Al deze Disney-films zijn eigenlijk gebaseerd op oude sprookjes

Inhoudsopgave:

Al deze Disney-films zijn eigenlijk gebaseerd op oude sprookjes
Al deze Disney-films zijn eigenlijk gebaseerd op oude sprookjes
Anonim

Heb je je ooit afgevraagd waar Disney filmmakers de inspiratie halen voor hun magische films? Hun films inspireren mensen al tientallen jaren, maar hoe komen ze op de geweldige personages en verhalen waar iedereen van houdt? Sommige zijn volledig verzonnen, maar veel ervan zijn eigenlijk gebaseerd op echte sprookjes die eeuwen geleden zijn geschreven.

De echte sprookjes zijn echter meestal veel gewelddadiger en donkerder dan degene die je in Disney-films ziet. De filmmakers moesten de meeste van hen veranderen, zodat ze gezinsvriendelijk waren, maar ze hielden de kern van de verhalen hetzelfde en maakten er iets magisch van. Van Assepoester en Peter Pan tot Tangled en Frozen, hier zijn 10 Disney-films die zijn gebaseerd op oude sprookjes.

10 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen'

Sneeuwwitje en de zeven dwergen is de eerste animatiefilm ooit gemaakt en bevat de eerste Disney-prinses, Sneeuwwitje. Het gaat over de gemene stiefmoeder van Sneeuwwitje die een jager opdracht geeft om Snow te doden omdat ze jaloers is op haar schoonheid, maar de jager kan het niet en zegt haar te vluchten. Snow belandt dan met zeven dwergen in een huisje en wordt bijna opnieuw vermoord door haar stiefmoeder, maar de prins op wie ze verliefd werd, redt haar. Volgens ScreenRant: "Het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm ontvouwt zich ongeveer hetzelfde, alleen met meer moorddadige huurplannen en gloeiend hete ijzeren pantoffels."

9 'Assepoester'

Assepoester is de tweede Disney-prinses en haar verhaal is ook gebaseerd op een oud sprookje als Sneeuwwitje. Maar het originele Assepoester-verhaal is een stuk donkerder dan de Disney-versie. Haar stiefzussen zijn absoluut slecht in de Disney-film, maar ze zijn nog erger in het sprookje van de gebroeders Grimm. Volgens ScreenRant: "De kwaadaardige stiefzusters verminken hun voeten om de pantoffel te laten passen, evenals duiven die aan het einde van het verhaal hun beide ogen uittrekken."

8 'Peter Pan'

Peter Pan heeft geen van de Disney-prinsessen erin, maar het is nog steeds gebaseerd op een klassiek sprookje. Dit sprookje is ook donker. Peter is misschien wel de schurk die kinderen vermoordt in de oude versie van het verhaal. In de originele Peter Pan, geschreven door J. M. Barrie, staat: “De jongens op het eiland variëren natuurlijk in aantal, afhankelijk van hoe ze worden vermoord enzovoort; en als ze lijken op te groeien, wat tegen de regels is, dunt Peter ze uit; maar op dat moment waren het er zes, de tweeling als twee tellend.'

7 'Doornroosje'

Doornroosje is gebaseerd op een ander sprookje van gebroeders Grimm en gaat over de prinses Aurora, die net als Sneeuwwitje wordt gered door haar prins. Natuurlijk nam Disney opnieuw de aanwijzingen van de gebroeders Grimm over in hun sprookje getiteld Little Brier-Rose. Afwezig zijn de drie kleine feeënmoeders die in de filmversie voor de prinses zorgen, maar verder is veel hetzelfde, compleet met een Maleficent-achtige schurk en een kus van ware liefde die de vervloekte betovering verbreekt”, aldus ScreenRant. De Disney-versie zou echter niet hetzelfde zijn zonder de drie feeënmoeders.

6 'De Kleine Zeemeermin'

De kleine zeemeermin is misschien wel een van de populairste klassieke Disney-films. De filmmakers combineerden de verhalen van een toneelstuk en een sprookje om de film te creëren. Het is gebaseerd op het toneelstuk Goethe's Faust van Johann Wolfgang von Goethe en het sprookje De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen. Volgens ScreenRant: Ontevreden met het leven, ondanks dat hij ongelooflijk succesvol is, sluit Faust een deal met de duivel om hem zijn ziel te geven in ruil voor alle kennis en genoegens van de wereld. Ariel doet hetzelfde, maar compromitteert haar stem voor liefde. Bovendien is het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen in wezen hetzelfde verhaal, maar met enkele duistere elementen, waaronder moord, liefdesverdriet en verraad.”

5 'Beauty And The Beast'

Samen met De kleine zeemeermin is Belle en het beest een van de andere populaire klassieke Disney-films. “Disneys versie is gebaseerd op het sprookje La Belle et la Bete van Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, gepubliceerd in 1740. De Franse auteur liet zich inspireren door het waargebeurde verhaal van Petrus Gonsalvus en zijn aanstaande Catherine. Petrus leed aan hypertrichose, waardoor dik, donker haar over zijn hele lichaam en gezicht groeide”, aldus BBC News. Ze ontmoetten elkaar pas op hun trouwdag en Catherine was niet op de hoogte van de toestand van Petrus, maar het stoorde haar helemaal niet. In tegenstelling tot andere Disney-films is Belle en het Beest gebaseerd op een echt liefdesverhaal. Dat maakt het nog romantischer en verbazingwekkender dan het al is.

4 'Mulan'

Mulan is de eerste prinses die niet is gebaseerd op een Europees sprookje en is een andere populaire Disney-film. Ze is misschien gebaseerd op een echte persoon als Belle, maar we weten het niet helemaal zeker. Volgens BBC News, “is de versie van Disney gebaseerd op de Ballad of Mulan, een gedicht geschreven in de vierde of vijfde eeuw in China. Hua Mulan werd beschreven als een krijger, die op 12-jarige leeftijd bedreven was in kungfu en het gebruik van zwaarden. Historici geloven niet dat ze echt was, maar sommigen zeggen dat ze gebaseerd zou kunnen zijn op enkele inspirerende Chinese vrouwen uit die tijd.”

3 'De prinses en de kikker'

The Princess and the Frog schreef Disney-geschiedenis door de eerste zwarte prinses te laten zien. Het gaat over het Duitse sprookje The Frog Prince uit 1812, maar Disney gaf er een moderne draai aan en speelde de film af in het New Orleans van 1920. Volgens ScreenRant, vindt de prins die kikker is geworden onder de vloek van een heks de prinses wanneer ze een gouden bal in het meer gooit dat hij bezet, en de bal inruilt voor haar vriendschap, die vervolgens terugkeert naar een knappe prins. Iron Henry is de trouwe dienaar van de prins, die, toen hij hoorde van de transformatie van zijn prins, zijn hart in ijzeren banden omhulde, zodat het niet zou breken en uiteenvallen van verdriet. Als hij hoort dat de prins weer koning is geworden, breekt hij, maar dan van geluk.”

2 'Tangled'

Veel mensen wisten al van Rapunzel voordat ze officieel een Disney-prinses werd, dus ze wisten ongeveer wat ze konden verwachten toen Tangled uitkwam. Disney nam het legendarische verhaal van haar en maakte er een mooi en romantisch avontuur van. Volgens ScreenRant: Het ontrafelt op ongeveer dezelfde manier als de film, maar met enkele verschillen: Rapunzel, in het sprookje, is een soort slablad waar haar moeder naar verlangt tijdens de zwangerschap, en de koning steelt het van de tovenares' tuin waarin het groeit. De prins wordt op een gegeven moment ook blind, in tegenstelling tot in de film, maar zijn gezichtsvermogen wordt hersteld en, net als in de film, leven hij en Rapunzel nog lang en gelukkig.”

1 'Bevroren'

Frozen en het vervolg zijn beide gebaseerd op een oud sprookje genaamd The Snow Queen. Net als De kleine zeemeermin is het geschreven door Hans Christian Andersen.“Beide verhalen gaan over een sneeuwkoningin, trollen, rendieren, bevroren harten en sneeuwwezens. Het bronmateriaal is echter een geheel donkerder verhaal met een demon, een nogal ongelukkige magische spiegel en rovers”, aldus FamilySearch. Elsa is duidelijk de sneeuwkoningin in de film, maar Disney-filmmakers hebben Anna aan het verhaal toegevoegd omdat ze dachten dat het nog beter zou worden met een prinses die geen magische krachten heeft.

Aanbevolen: