Hier is hoeveel van de tv-serie 'The Great' van keizerin Catherine waar is

Inhoudsopgave:

Hier is hoeveel van de tv-serie 'The Great' van keizerin Catherine waar is
Hier is hoeveel van de tv-serie 'The Great' van keizerin Catherine waar is
Anonim

Waarschuwing: spoilers voor The Great vooruit

Hulu's zelfverklaarde ahistorische nieuwe miniserie The Great is een zeer losse bewerking van het leven van Catharina van Rusland. De keizerin wordt gespeeld door Elle Fanning en laat haar onderbenutte talent voor komedie volledig zien.

De show is een bewerking van een toneelstuk van Tony McNamara, bekend als scenarioschrijver van het voor een Oscar genomineerde The Favorite van Yorgos Lanthimos, een ander historisch drama dat de scheidslijn tussen feiten en fictie doet vervagen.

Zoals de slogan van The Great aangeeft, is de miniserie van tien afleveringen "een af en toe waargebeurd verhaal". De show verzamelt in feite echte en fictieve, overdreven incidenten over de langst regerende vrouwelijke soeverein die ooit op de Russische troon zat. Maar het is vooral een zeer vermakelijke show, waarin de weelde van Sofia Coppola's Marie Antoinette's en Lanthimos' donkere humor worden gecombineerd.

Peter en Catherine In The Great vs. In Real Life

In de show trouwt Catherine met keizer Peter (een heerlijk over-the-top Nicholas Hoult) wanneer ze 16 is. In werkelijkheid ontmoette het paar elkaar voor het eerst toen ze kinderen waren en trouwden toen als tieners in 1745, met Catherine hem bijna twee decennia later omverwerpen. The Great beeldt Catherine af als een Pruisisch meisje (geboren in het huidige Polen) aan een overwegend Russisch hof, vaak gekleineerd omdat ze het Russisch niet kon begrijpen door Peter. De echte Peter III werd echter ook geboren in Pruisen, in het Duitse Kiel om precies te zijn.

De show begint met Peter die al de keizer van Rusland is, een amorele, verdorven, gewelddadige figuur die alleen geïnteresseerd is in luxe en feesten en het onderhouden van verschillende zaken erbij, een schokkend contrast met de zorgzame, vooruitstrevende, verlichte Catherine. Hoewel de echte Catherine Peter op persoonlijk vlak als een afschuwelijke man beschreef, is het vermeldenswaard dat hij godsdienstvrijheid in Rusland introduceerde.

Elle Fanning als Catherine en Nicholas Hoult als Peter in The Great
Elle Fanning als Catherine en Nicholas Hoult als Peter in The Great

Catherine was een populaire heerser en haar 34-jarige regering staat bekend als het Catherinische tijdperk, een tijdperk van verlichting dat wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van Rusland. Net als in de miniserie was ze een intellectueel en een Voltaire-aanbidder en drong ze aan op onderwijshervormingen. Zoals in de show wordt verteld, heeft ze zich zelfs vrijwillig aangemeld voor een pokkenvariatie-experiment. In het echte leven gebeurde het toen ze al keizerin was en ze samen met haar zoon Paul en andere leden van de rechtbank werd ingeënt.

Terwijl ze tijdens de serie moeite heeft om zwanger te worden, en alleen onthult dat ze tegen het einde zwanger is van een jongen, beviel Catherine in het echte leven in 1754 van Paul, dus hij was acht toen zijn moeder aan de macht kwam. Catherine suggereerde ook dat Paul niet de zoon van Peter was en beweerde dat hun huwelijk nooit was voltrokken, waarbij Paul mogelijk haar eerste minnaar Sergei S altykov was.

Elizabeth was keizerin voor Peter

Toen Catherine en Peter in het echte leven trouwden, zat Peters tante Elizabeth op de troon. Elizabeth werd keizerin na het afzetten van Ivan VI, die tot keizer was uitgeroepen toen hij nog maar twee maanden oud was. En dit is waar de show massaal afwijkt van de realiteit.

Elizabeth, gespeeld in de show door Belinda Bromilow, was de dochter van Peter The Great en niet zijn schoonzus, zoals in de serie. Bijgevolg was The Great de grootvader van Peter en niet de vader.

Bovendien vertoont Hoults karakter een zorgwekkende obsessie voor zijn overleden moeder, die hem als kind koud behandelde. In werkelijkheid heeft de soeverein haar nooit leren kennen toen ze stierf toen hij een baby was.

Ivan van de show, aan de andere kant, wordt vermoord door Elizabeth om plaats te maken voor de coup van Catherine, terwijl hij in werkelijkheid gevangen werd genomen nadat hij op 23-jarige leeftijd was afgezet en vermoord door zijn bewakers, tijdens het bewind van Catherine. In de show zou Ivan de onwettige zoon van Peter de Grote zijn, maar hij was eigenlijk de zoon van Anna Leopoldovna, de nicht van keizerin Anna van Rusland, die stierf zonder erfgenaam, en de enige kleindochter van Ivan V.

Elle Fanning als Catherine in The Great
Elle Fanning als Catherine in The Great

Catherine's geliefden en geruchten

Peter III besteeg de troon na de dood van Elizabeth in 1762, dus toen hij en Catherine ruim in de dertig waren. Catherine van de Grote bereidt een staatsgreep voor met graaf Orlo (Sacha Dhawan) en haar hofdame Marial (Phoebe Fox), waarbij Orlo wordt geïnspireerd door Grigory Orlov.

In werkelijkheid was Orlov niet alleen de adviseur van Catherine, maar ook haar minnaar. Aan de andere kant zullen fans van Leo Vorosnky van Sebastian de Souza en zijn romance met Catherine op The Great teleurgesteld zijn om te horen dat hij geen echt personage is.

Wat betreft Peter III, in de show wordt hij vergiftigd met een kleine hoeveelheid arseen door zijn vriend Grigor Dymov (Gwilym Lee), jaloers op zijn vrouw Georgina (Charity Wakefield) die een gewelddadige affaire met hem heeft. Georgina is een fictief personage, aangezien Peters echte minnares een vrouw was die Elizaveta Vorontsova heette.

Nicholas Hoult als Peter in The Great
Nicholas Hoult als Peter in The Great

In de show herstelt Peter, maar ontdekt hij de plannen van Catherine om hem te onttronen, waardoor Catherine snel moet handelen. Met de hulp van het leger zet ze Peter gevangen en dwingt hem af te treden. In het echte leven stierf Peter kort nadat hij in 1762 was gearresteerd. Zijn dood blijft verdacht, met als officiële oorzaak een ernstige aanval van aambeienkoliek en een beroerte. Het gerucht gaat dat hij is vermoord door Alexei Orlov, de broer van Catherine's minnaar Grigory.

Wat dat paardengerucht betreft, het werd geïnspireerd door een gerucht dat de ronde deed nadat de echte Catherine stierf aan een beroerte in 1796. Toen ze stierf, suggereerden sommige van haar tegenstanders dat ze was gestorven terwijl ze probeerde gemeenschap met het dier te hebben.

The Great is beschikbaar om te streamen op Hulu in de VS en Prime Video in Canada.

Aanbevolen: