De ware oorsprong van de cultklassieker 'Teen Witch' en waarom het flopte aan de kassa

Inhoudsopgave:

De ware oorsprong van de cultklassieker 'Teen Witch' en waarom het flopte aan de kassa
De ware oorsprong van de cultklassieker 'Teen Witch' en waarom het flopte aan de kassa
Anonim

Quentin Tarantino zegt dat de meeste films uit de jaren 80 verschrikkelijk waren. Dit is een van de redenen waarom hij verklaarde dat hij Bill Murray-films haat. Ondanks dat er enkele films uit de jaren 80 zijn die iedereen minstens één keer zou moeten zien, lijkt het feit dat Teen Witch in de jaren 80 werd gemaakt, Quentins punt te bewijzen. De film uit 1989 was tenslotte een kaskraker en een kritieke flop… op zijn zachtst gezegd.

Maar Teen Witch is een film die een kaskraker was die later een cultklassieker werd. Tot op de dag van vandaag wordt het in herhalingen gespeeld en is het een favoriet bij bioscoopvoorstellingen om middernacht. De door Dorian Walker geregisseerde film, met in de hoofdrollen Robyn Lively en Dan Gauthier, had een ingewikkelde oorsprong en een nadelige release. Dit is wat er gebeurde en hoe het uiteindelijk een cultklassieker werd.

De ware oorsprong van de Teen Witch-film uit 1989

Uiteindelijk zou Teen Witch een start zijn van Teen Wolf, maar gericht op vrouwelijk publiek. Volgens een oral history van Slash Film was het verhaal van een jonge vrouw die magische vermogens verwerft en deze gebruikt om populair te worden op de middelbare school het geesteskind van schrijver Robin Menken en Vernon Zimmerman. Robin was een worstelende schrijver in L. A. in de jaren 80, een tijd die niet bepaald vriendelijk was voor vrouwen in Hollywood. Nadat Robin in de steek was gelaten door haar schrijfpartners, bundelde ze de krachten met schrijver Vernon Zimmerman en creëerde een schets voor een ranzige tienerkomedie die uiteindelijk Teen Witch werd. En ja, het was gebaseerd op het succes van Teen Wolf.

"De manier waarop we het bedachten was heel eenvoudig. We waren op zoek naar titels voor recent succesvolle films en Teen Wolf was er al, dus we zeiden: we snappen het! We nemen Samantha van Bewitched en maak dat het dilemma van een tienermeisje en laat zien dat liefde sterker is dan magie. Zo simpel was het. En dan hebben we het gewoon uitgespeeld. Dus gingen we rond met het pitchen van Teen Witch en twee andere verhaallijnen. En een van de plaatsen waar we naartoe gingen was Trans World Entertainment, "zei Robin Menken tegen Slash Film.

Paul Mason, de president van het productiebedrijf Trans World Entertainment, begon met het opzetten van de film. Alleen hadden hij en zijn team niet echt de intentie om er een theatraal succes van te maken. Ze wilden dat het buitenlandse markten zou aanspreken, omdat ze daar wisten hoe ze geld konden verdienen. Maar om het te kunnen verspreiden, moest het zeven dagen in de bioscoop te zien zijn. Kwaliteit was dus niet precies wat ze zochten. Toch gaf het Robin en Vernon een baan waar ze dankbaar voor waren. Terwijl ze de eer opeisen voor het bedenken van het idee, zegt Paul Mason dat de eigenaar van TWE verklaarde dat zijn dochter dol was op Teen Wolf, maar zich afvroeg waarom er nog geen 'Teen Witch' was gemaakt. Volgens Paul is dit wat de bal aan het rollen bracht op het idee, aangezien, op basis van de titel, het verhaal in feite zichzelf schreef.

Dit oorsprongsverhaal leidde uiteindelijk tot juridische problemen, omdat Robin en Vernon vonden dat ze het idee moesten krijgen. Ze brachten het uiteindelijk naar het Schrijversgilde en wonnen uiteindelijk in arbitrage. Hoe dan ook, het verhaal ging uiteindelijk door verschillende incarnaties, sommige ranziger dan andere. Maar toen regisseur Dorian Walker erbij betrokken raakte, nam hij de zaken in een heel andere richting. Hij wilde het muzikaler maken. Hij dacht dat dit van een typische tienerfilm iets unieks zou worden.

Dit idee was geen eerste hit bij de producers. Dit is behalve TWE-producer Alana Lambros die wist dat het bedrijf altijd al een musical wilde maken. Ze overtuigde uiteindelijk haar superieuren om met het idee in te stemmen en werkte samen met Dorian aan de uitvoering. Met Robyn Lively in de hoofdrol, kreeg de film in 1988 groen licht en werd hij volgens de eisen van TWE buitengewoon snel opgenomen.

Waarom Teen Witch een flop was aan de kassa

Zoals hierboven vermeld, was het niet echt de bedoeling van TWE om een film te maken die een kassasensatie was. Toch was het erg teleurstellend voor de betrokkenen dat de film er niet in slaagde om meteen een grote schare fans op te bouwen. Als ze de tijd hadden genomen om Disney te laten zien, die wel had gevraagd om het te zien voordat het werd uitgebracht, had het misschien kunnen worden herwerkt in een betere film.

De film werd in 1989 zeven dagen uitgebracht en diende zijn doel voor de buitenlandse markt. Ze shopten de film op de American Film Market en de reacties waren positief, vooral wat betreft de dansnummers. Toen de film eenmaal een aantal aanbiedingen had ontvangen, werd het hoofd van TWE nerveus en eiste dat de film nog een paar sequenties zou toevoegen om de productiewaarde te verhogen. Ondanks dat een aantal creatievelingen overstapte naar andere projecten, voegde TWE een paar rapmomenten toe die hielpen de film in het buitenland te verkopen.

Hoewel de film het slecht deed in termen van financiën in de Verenigde Staten, maakte hij een behoorlijk rendement in het buitenland. Wat nog belangrijker is, het vond in de loop der jaren een publiek in het Amerikaans. Hoewel de meeste fans weten dat de film niet van hoge kwaliteit is, zijn ze er dol op en maakten er een volwaardige cultklassieker van.

Aanbevolen: