20 legendarische momenten uit Madonna's carrière, in tijdlijn

Inhoudsopgave:

20 legendarische momenten uit Madonna's carrière, in tijdlijn
20 legendarische momenten uit Madonna's carrière, in tijdlijn
Anonim

De rebelse, out-of-the-box-thinking queen of pop is een typisch voorbeeld van hoe leeftijd je succes niet echt bepa alt of stopt. Ze staat bekend om haar schaamteloos open houding over naaktheid en seksualiteit. Met meer dan 14 uitgebrachte studioalbums, 343 gewonnen prijzen, tientallen gebouwde scholen, talloze controverses en iconische momenten, en miljoenen dollars gedoneerd aan het goede doel, leeft haar nalatenschap voor eeuwig.

Ze is nu een 61-jarige moeder van zes kinderen: twee biologische kinderen en vier geadopteerde Malawische kinderen, maar ze vertoont geen tekenen van vertraging. Die leeftijd klopt, en de dansers van haar onbeschaamd provocerende videoclip uit 2015, Bitch I'm Madonna, zijn ongetwijfeld oud genoeg om haar kinderen te zijn. Ondanks haar leeftijd blijven haar wereldtournees atletische, stadionvullende zaken, want raad eens? Ze is een icoon. Ze is Madonna.

Het is moeilijk om haar langdurige carrière in 20 foto's samen te vatten, maar goed, hier gaan we, 20 legendarische momenten uit Madonna's carrière, in een tijdlijn.

20 1983: Debuutsingles en titelloos album

Young Madonna was een lid van haar cheerleaderteam op de middelbare school en ook een A-leerling. Haar muzikale vaardigheden werden aangescherpt tijdens haar tijd bij de synthpopband Breakfast Club, die ze als drummer diende, en Emmy and the Emmy's. Pas in 1983 tekende ze eindelijk een deal met een major label als solo-act en bracht ze zijn debuutsingle, Everybody, en het bijbehorende titelloze debuutalbum uit.

19 1984: Like A Virgin And Rocked The First VMAs Stage

Madonna's sterrenkracht schoot omhoog nadat ze haar debuutalbum uitbracht, en al snel presenteerde ze het vervolg, Like A Virgin, op 12 november 1984. Dit iconische meesterwerk gooide Madonna in het water na de beruchte garderobestoring van haar VMA's uit 1984 tijdens het uitvoeren van de eerste single van het album. Ze vertelde Billboards: "En toen ik naar de schoen reikte, ging de jurk omhoog. En de onderbroek was te zien." Welp.

18 1985: debuut op groot scherm

Laat de controverses opzij. Een jaar na het beruchte storingsincident op het podium maakte Madonna haar debuut op het grote scherm toen ze de hoofdrol speelde in A Certain Sacrifice. De film werd geproduceerd in 1979, maar werd pas in '85 uitgebracht. Ze kreeg maar 100 dollar.

In hetzelfde jaar maakte een andere release, Desperately Seeking Susan, een significante indruk na een brutowinst van meer dan 27,3 miljoen dollar. De New York Times rangschikte Madonna's debuutfilm als een van de tien beste films van 1985.

17 1985: Huwelijk

Op de tweede single van het Like A Virgin-album, Material Girl, herschept Madonna de uitvoering van Marilyn Monroe's uitvoering van Diamonds Are a Girl's Best Friend uit de film Gentlemen Prefer Blondes uit 1953 in de bijbehorende videoclip. Ze ontmoette haar eerste echtgenoot, Sean Penn, op de set van de set en trouwde uiteindelijk op haar 27e verjaardag in 1985.

Hoewel hun relatie op zijn best rotsachtig was en ze het in 1989 afzegden, is er geen kwaad bloed tussen de twee voormalige geliefden.

16 1986: True Blue

Madonna bracht op 30 juni 1986 haar derde studioalbum uit, True Blue, en droeg het hele project op aan haar toenmalige echtgenoot. Niet alleen dat, ze scoorde ook haar eerste vermelding in het Guinness Book of World Records als de meest succesvolle zangeres van 1986. De tweede single, Papa Don't Preach, vertelt over zwangerschap en leidde tot haar eerste verzet tegen het Vaticaan en anti-abortus. groepen. Paus Johannes Paulus II drong er bij Italiaanse fans op aan haar concerten te boycotten tijdens de Who's That Girl World Tour in 1987.

15 1989: Like A Prayer

Madonna bracht haar vierde studioalbum uit, Like a Prayer, op 21 maart 1989. Het is een van de meest persoonlijke albums van Madonna tot nu toe als ze vertelt over het verlies van haar moeder, haar relatie met haar vader en vrouwelijke empowerment op het album.

"Kunst moet controversieel zijn", sprak ze met The NY Times. De eerste single van het album leidde tot een enorme discussie en controverse omdat het brandende kruisen afbeeldde in een controversiële muziekvideo met een christelijk thema.

14 1990: Mevr. Controverse

In 1990 begon Madonna aan haar provocerende extravaganza wereldtournee, Blond Ambition World Tour, en het was niet veilig voor controverses. Verschillende religieuze organisaties in Italië riepen op om de tour te verbieden vanwege haar seksuele beelden, die de paus het "een van de meest satanische shows in de geschiedenis van de mensheid" noemde.

Nou, het was een geslaagde poging. Een op de drie Italiaanse dates werd geannuleerd. Toch werd het een van de meest winstgevende tours van de jaren negentig, met 62 miljoen dollar (122 miljoen in de huidige inflatie) gegenereerd.

13 1990: Dick Tracy

Madonna duwde haar acteercarrière verder in 1990 toen ze speelde als femme fatale Breathless Mahoney in de door Warren Beatty geregisseerde film, Dick Tracy. Haar enorme sterrenkracht, samen met krachtige kenmerken van Al Pacino en Warren, plaatsten de film aan de top van de Amerikaanse box office. Ze ontving een Saturn Award voor Beste Actrice.

12 1992: Erotica

Madonna bracht haar vijfde studioalbum, Erotica, uit op 20 oktober 1992. Zoals de titel al doet vermoeden, ziet Madonna op het album een donkerder, seksueel provocerend gebied verkennen. Hoewel het positieve recensies van de critici ontving, werd het album het laagst verkochte album van haar carrière vanwege de slechte publieke acceptatie. Het bijbehorende X-rated koffietafelboek, Sex, was echter een enorm commercieel succes en er werden binnen de eerste dag meer dan 150.000 exemplaren verkocht.

11 1994: Verhalen voor het slapengaan

Madonna herstelde van haar laagst verkochte album, Erotica, door haar zesde studioalbum, Bedtime Stories, uit te brengen op 25 oktober 1994. Op dit afgezwakte, minder seksuele benaderingsalbum bewees ze nog een keer dat ze is meer dan alleen een sexy Hollywood-vrouw die schokkende waarden gebruikt om platen te verkopen.

In datzelfde jaar maakte ze een niet-zo-PG-tirade op de Late Show met David Letterman nadat de presentator naar haar seksleven begon te vragen. Ze noemde hem 'een zieke fck, en ja, ze zei ook dat hij aan haar ondergoed moest ruiken.

10 1996: Het leven van een moeder

Op 14 oktober 1996 voltooide Madonna haar moederschap en baarde ze Lourdes "Lola" Maria Ciccone Leon, haar allereerste kind van haar toenmalige vriend, Carlos Leon.

"Ik ben groen van jaloezie omdat ze ongelooflijk is in alles wat ze doet", vertelde ze in 2019 over Lola tegen Vogue. "Ze is een ongelooflijke danseres, ze is een geweldige actrice, ze speelt prachtig piano, ze is veel beter dan ik op de talentenafdeling. Maar zij heeft niet dezelfde drive."

9 1998: Lichtstraal

Na de geboorte van Lola begon Madonna's blik te veranderen. Ze begon Kabbalah te beoefenen en haar zevende studioalbum, Ray of Light, was een weerspiegeling van haar verandering in haar perceptie en imago. Het werd uitgebracht op 22 februari 1998 en misschien wel haar beste werk tot op de dag van vandaag. In hetzelfde jaar trouwde ze ook met regisseur Guy Ritchie.

Ze richtte eind jaren negentig een non-profitorganisatie op, Ray of Light Foundation, en volgens de site richten de stichtingen zich op het bevorderen van vrede, gelijke rechten en onderwijs voor iedereen.

8 2001: Raad eens wie er terug is?

Na een lange onderbreking van optreden op het podium, begon Madonna in 2001 aan de Drowned World Tour. Het was haar eerste tour in acht jaar na bijna tien jaar waarin ze te maken had met zwangerschap, huwelijk, filmen en Kabbalah studeren. Madonna, een toen 43-jarige artiest, liet zich tijdens deze wereldtournee niet door haar leeftijd straffen. Ze uitverkochte arena's en de reis werd de meest winstgevende concerttournee van 2001 door een soloartiest.

7 2003: Amerikaans leven en het meest sexy moment op het podium

In 2003 waren fans en de wereld getuige van de Amerikaanse samenleving door de ogen van Madonna toen ze op 21 april haar negende studioalbum, American Life, uitbracht. Het album oogstte twee nominaties bij de 46e Grammy Awards en maakte haar de eerste artiest die twaalf singles op rij bovenaan de hitlijst had staan.

Madonna wordt Madonna. In datzelfde jaar gaf ze 'de fakkel van de queendom of pop door' via mondzoenende Britney Spears en Christina Aguilera op het podium van de 2003 MTV Video Music Awards.

6 2005: Paard 1, Madonna 0

Madonna heeft een grote liefde voor paarden, maar helaas hebben ze die liefde niet teruggegeven. In 2005 werd ze opgenomen in het ziekenhuis nadat ze van een paard was gevallen terwijl ze haar 47e verjaardag vierde. The Guardian meldde: "De woordvoerster van de zangeres, Barbara Charone, zei: "Madonna viel van een nieuw paard waarop ze reed in Ashcombe House, haar landhuis buiten Londen."

Auw.

In hetzelfde jaar domineerde ze de ether na het uitbrengen van haar recordbrekende tiende album, Confessions on a Dance Floor.

5 2008: Rock & Roll Hall Of Fame

Na een langdurige succesvolle carrière, en ook een controversiële, ging Madonna de Rock & Roll Hall of Fame binnen vanwege haar prestaties op het gebied van muziek. Voormalig NSYNC-frontman, Justin Timberlake, introduceerde haar in een korte, luchtige toespraak: "Dat is wat Madonna was en zal blijven voor ons allemaal: een schot in de kont wanneer we het het meest nodig hebben."

In hetzelfde jaar bracht ze haar elfde studioalbum uit, Hard Candy.

4 2012: Iconische Super Bowl-prestaties

In 2012 gaf Madonna, die 54 was, een energiek optreden op een van de meest prestigieuze podia in de VS, de Super Bowl Half Time Show, in het Lucas Oil Stadium. Nicki Minaj, LMFAO, M. I. A. en Cee Lo Green voegden zich bij haar op het podium. Ze wees eerder het aanbod van N. F. L. af in 1998 en 2000, en voor deze keer gaf ze gratis een extatisch cadeau!

Ze bracht op 23 maart MDNA uit, haar twaalfde studioalbum. Ze breidde haar record als artiest uit met de meeste top tien singles in de geschiedenis van die Amerikaanse Billboard Hot 100-hitlijst.

3 2014: Madonna uit Detroit

Madonna is meer dan alleen een entertainer, en in 2014 keerde de diva terug naar haar geboorteplaats in Detroit, Michigan. Ze hielp de Motor City door via organisaties geld te doneren aan de gemeenschap.

“Ik was diep geïnspireerd door de inspanningen van zoveel mensen die ik ontmoette die zich hebben toegewijd om de kinderen en volwassenen in Detroit te helpen zichzelf uit de cirkel van armoede te halen,” zei ze in een verklaring.

2 2015: Rebellenhart

Madonna voegde het dertiende studioalbum toe aan haar discografie, Rebel Heart, op 6 maart 2015. De promotionele wereldtournee, Rebel Heart Tour, verlengde haar lange regeerperiode als de meest winstgevende solo-touringartiest met een totaal van $1.131 miljard. Maar goed, dezelfde oude controversiële Madonna. Ze kwam te laat op een paar dates vanwege technische problemen. Ze ontblootte per ongeluk de borst van een 17-jarige Josephine Georgiou op het podium door haar topje naar beneden te trekken.

1 2019: Madame X & Two Detroit Finest

Madonna bracht haar, uhm, veertiende studioalbum Madame X uit op 14 juni 2019. Ze introduceert haar alter-ego op het album Madame X, "Madame X is a secret agent. Traveling around the world. Veranderende identiteiten Vechten voor vrijheid Licht brengen op donkere plaatsen Ze is een danseres Een professor Een staatshoofd Een huishoudster Een ruiter Een gevangene Een student Een moeder Een kind Een leraar Een non Een zanger. Een heilige. Een hoer. Een spion in het huis van de liefde. Ik ben Madame X."

Houd van haar of haat haar, haar nalatenschap zal voor altijd voortleven. Ze mag dan 61 zijn, maar met de recente krachtige release van Madame X mag je gerust meer van haar verwachten.

Aanbevolen: