Hoe de ijzeren reus van kassabom naar geanimeerde klassieker ging

Inhoudsopgave:

Hoe de ijzeren reus van kassabom naar geanimeerde klassieker ging
Hoe de ijzeren reus van kassabom naar geanimeerde klassieker ging
Anonim

Niemand kijkt graag naar een film die flopt aan de kassa, maar deze ongelukkige gebeurtenis komt vaker voor dan mensen beseffen. Zelfs de grootste studio's hebben stinkers, en deze films kunnen van alles zijn, van videogameaanpassingen met naamsbekendheid tot films met een groot budget met grote namen.

Tijdens de jaren negentig werden fans getrakteerd op legendarische animatiefilms, en hoewel Disney hun deel had, heeft Warner Bros' The Iron Giant een permanent stempel gedrukt op het genre.

Ondanks de erfenis van de film als een uitstekend stuk media, was het een kaskraker die niemand aanvankelijk zag. De film werd in de loop van de tijd een cultklassieker en we hebben details over hoe deze het tij heeft gekeerd.

'The Iron Giant' Een van de beste animatiefilms

Als we het hebben over de beste animatiefilms aller tijden, zullen er een aantal Disney- en Studio Ghibli-films zijn die onvermijdelijk in het gesprek worden opgenomen. Dat gezegd hebbende, heeft Warner Bros. in de jaren negentig The Iron Giant ontketend, wat nog steeds een van de beste animatiefilms in de geschiedenis is.

De film, die was gebaseerd op de roman uit 1968, werd tot leven gebracht door Brad Bird, die geweldige animatiefilms zou gaan maken, zoals Ratatouille en beide Incredibles-films. Zelfs toen flitste Bird ongelooflijk veel talent als filmmaker, aangezien The Iron Giant lovende kritieken kreeg van critici toen het werd uitgebracht.

Houd er rekening mee dat deze film werd uitgebracht tegen het einde van de Disney Renaissance, waarin de studio klassiekers als Beauty and the Beast, Aladdin, The Lion King en meer ontketende. Ondanks die zware hitters die uitkwamen, stond The Iron Giant als een van de beste films van het hele decennium.

Dit klinkt allemaal leuk, maar de waarheid is dat de film een kaskraker was.

It Was A Box Office Bomb

Hoe kan zo'n goede film falen? Welnu, er waren verschillende factoren in het spel, die elk hun rol speelden bij het tot zinken brengen van de film.

Volgens Bird: "Destijds was het belangrijkste dat als je een animatiefilm maakt, het een eigendom van het publieke domein zou moeten zijn, op muziek gezet. En ons verhaal was niet bekend bij het meeste publiek, andere dan in Engeland. En dan voor ons om het in 1957 te spelen, en het te hebben over zaken als de Koude Oorlog, werd zeker niet beschouwd als het soort dingen dat je doet in een animatiefilm. Waar is het sprookje? Waar is de magie ? En waar is de zang?"

Dit is een solide punt, omdat er weinig bekendheid was met het verhaal voor potentiële doelgroepen.

Die factor was echter niet de enige die in het spel was. Een andere belangrijke factor was het volledige en totale gebrek aan reclame van de kant van de studio.

"De zaken vielen echter uit elkaar toen het tijd was om de film op de markt te brengen. Warner Bros. kwam van een geanimeerde flop met Quest for Camelot en was niet bereid om een enorme hoeveelheid reclamegeld in een andere geanimeerde onderneming te steken Ze hebben het productieteam tot april een releasedatum gegeven, waardoor The Iron Giant minder dan vier maanden de tijd heeft om een marketingcampagne op te zetten", schrijft Giant Freakin Robot.

De site merkte ook op dat de film "slechts een enkele teaserposter had gemaakt en dat bepaalde verbanden zoals een Burger King-speelgoeddeal en ontbijtgranen nooit zijn uitgekomen."

Het is zeker oneerlijk dat de mislukking van Quest for Camelot een rol speelde bij het tot zinken brengen van een van de beste animatiefilms aller tijden, maar zo gaan de dingen soms in Hollywood.

Ondanks het falen vond The Iron Giant uiteindelijk zijn publiek.

Het kreeg een klassieke cultstatus

Dus, hoe sloeg deze film uiteindelijk aan bij het publiek? Nou, Warner Bros. besluit uiteindelijk om op de plaat te stappen en te doen wat ze zouden moeten hebben vanaf de sprong.

"Toen The Iron Giant op weg was naar homevideo, besloot Warner Bros. alles uit de kast te halen en alles te doen wat ze hadden moeten doen met de theatrale marketingcampagne. Dit hielp de film in alle markten onder de aandacht te brengen, " schrijft Giant Freakin Robot.

Hierdoor ging de bal aan het rollen, maar de kritische lof en mond-tot-mondreclame hielpen de zaken te verstevigen. Simpel gezegd, toen mensen de film eindelijk zagen, konden ze er geen genoeg van krijgen, en al snel nam iedereen eindelijk de tijd om deze film te waarderen voor wat het is: een meesterwerk.

Tot op heden is het moeilijk om een animatiefilm te vinden die zo goed en geliefd is als The Iron Giant. Het is een briljant verhaal waar alle leeftijden van kunnen genieten.

Aanbevolen: