haar geprezen omdat ze 'opkomt voor vrouwen', hoewel haar opmerkingen zeer verdeelde meningen hebben.

In reactie op een volgeling die vroeg of ze haar nalatenschap schaadde, antwoordde ze met: 'Ja, lieverd. Ik blijf hier op deze heuvel en verdedig het recht van vrouwen en meisjes om over zichzelf, hun lichaam en hun leven te praten op elke manier die ze verdomd goed willen. Jij maakt je zorgen om jouw erfenis, ik maak me zorgen om de mijne.'

Zelfs zangeres Tinashe uitte haar woede, naast de antwoorden van politici, activisten en journalisten.

Het komt nadat Rowling botste met de eerste minister van Schotland over de hervormingswet voor genderherkenning, die volgens de auteur een bedreiging vormt voor de meest kwetsbare vrouwen in de samenleving.

Deze hervorming zou het voor mensen gemakkelijker maken om legaal van geslacht te veranderen en de eis van een medische diagnose van genderdysforie wegnemen. Het wetsvoorstel verlaagde ook de leeftijdsgrens en stond transgenders toe om zichzelf te identificeren op juridische documenten.

Rowling tweette op 5 maart: 'Meerdere vrouwengroepen hebben goed onderbouwd bewijs geleverd aan de regering van @NicolaSturgeon over de waarschijnlijke negatieve gevolgen van deze wetgeving voor vrouwen en meisjes, vooral de meest kwetsbaren. Alles is genegeerd. Als de wetgeving wordt aangenomen en die consequenties volgen, kan de @SNP-regering niet doen alsof ze niet gewaarschuwd is.'

Rowling heeft ook controversieel de veroordeling van 2018 geretweet van een transvrouw die naar verluidt probeerde een 10-jarig meisje seksueel te misbruiken. Rowling noemde het een 'parodie'. Ze heeft ook gezegd dat transgenders moeten worden gedefinieerd aan de hand van hun biologische geslacht door te stellen dat "als seks niet echt is, er geen aantrekking tot hetzelfde geslacht is" in 2020.

Aanbevolen: