Hoe Disney's 'Treasure Planet' van kassabom naar cultklassieker ging

Inhoudsopgave:

Hoe Disney's 'Treasure Planet' van kassabom naar cultklassieker ging
Hoe Disney's 'Treasure Planet' van kassabom naar cultklassieker ging
Anonim

Animatiefilms zijn een hoofdbestanddeel van het bedrijf, en door decennia van onvermoeibaar werk en evolutie bezitten deze films de kracht om te concurreren met blockbuster live-action-films als ze goed worden gedaan. Disney heerst, maar er zijn ook andere studio's die enorme films maken. Hierdoor is het genre de afgelopen jaren blijven bloeien en ongekende hoogten bereikt.

Disney staat misschien aan de top, maar zelfs zij zijn niet immuun voor af en toe swingen en missen. Hoe groot en indrukwekkend hun bibliotheek ook is, als je goed kijkt, zul je films vinden die volledig zijn gebombardeerd. Treasure Planet was in de buurt van een hit, en toch is het een beetje een cultklassieker geworden.

Laten we eens kijken naar de evolutie in perceptie van Treasure Planet !

Het budget was uit de hand en de animatie was passé

Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij het bekijken van de productie van de film, zijn de totale kosten om het project tot leven te brengen. Ook al heeft Disney veel geld en is het meestal in staat om hun investeringen terug te verdienen, toch leerden ze een harde les met de mislukking die Treasure Planet was.

Volgens Screen-Queens werd Treasure Planet gemaakt voor ongeveer $ 140 miljoen, wat het in die tijd de duurste animatiefilm aller tijden maakte. We hebben Disney de afgelopen jaren dit aantal zien overschrijden, maar het is belangrijk om in gedachten te houden wanneer Treasure Planet is gemaakt. Disney leek comfortabel om dit soort geld uit te geven, aangezien het bronmateriaal, Treasure Island, al jaren bestaat en dit een moderne en futuristische kijk op de tijdloze roman zou worden.

Een ander ding dat ongelooflijk belangrijk is om naar te kijken bij het onderzoeken van deze flop, is het feit dat Treasure Planet een mix was van zowel computer- als handgetekende animatiestijlen. Op dat moment was Pixar erbij gekomen en veranderde de dingen echt in termen van populaire animatiestijl, en zelfs DreamWorks was meer dan blij om te profiteren van het hernieuwde succes van films die puur computergeanimeerd waren. Blijkt dat het gebruik van een stijl die gedateerd was, nadelig was voor het succes van het project.

Hoewel Disney een nogal onconventionele benadering hanteerde met de geanimeerde stijlen en een ongelooflijke hoeveelheid geld in het project zelf had gestoken, hoopten ze nog steeds dat het publiek naar het theater zou komen om hun nieuwste onderneming te steunen.

Het bombardeerde bij de kassa

In november 2002 werd Treasure Planet eindelijk in de bioscoop uitgebracht. In plaats van een vliegende start te maken en te resoneren met het publiek over de hele wereld, was Treasure Planet niet in staat om ook maar in de buurt te komen van zijn productiebudget.

Volgens Box Office Mojo kon Treasure Planet slechts $ 109 miljoen genereren aan de wereldwijde kassa, wat betekent dat het brutoverlies $ 31 miljoen minder was dan wat ze hadden uitgegeven om de film te maken, zelfs zonder reclame. Hoewel de film prachtig was om naar te kijken, deed het gebruik van oudere animatiestijlen het project op meer manieren schaden dan Disney zich had kunnen voorstellen.

Volgens BombReport verloor Treasure Planet Disney ongeveer $ 74 miljoen, wat zorgde voor een ongelooflijk duur en teleurstellend project.

Het is niet zo dat critici de film regelrecht hebben vernield, want hij staat op Rotten Tomatoes op 69% en is meer dan 70% bij de fans. Een van de belangrijkste redenen waarom er een verschuiving in de perceptie van deze film was, is het feit dat deze werd genomineerd voor een Academy Award, volgens IMDb.

Fans hebben de liefde levend gehouden

Dankzij de fans die de film destijds leuk vonden en het feit dat hij een Academy Award-nominatie ontving, was Treasure Planet een film die veel mensen wilden zien zodra hij op dvd uitkwam.

Door de jaren heen hebben veel fans en mediakanalen gesproken over hun liefde voor Treasure Planet en het feit dat het misschien wel de meest onderschatte film in de geschiedenis van Disney is. Mensen op sociale media zijn zelfs naar hun favoriete platforms gegaan om hun waardering voor de film te delen, en dit alles heeft ertoe bijgedragen dat Treasure Planet is blijven voortleven en bloeien op een cultklassieker.

In feite zijn er genoeg mensen die zelfs hebben opgeroepen tot Treasure Planet om een live-action remake te krijgen, en geruchten van sites als We Got This Covered hebben gesuggereerd dat dit zou kunnen gebeuren. Natuurlijk, het was niet zo groot als de andere projecten die ze hebben gebruikt voor live-action aanpassingen, maar ze konden echt geweldige dingen doen met deze eigenschap.

Treasure Planet was in het begin misschien een enorme flop, maar door de jaren heen vond het het publiek waar het al die tijd naar op zoek was.

Aanbevolen: