Een inside-blik op de vloek en de echte moordenaar in 'The Exorcist

Inhoudsopgave:

Een inside-blik op de vloek en de echte moordenaar in 'The Exorcist
Een inside-blik op de vloek en de echte moordenaar in 'The Exorcist
Anonim

The Exorcist schokte kijkers met de release in 1973, maar onverklaarbare gebeurtenissen rond de film hebben het idee doen ontstaan dat er een vloek over de horrorfilm opdoemt. Bovendien werd een eventuele echte moordenaar in de film gegoten, wat alleen maar bijdroeg aan de verdachte allure van The Exorcist. De film uit 1973, geschreven door William Peter en geregisseerd door William Friedkin, was de eerste in The Exorcist-franchise.

De film volgt de poging van een moeder om haar 12-jarige dochter te redden van een demonische bezetenheid, resulterend in een uitdrijving uitgevoerd door twee priesters. Vanwege de culturele invloed rond de katholieke kerk en het grote commerciële en kritische succes, was de film de eerste horrorfilm die werd genomineerd voor een Academy Award voor beste film. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, hebben de film en de daaropvolgende gebeurtenissen een niveau van intriges en mysterie toegevoegd rond de zogenaamde vloek van The Exorcist.

De Exorcistische Scène
De Exorcistische Scène

De Vloek

De gebeurtenissen rond de film die tot deze vloek leidden, begonnen op de set, maar gingen door in de postproductie en lang daarna. Acteurs die verwondingen oplopen zijn niets nieuws op filmsets, maar zowel Linda Blair, die de bezeten Regan speelde, als Ellen Burstyn, haar moeder, hadden langdurig rugletsel door scènes waarin ze door de kamer werden gegooid.

Twee acteurs van wie de personages in de film stierven, stierven ook in het echte leven terwijl de film in postproductie was en zeven van hun collega's zouden uiteindelijk ook overlijden voordat de film uitkwam.

Van zowel natuurlijke als onnatuurlijke oorzaken begon de vloek langzaam op stoom te komen. Tijdens het filmen brak er brand uit op de set en verbrandde het grootste deel ervan, behalve Regans slaapkamer waar een groot deel van de film zich afspeelde.

Degenen die bij de film betrokken waren, waren niet de enigen die het slachtoffer werden van de vloek. Leden van het publiek ervoeren vreemde en ongebruikelijke omstandigheden die geloofwaardigheid verleenden aan wat deze vloek ook inhoudt. Mensen die naar de film keken, meldden fysieke reacties zoals flauwvallen en braken, en hoewel dat typische reacties zijn op het kijken naar grove en angstaanjagende beelden, draagt het alleen maar bij aan de allure.

Een vrouw gaf de film ook de schuld van een miskraam die ze had opgelopen. De meest onverklaarbare ervaring van het publiek kwam toen een kijker zo bang was voor de beelden van de film dat ze struikelde en haar kaak brak toen ze het theater wilde verlaten.

De Exorcistische Scène
De Exorcistische Scène

Marketingsucces

Terwijl sommigen protesteerden en spotten met de film, was wat er van de bovennatuurlijke horrorfilm werd legendarisch. Een deel hiervan was te danken aan de indirecte marketingcampagne die voortkwam uit deze vloek.

Naarmate meer en meer mensen zich op deze legende begonnen af te stemmen, wekte het alleen maar belangstelling en stroomden de kijkers naar het theater. Door deze hype kwam de film binnen met recordbrekende kassanummers. De film werd ook uitgebracht op tweede kerstdag en velen denken dat het toeval eigenlijk allesbehalve was.

Het uitbrengen van een toch al controversiële film op een belangrijke religieuze feestdag leidde alleen maar tot meer conversatie en debat over de film, waardoor zoveel mensen naar de film kwamen.

De Exorcistische Scène
De Exorcistische Scène

Real-Life Killer

Een van de acteurs van de film werd uiteindelijk een veroordeelde moordenaar. Paul Bateson werd veroordeeld voor moord en diende 20 jaar voor het vermoorden van een filmindustriejournalist met de naam Addison Verrill. Bateson werd ook verdacht van verschillende moorden binnen de homogemeenschap van New York.

Friedkin kwam Bateson tegen terwijl hij onderzoek deed en besloot hem te casten voor een ziekenhuisscène. Enige tijd nadat de film was gemaakt, leidde een reeks gebeurtenissen ertoe dat Bateson Verrill vermoordde en uiteindelijk de politie naar hem leidde. Beschuldigd van andere misdaden, kon niemand vasthouden behalve de aanklacht wegens moord, en wat er met Bateson gebeurde na zijn vrijlating is onbekend.

Bateson's verhaal werd populair nadat de Netflix-show Mindhunter het volgde, maar het verhaal is ook een ander slachtoffer geworden van de vloek van The Exorcist.

Aanbevolen: